1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Pravi automobil u pogrešno vreme – Fiat 8V
Zanimljivost dana: Pravi automobil u pogrešno vreme – Fiat 8V

Zanimljivost dana: Pravi automobil u pogrešno vreme – Fiat 8V

1.87K
12
Podelite sa prijateljima:

Fabbrica Italiana Automobili di Torino ili Fiat je jedan od najstarijih aktivnih svetskih automobilskih proizvođača. Kompanija je osnovana još 1899. godine i tokom svojih 123 godina postojanja je izgradila imidž i reputaciju u oblasti revolucionarnih malih gradskih modela. Pričama o legendama kao što su Topolino, 500, 600, 127, Uno, Punto i mnogim drugim koji su omogućavali kupcima u velikim gradovima, ili onima sa plitkim novčanikom da kupe svoj prvi automobil.

Ali, s vremena na vreme, Fiat bi znao da iznenadi. Možda se sećate modela Dino sa Ferrarijevim motorom, a u ovom izdanju zanimljivosti dana, pažnju ćemo posvetiti možda najskupljem novom Fiatu u istoriji. Nosio je pomalo konfuzno ime 8V i oduševio je sve kada je debitovao početkom pedesetih godina prošlog veka.

Istorija ovog automobila zapravo ne počinje u Italiji već u Sjedinjenim Američkim Državama gde je Ford prezentovao prvi pristupačni V8 motor 1932. godine. Nosio je ime Flatheat i započeo američku opsesiju sa motorima sa osam cilindara.

Prvi Flathead je bio zapremine 3,6 litre, ali je vremenom debitovala i verzija zapremine 2,2 litre koja se prodavala i u Francuskoj i Velikoj Britaniji u modelima Vedette i Pilot. To je dalo ideju Fiatu da takođe može da razvije sličnu mehaniku. Da bi se takav četvorotočkaš kvalifikovao za profesionalni auto-moto sport, zapremina motora je morala da bude manja od 2,0 litre, a Fiat nije obavio celokupni posao samostalno. U pomoć je pozvao firmu Siata (Società Italiana Auto Trasformazioni Accessori) koja će ga takođe koristiti u svom modelu pod imenom 208 CS.

Kada je došlo vreme za izbor imena, odluka je pala na skraćenicu 8V. Fiat je zapravo želeo da koristi ono V8, ali je smatrao da pravo na takvo ime zadržava Ford, što zapravo nije bila istina. Greška je kasnije uočena, ali do tada je 8V uveliko reklamiran i nije se imalo vremena za ispravke.

Na domaćem tlu automobil se zvao Ottu Vù što je na italijanskom jeziku značilo V8. Za dizajn se postarao Dante Džijakosa i može se reći da je bio pravo remek delo. Ruku na srce, većina novih vozila u ovoj državi je bila fantastično dizajnirana i 8V se nije pretežno izdvajao pored lepotana iz brendova s logotipom Alfa Romea, Lancije, Maseratija i ostalih velikana.

Ali za standarde jednog Fiata, čiji je najpopularniji model bio maleni Topolino (prethodnik kasnijeg giganta 500), 8V se smatrao svetskim čudom. Potrebno je spomenuti da je ovo takođe bio period kada se Evropa još uvek oporavljala od posledica Drugog svetskog rata i kupovna moć je bila jako mala. Predstavljanje luksuznog sportiste iz klase GT u takvim vremenima se smatrala pravom ludosti, a predstavljen je na Salonu automobila u Ženevi 1952. godine.

Fiat će reći da 8V nije pozajmio niti jedan deo od nekog drugog modela brenda, ali to zapravo nije bila istina. Određeni delovi i komponente ogibljenja su preuzeti sa modela 1100. Spomenućemo da je školjka napravljena od plastike ojačane staklenim vlaknima, što je bio prvi slučaj da Fiat koristi ovu tehnologiju, ogibljenje je bilo nezavisno, a kočnice doboš.

Ručna proizvodnja će se odvijati u posebnoj diviziji navanoj Carrozzerie Speciali. Italijanski gigant je smatrao da će većina primeraka biti prodati u Americi gde je 8V koštao neverovatnih 11 hiljada dolara (oko 116.700 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Najviše pažnje je naravno privuklo ono šta se nalazilo ispod haube. Tu se krio 2,0-litarski benzinac sa osam cilindara koji je razvijao 104 konjske snage. Možda brojka nije velika za današnje standarde, ali upamtite, pričamo o periodu kada su Volkswagen Type 2 „Buba“ i Citroen 2CV „Spaček“ bili najčešći automobili na evropskim putevima.

Brojka će kasnije biti povećana na 115 „grla“ dok će konačna cifra iznositi 127 „konja“. Na taj način ovaj 997 kilograma težak kupe je mogao da dostigne ubrzanje do nule do 100 km/h za 12,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 190 km/h. Spomenućemo da se snaga prenosila na zadnje točkove preko četverotostepenog manuelnog menjača.

8V će se proizvoditi od 1952. do 1954. godine i u tom periodu, fabriku će napustiti samo 114 primeraka. Automobil je ostavio značajno veći trag u profesionalnom auto-moto sportu gde je širom Evrope osvajao mnoga takmičenja sa zapreminom motora do 2,0 litre, među kojima su najveće Targa Florio i Mille Miglia.

Njegovu šasiju i školjku će koristiti mnoge velike samostalne dizajnerske kuće, kao što su Zagato, Ghia i Vignale, za svoje verzije po ukusu bogatih kupaca. Posebno popularni su bili modeli Ghije, a jedan od njih, onaj koji je nazvan Supersonic je prodat za čak 1,8 miliona dolara pre desetak godina. Inspirisan je modelom Alfa Romeo 1900 koji je tjuning kuća takođe razvila za imućnu mušteriju.

Mnoštvo drugih primeraka iz serije 8V vrede u milionskom iznosu, a čak i ako se odlučite za neki „obični“ model, očekujte izdvojiti minimalno 700 hiljada najmanjih zelenih novčanica. Nije loše za jedan Fiat, zar ne?

Zoran Tomasović

(1873)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Remek delo.
Bellissimo.

BB

„Na domaćem tlu automobil se zvao Ottu Vù što je na italijanskom jeziku značilo V8“
Znači 8V, a ako vi se čitalo V8, to bi bilo „Vu Otto“, ili možda sa manje naglaska na „t“ bi bilo „vuoto“ što znači „prazno“… Pa i nije daleko od istine 😉, barem tržišno gledano 😄

moron

Neverovatno … Kao klinac sam imao jedan crveni autić plastikaner, koji je za mene uvek bio „no name“. Mnogo sam ga voleo. Sticajem čudnih okolnosti je „preživeo“ i mislim da je i danas u mom zaboravljenom „magacinu“ malobrojnih istovrsnih naprava.
I tek sada shvatam da je to bio upravo ovaj Fiat. Nema dileme. „Prokleti Fiat“ … Proganja me od malih nogu 😊

BB

Bravo na sjećanju… Ja sam imao neke plastikanere koje nisam viđao uživo. A onda se jednom na livadi ispred zgrade pojavvio Buggy, isti kao moj autić (nije baš autić, 15 tak cm), evo proganja me da ga napravim 😂.

Matija

Dobra ideja, da napravis Bagi! Ali ne na bazi Bube, vec na bazi nekog modernog automobila sa prednjim pogonom. Uzmes kompletan motor sa osovinom i to ugradis u Bagi – pozadi! Tako se na jednostavan nacin dobija moderan sportski koncept sa srednjim motorom. Baci kocku u kom ces pravcu. 🙂

BB

Puno mačku teleća glava… Slomi vrat..
😉

A bilo bi dobro

Matija

Eh, da ja imam tvoju halu…. 🙂 Uzmi bilo koji polovan auto sa prednjim pogonom i napravi provizoran Bagi za vezbu, tek da osetis sta te tu sve ceka. Bez skoljke, samo resetka. To sto ce da se vozi samo po dvoristu i negde van puteva nije bitno – bitno je iskustvo! Jednoga dana, kada se sve kockice u glavi i van nje sloze, pocni onaj pravi za homologaciju.

Iznogud Časni

E,da ja imam tvoje pare..
Nego, juče vidjeh dfsk glory (7 sjedala za 18(1 god star) do 20tak nov. Ima mitsubishijev motor 1.5 sa 140tak ks i cvt od Honde. Košta ko Dacia,a djeluje bolji od b klade.
Još da mi je nać SereŠ 3, dildo a sa većom baterijom dobiješ 1 god. Star za 28 k€. Ne serem.😘😁

BB

https://youtu.be/D8schgV5Zjw

Dođi da radimo zajedno… 😉

Iznogud Časni

Na struju

DOLF

Do kada se proizvodio?

Yankee

Od 1952. do 1954.