1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mack predstavio novi šleper i kiper
Mack predstavio novi šleper i kiper
2

Mack predstavio novi šleper i kiper

3.06K
2
Podelite sa prijateljima:

Američki Mack je dugogodišnji dobavljač kamiona za potrebe američke vojske. Sada imamo vest da je kompanija predstavila zanimljiv model osmišljen kombinovanjem dva civilna modela i njihovim uklapanjem. U pitanju je šezdesetotonski šleper Mack Line Haul. Odrednica „60-tona“ znači da je to parametar nosivosti šlepera, a kada bi se podatak preveo u metričke tone, to bi bilo 54.4 tona. Najveća dozvoljena težina drumske kompozicije iznosi 72,5 tona.

Za bazu je preuzeta konstrukcija modela Mack Granite, koja je potom opremljena komfornom kabinom za spavanje iz modela Anthem. Pod haubom se nalazi motor Mack 8 zapremine 13 litara sa 440 konjskih snaga. Radi se o klonu Volvoovog motora, što je razumljivo jer je Mack deo grupacije Volvo. Menjačka kutija je dvanaestostepena i robotizovana. Kao takva je takođe preuzeta od matične firme, odnosno radi se o jedinici I-Shift. Sistem oslanjanja karakterišu kružne spirale, dok je debljina bočnih elemenata okvira impresivnih 9,5 milimetara.

Odeljak za spavanje od 48 inča (1,2 metra) ne nudi previše visok krov kao takav, ali je zato s druge strane veoma udoban, poseduje aerodinamičan dizaj preuzet s modela Anthem, zahvaljujući čemu doprinosi uštedi goriva od 3%. Dodatno, upotrebljena LED rasveta u prednjim svetlosnim grupama omogućava uštedu struje, uz obezbeđenje svetlijeg odsjaja.

Među interesantnim rešenjima koja se mogu videti na ovom kamionu, ističu se držač retrovizora s oprugom koja ih štiti u slučaju eventualnog kontakta s preprekama. Naposletuku, obruč upravljača je podsečen s donje strane, što je rešenje nalik onom koje primenjuju marke Volkswagen ili pak (njegova) Scania.

Povrh toga, Mack je najavio i početak masovne proizvodnje vojnog kipera HDT koji je takođe zasnovan na istom modelu Granite, s istim motorom. Kao takav bi trebalo da zameni prethodnike, od kojih su neki u službi američke armije već duže od 50 godina!

Kabina kipera bi mogla biti blindirana, dok je pogonski koncept koji je primenjen u 8×8, pri čemu zadnji kraj kamiona leži na tri osovine. Bruto masa kamiona iznosi 42,9 tona, ili kako to Amerikanci kažu 94,500 funti.

Američka vojska je u početnoj fazi testirala 12 primeraka i to je potrajalo dve godine, a onda je u novembru 2020. godine preuzela 99 komada na dalju probu, pa u martu ove godine još novih 56. Izgleda da se Pentagon konačno uverio u kvalitet kamiona, čim je stigla vest o tome da je poručio vozila u vrednosti 296,4 miliona dolara, uz ugovoren rok isporuke od sedam godina.

Ideja je da Mack u tom periodu sklopi 683 kipera, kako oklopnih, tako i običnih. Da bi ovaj proizvodnih zahvat bio izvodljiv, konstruktor je morao da investira oko 6,5 miliona američkih dolara u liniju za montažu ovih kamiona. Uzgred budi rečeno, ona je s radom počela tokom prvog tromesečja 2021. godine.

AutoRepublika

(3060)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Nervira me malo ova starinska, uska kabina i vjetrobransko staklo podijeljeno na dva dijela.“Mack“ je odavno u vlasništvu volvoa, uzmite lijepo kabinu od Volvo njuškaša i ćao.

Joseph

A to je američki fazon, tesko je to promjeniti…