1. Home
  2. Istorija
  3. BMW M8 prototip – najbolje čuvana tajna u automobilskoj industriji
BMW M8 prototip – najbolje čuvana tajna u automobilskoj industriji
2

BMW M8 prototip – najbolje čuvana tajna u automobilskoj industriji

12.97K
2
Podelite sa prijateljima:

Više od 20 godina, BMW je demantovao da je prototip verzija modela M8 uopšte postojala. Zašto je tako, misterija je koja traje do današnjeg dana, a većina onih koji možda i znaju odgovor, više nisu zaposleni u nemačkom gigantu.

Iz tog razloga, informacije o njemu su gotovo nedostupne, pa se ne zna ni gde je tačno skupljao prašinu i nalazio se tokom dve decenije. A onda, u junu 2010., BMW je odlučio da ga predstavi maloj grupi posetilaca svog privatnog muzeja. Dve godine kasnije, s njim se upoznao i ostatak javnosti na skupu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji pod nazivom „Legenda Autobana“.

Automobilske kompanije su poznate po tome što uglavnom uništavaju prototip modele nakon što se njihovo testiranje završi. Razlog verovatno leži u tome što oni nisu legalni za registraciju odnosno regularnu upotrebu, pa samim tim i nemaju više svrhu, zbog čega uglavnom završe pod presom. Međutim, M8 prototip nam je pokazao i drugu stranu, pa bi bila velika šteta da ovakav lepotan ne završi u muzeju ili da u njemu ne mogu da uživaju mlađe generacije. Možda ne zbog svog fizičkog izgleda, ali sigurno zbog tehnologije sa kojom je revolucionalizovao industriju tokom ranih devedesetih godina.

U istoriji BMW-a serije 8, najbitniji je čovek po imenu Volfgang Rajcle, koji je nadgledao njegov razvoj još od 1987. godine. Dizajniran kao najbolji model u ponudi firme iz Minhena, serija 8 će koštati BMW čak 1,5 milijardi maraka. Najveći deo toga je otišao na testiranje tada radikalnog načina za proizvodnju školjke nazvanim Computer Aided Design (CAD), a dugačka testiranja u tunelima su omogućila postizanje aerodinamičnosti s koeficijentom od svega 0,29.

Serija 8 je takođe bio prvi BMW sa multilink ogibljenjem i V12 agregatom, uparenim sa šestostepenim manuelnim menjačem. Predstavljena na Salonu automobila u Frankfurtu 1989. godine, serija 8 je privukla veliku pažnju, da bi se istog momenta otvorila i mogućnost još moćnijeg modela, koji bi se takmičio u GT šampionatu. Glavni detalj takvog programa je bio novi V12 agregat, koji je morao da razvija značajno više od 296 konjskih snaga, s koliko je tadašnji 5,0-litarski motor mogao da se pohvali.

Za mehaniku se postarao inženjer Šult Vorvik, koji je već imao dugogodišnje iskustva rada u BMW-ovoj M diviziji, a njegovo delo je bilo spajanje dva 3,0-litarska motora. Kao rezultat je nastao novi V12 zapremine 6,1-litra pod kodnom oznakom S70 (BMW je koristio oznaku „S“ za mehaniku svih modela M divizije). Novi motor je razvijao čak 550 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta, od čega je većina bila dostupna već na 2.000 „obrtaja“.

Dok spomenuta cifra možda ne zvuči preterano impresivna za današnja vremena, treba spomenuti da je u navedenom periodu Porsche 928 GT raspolagao s 326 „konja“, Chevrolet Corvette ZR1 380, a čak i legendarni Ferrari F40 „samo“ 471 konjsku snagu. Menjač je ponovo bio manuelni sa šest stepeni prenosa, ali je detaljno modifikovan da podnese novi agregat.

Ostalo je još jedino da se tim pozabavi s težinom, pošto je čak i 850i bio težak čak 1,8 tona. Prvo su izbačena zadnja sedišta, a zatim zamenjena i prednja s trkačkim. Lagani materijali na karoseriji serijskih modela su još uvek bili velika nepoznanica, ali je M8 koristio karbon-kevlar gde god je uvideo priliku.

Veruje se da je BMW odradio određeno testiranje na čuvenoj domaćoj stazi Nurburgring i da je M8 bio sposoban da dostigne maksimalnih 320 km/h, ali ovaj detalj nikada nije potvrđen. To ga nije učinilo najbržim modelom firme iz Bavarske, ali je bio dovoljno brz da zaplaši najbolje egzotične automobile iz svog perioda kao što su Porsche 959 i Ferrari F40.

Jedini prototip je predstavljen čelnicima kompanije tokom 1990. godine, ali oni su odbili da daju zeleno svetlo za serijsku proizvodnju. Razlog je bio čiste finansijske prirode. Čak i sa limitiranom ponudom od 1.500 jedinica, cena bi iznosila veoma visokih 250.000 maraka, dok je čak i Porsche 911 bio za 60% jeftiniji. Ali to ne znači da prototip nije imao svoju svrhu. Rajcle je iskoristio znanje i predstavio 850CSi, koji je doneo sportsko ogibljenje, veće kočnice i moćniji 5,6-litarski agregat s 375 konjskih snaga. Uparen s identičnim šestostepenim manuelnim menjačem, 850CSi je mogao da dostigne 300 km/h u rukama kompetentnog vozača. Mada je teoretski lako doneti brzopletu odluku da je M8 trebalo da uđe u serijsku proizvodnju, 850CSi je pokazao da su čelnici ipak doneli pravu odluku pošto je privukao svega 1.510 kupaca tokom pet godina proizvodnje.

BMW danas nudi moderni M850i xDrive sa motorom od 523 „konja“, ali na kraju dana, njegov skoro 30 godina stariji rođak je taj koji privlači pažnju gde god da se pojavi.

Zoran Tomasović

(12968)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Hoće li Bembara u budućnosti znati napraviti ovako lijep auto..

Laki

Nikad sa ovom ekipom dizajnera!