1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kabrioletska Boginja
AR pijaca klasika: Kabrioletska Boginja

AR pijaca klasika: Kabrioletska Boginja

1.79K
5
Podelite sa prijateljima:

Šta se može reći na račun Citroenovog legendarnog modela DS, ili kako je kod nas bio poznat pod nadimkom Ajkula, što se već nije reklo? Debitovao je 1955. godine i bio je toliko ispred svog vremena da će morati proći decenije i decenije pre nego što konkurencija (pro)prati takve poteze. Pričamo o detaljima kao što je hidraulično ogibljenje, zatim farovima koji se „skretali“ zajedno sa volanom, vrhunskoj udobnosti, prvim disk kočnicama u masovnoj proizvodnji, mogućnosti da se vozi samo na tri točka i još mnogo toga.

Javnost ga je sa pravom nazivala „Déesse“, što je zapravo bio pravilan izgovor slova „DS“ na francuskom jeziku, a ime je takođe značilo „Boginja“.


Citroen će da sklopi približno 1,5 miliona jedinica tokom dvadesetogodišnje proizvodnje, a većina njih je bila u obliku limuzine. Francuski proizvođač vozila je nudio i karavan i produžene verzije za potrebe službe hitne pomoći, a za našu priču je najbitniji kabriolet.

Razlog zašto se o njemu zna jako malo je iz prostor razloga što proizvodnju zapravo nije ni obavljao Citroen, ali se model jeste prodavao preko njegovih izložbeno-prodajnih salona. Čelnici firme su zaključili da je lakše platiti nekoj samostalnoj kući da osmisli, napravi preradu nego da to sami urade, a izbor je pao na tjunersku kompaniju Henri Chapron.

Kabrioletski DS će tako biti deo ponude u periodu od 1958. do 1973. godine pod imenom „Décapotable Cabriolet d’Usine“ (Fabrički kabriolet), a u tom periodu će biti napravljeno svega 1.365 jedinica. On se zapravo nije mnogo razlikovao od limuzine osim naravno podatka da nije imao krov i falila su mu zadnja vrata, a tjuner će morati da detaljno modifikuje šasiju i ogibljenje da podnese dodatnu masu.

Primerak iz današnje priče je iz 1973. godine i trenutno se nalazi u gradu Santa Barbara unutar američke savezne države Kalifornije. Prešao je tek 51 hiljadu kilometara i uglavnom je u originalnom stanju. Henri Chapron nije proizvodio kabriolete „od nule“ već je prerađivao limuzine, a ovaj nije bio originalno ofarban u svoju zlatnu boju.

Kabriolet inače nije bio legalan za američke puteve sve dok nije napunio 25 godina i postao klasik, a završio je „preko bare“ tek 2015. godine. Očigledno su ga prethodni vlasnici odlično čuvali pošto definitivno ne pokazuje godine.

DS pokreće 2,1-litarski benzinac sa 109 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Limuzina je mogla da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 13,2 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 170 km/h, ali je kabriolet nešto teži, pa samim tim i sporiji.


Desetodnevna aukcija je donela 63 ponude, a najviša je iznosila 88.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1789)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pa, boginje razne vrste su najlepse kad su gole! 🙂 Ipak ova me ne odusevljava, kabrio krov se uopste ne uklapa u liniju Sitroena. DS sa aerodinamicnim krovom – to je absolutna harmonija forme i funkcije!

Sebastian L.

Chapron je kasnije uradio mnogo uspesniju adaptaciju SM-a u kabriolet, ali to i jeste mnogo lakse uraditi kada za osnovu imas kupe nego cevorovratnu limuzinu. Ako se ne varam, nazalost, napravio je samo 6 komada ovih remek dela, a cena im je sedamdesetih bila na nivou danasnjih oko 150.000 Eur (kako sam nesto ja preracunavao) …

comment image

Matija

Za izradu kabrioleta po pravilu se uzima kupe sa dvoja vrata – samo zbog vrata, ni zbog cega drugog. Pogled sa strane na ovaj Sitroen pokazuje da silueta krova nema ama bas nikakve veze sa linijom karoserije! To je problem a ne vrata.

SM je zaista lep auto. Ako imas fotos sa zatvorenim krovom i u pogledu sa strane prikazi ga ovde.

Bungi

Lik je ovaj prelijepi auto u kabrio izdanju maksimalno sfušerio.Prednja vrata je trebao da produži za 7-8 cm sa kosom linijom kod B stuba , nije ostavio zadnje prozore, od kosog zadnjeg kraja je napravio čisto limuzinsko izdanje jer mu je tako bilo lakše.Od ajkule, napravi „majstor“ grbavog kita i ne trepnu.Jedno 10 godina na Golom otoku bi ga izliječilo od ljenosti i sklonosti da improvizuje predmete koji to estetski ne trpe.

Matija

Prava rec junace! 🙂