1. Home
  2. Vesti
  3. Imitiranje „Paklenih ulica“ = gubitak automobila
Imitiranje „Paklenih ulica“ = gubitak automobila
2

Imitiranje „Paklenih ulica“ = gubitak automobila

1.22K
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate one rane scene uličnog trkanja u prvom delu serijala filmova „The Fast & the Furious“ ili kako je kod nas prevedeno – „Paklene ulice“. Pričamo o delu kada Brajan Okoner izaziva trojicu uličnih trkača na nadmetanje i kada kaže da pobednik dobija njegov Mitsubishi Eclipse, a na kraju biva poražen od Dominika Toreta za volanom Mazde RX-7.

Filmska magija je učinila scenu boljom nego što je zapravo trebalo da bude, ali takva okupljanja u Los Anđelesu nisu retka. Štaviše, cela ideja o Paklenim ulicama je nastala na osnovu novinarskog članka pod imenom „Racer X“ gde se priča baš o protivzakonitim uličnim trkama.


Naravno, nisu svi srećni, a to se posebno odnosi na vlasti najvećeg grada američke savezne države Kalifornije. Oni tvrde da takva okupljanja i ulično trkanje remete regularni saobraćaj i naravno bezbednost, pa su na razne načine pokušavali da ih spreče. U početku su kazne bile samo novčane, a posle su uhvaćenim prekršiocima oduzimani automobili na 30 dana.

Kada sve to nije dalo željene rezultate, odlučili su da testiraju još dramatičniji korak. Naime, Los Anđeles je spreman da krene sa testiranjem nove faze projekta, prema kojoj bi svima onima koji se trkaju, pale gume i rade slične vragolije automobili bili trajno oduzeti. Zatim bi bili poslati pod presu, ako nisu legalni za uličnu upotrebu, ili prodati na aukcijama da se popuni budžet.

Ako ni to nije dovoljno agresivan korak, onda će kazna od dve hiljade dolara biti izdata svim onim posetiocima koji se nalaze do 150 metara od mesta dešavanja. Da, dobro ste pročitali, pa tako čak ako ste samo posetilac koji je došao da skup i posmatra, sve iz daleka, možete da se vratite kući sa velikom novčanom kaznom.

Jedan od političara po imenu Džon Garsija kaže da Los Anđeles želi da na ovaj način pošalje poruku svima onima koji bi da luduju i da posmatraju to ludilo. Čak i ako vas ne uhvate na licu mesta, kazna vam može samo jednog dana stići na kućnu adresu (ili mogu da pošalju pauka da pokupi vašeg limenog ljubimca) zahvaljujući tome što prekršioci dele svoja „zlodela“ na društvenim mrežama.

Naravno, Amerika kao Amerika je država zakona i svako ih karakteriše na svoj način. Jenkiji su veoma ponosni na svoj ustav, a jedan od delova tog ustava kaže da imaju pravo da se kreću na javnim površinama bez da ih iko uznemirava (baš zbog toga policija ne može da vas zaustavi u SAD radi „redovne kontrole“ već samo ako ste prekršili zakon).

U prevodu na neki jednostavniji jezik, samo zato što ste na trotaru i posmatrate šta se dešava u javnosti ne možete da dobijete kaznu, a lokalne vlasti naravno ne mogu da promene ustav. Oduzimanje vozila nakon kršenja zakona je već drugačiji čin, ali i ovde mnogobrojni advokati okrivljenih mogu da izađu pobednički iz zgrade suda.

Bilo kako bilo, lokalne vlasti će odlučiti posle nekog vremena da li će zadržati ovaj zakon na snazi. Pod uslovom da u međuvremenu ne dobiju veliki broj tužbi kako krše ljudska, i osnovna ustavna prava…

AutoRepublika

(1223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Imaju li ti glumci i jedan drugi film u kom su igrali? Pošto vidim da ima sijaset nastavaka njima i ne treba neki drugi film…

moron

Podržavam. Sa 100%.

Jer, kako ti drugačije da sprečiš ne samo te trke ( kojih i kod nas ima koliko hoćeš i nećeš), već i silna divljanja, pa i nalik ovom. Sa 300 km/h pored BG Arene

https://www.reddit.com/r/serbia/comments/13h8qnq/300_kmh_kod_arene/