1. Home
  2. Vesti
  3. VW: Moći ćemo da uz zaradu prodajemo EV za 25 hiljada evra
VW: Moći ćemo da uz zaradu prodajemo EV za 25 hiljada evra
9

VW: Moći ćemo da uz zaradu prodajemo EV za 25 hiljada evra

1.94K
9
Podelite sa prijateljima:

Gigantski nemački koncern Volkswagen, u čijem sastavu posluju brojne zvučne marke, ubeđen je da će biti u stanju da tržištu ponudi električne automobile po inicijalnoj ceni od oko 25 hiljada evra, bez da se istovremeno odrekne odgovarajućeg procenta profita.

Ovu tvrdnju je u pero novinara lista najstarijeg automobilskog magazina na svetu, britanskog Autocara, izneo finansijski direktor germanske grupacije Arno Antlic, nakon događaja nazvanog Financial Times Future.

Volkswagen je nedavno predstavio konceptni model nazvan ID. 2all i tako prikazao kako vidi budući serijski elektromobil u klasi konvencionalnog mališana po imenu Polo. Najavljen je s početnom cenom od oko 25 hiljada evra, onda kada bude predstavljen u serijskoj verziji, što bi trebalo da se desi 2025. godine. Pride, konstruktor je potvrdio da je angažovan na razvoju priuštivijeg i manjeg električnog vozila. Ciljana cena budućeg modela s verovatnim imenom ID.1 bi bila oko 20 hiljada evra.

MG u Velikoj Britaniji već nudi elektromobil po imenu MG 4 za cifru od 27 hiljada funti, dok Renaultova Dacia postiže uspeh s modelom Spring, koji u Evropi startuje s osetno nižom cenom od 25 hiljada evra. Stoga, ne bi trebalo sumnjati u iskrenost namera nemačkog proizvođača da se okuša u sličnom cenovnom rangu. Posebno znajući da Volkswagen kontroliše i Škodu i recimo Cupru, na koji način bi se moglo ozbiljnije igrati na kartu ekonomije obima.

“Sada smo u poziciji da se više oslonimo na ekonomiju obima,” reče Antlic. “Unutar naše grupacije s mnoštvom brendova, sklapamo četiri vozila, paralelno s Cuprom i Škodom. Taj obim proizvodnje nam pomaže da držimo cene niskim, kao i da budemo konkurentni, sve uz ostvarenje profita.”

Povrh svega, grupacija Volkswagen je oformila i sopstveno baterijsko pakovanje koje se sklapa u španskoj Valensiji, što ponovo blagotvorno utiče na mogućnost generisanja dobiti, čak i u segmentu pristupačnih električnih četvorotočkaša.

„Puno inovacija pristiže iz oblasti mehanike. Ovaj automobil će biti prvi s interno razvijenim baterijskim ćelijama, onim iz fabrike u Valensiji. Tek se ubrzavamo, obimi će kasnije dostići veće visine,” reče finansijski direktor grupacije.

Biće zanivljivo analizirati ponudu nemačkog koncerna uzimajući u obzir i proizvode koje budu nudili Renault i Lancia. Pitanje je i hoće li se isti opredeliti i za penetraciju američkog tržišta.

AutoRepublika

(1942)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kosta

A, sad kad je počela najezda Kineza da vidiš kako može auto i za 25.000…lopovi

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Kosta
Zoca

Vreme je da se vracamo manjim vozilima,kod e-auta to znaci manju bateriju time manju tezinu,cenu i potrosnju…A Polo ima duzinu kao nekada Golf 3..itd..

Tradicija

Da li je i jedan proizvođač u deklaraciji EV naveo koliko troši u stanju mirovanja?Predlažem novinarima da malo istraže ili još bolje da naprave test.Prosek se navodi 3KW u 24 sata.

moron

???
Bez uključenog „predgrevanja“?

Matija

Covek je u pravu!!! Baterija se vremenom prazni sama od sebe!

garbage

3-4 kWh po danu ? Definitivno kod mene nije ni blizu tome. Nisam vidio nikada niti 1% pad po danu, a kod mene 1% znači tek – 0.2 kWh. Moguće ako netko predgrijava bateriju ili ako staviš da ti zagrije kabinu prije nego kreneš – to onda troši naravno.

S mile

To su samo obecavanja VWa, nista od toga nece biti. Ili ce za te pare nuditi nesto sto jednostavno nece biti konkurentno. Prava E snaga ce dolaziti sai stoka.

Matija

Pa, ako izbace onih 30.000 suvisnih zaposlenih, sto je trazio bivsi menadzer Herbert Dis, onda ce moci stvarno da zaradjuju. Ali to jos nije sve. Kompletan VW se zaglavio negde u svojim kolosecima pa ne napreduje. Prosle godine su izgubili primat na kineskom trzistu, trend ce se nastaviti.

Tikola Nesla

Reno i Lancia ?????