1. Home
  2. Life
  3. Vitesco predstavio novi elektromotor koji dosta obećava
Vitesco predstavio novi elektromotor koji dosta obećava

Vitesco predstavio novi elektromotor koji dosta obećava

858
3
Podelite sa prijateljima:

Bečki automobilski simpozijum je mnogo više od sajma automobila, to je događaj na kojem se predstavljaju tehnologije usmerene na efikasnost i smanjenje emisija zagađujućih gasova. Sjajan događaj na kojem glavni dobavljači industrije svake godine pokazuju svoje najvažnije inovacije. Ovoga puta je kompanija Vitesco predstavila četvrtu generaciju platforme za električne automobile sa posebnom karakteristikom.

To je arhitektura koju svaki proizvođač može da koristi, ali čija je velika novina visoko efikasan elektromotor. Bez retkih metala, hemijskih elemenata, kao što je neodimijum, koji se koriste u elektromotorima sa trajnim magnetima, tehnologije koju sve više dobavljača i brendova pokušava da eliminiše s obzirom na njenu visoku cenu i sve težu nabavku, Vitesco je pronašao ključ za razvoj rotora bez trajnih magneta i odvojeno pobuđenih, umesto trajnih.

Ovi motori su veoma česti u električnim automobilima, posebno onima koji nude odlične performanse, jer se rotor rotira potpuno istom brzinom kao i magnetno polje, reagujući na razlike u opterećenju i kontinuirano isporučujući maksimalne performanse, bez prejudiciranja doze isporuke snage motora i obrtnog momenta.

Vitescoova tehnologija, nazvana „EESM“, skraćeno od „Sinhrona mašina sa eksternom pobudom“, zahteva dodatni modul u pretvaraču za kontrolu zavojnica, veoma značajan detalj koji zauzima malo više prostora, ali za koji je dobavljač naveo da je „veoma blizu“  rešenju Plug&Play. Na ovaj način ne samo da se smanjuje cena trajnih magneta bez retkih metala, već se postiže veća efikasnost, štedi jedan Wh električne energije po kilometru, pošto nema stalnog magnetnog polja za kočenje rotora.

Novi električni motor nudi veću stabilnost obrtnog momenta pri visokim obrtajima, dok istovremeno održava prenos snage konstantnijim u čitavom opsegu obrtaja motora. Uzimajući u obzir maksimalnu snagu od 250 kW (340 KS) i rotaciju elektromotora do 15.000 obrtaja u minuti, u poređenju sa konvencionalnim motorom sa permanentnim magnetom, novi Vitesco „EESM“ uspeva da zadrži oko 200 kW (272 KS) u dužem opsegu – između 6.000 i 15.000 o/min.

AutoRepublika

(858)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

OK, samo napred u seriju!

Ratomir Mihaljević

Zašto se u ovim izlaganjima o elektromotorima ne spominje čuveni Teslin asikroni motor koji je bolji od tih sa stalnim magnetima,i zašto se taj motor ne ugrađuje u automobile?

Teo

Jer ima previše gubitaka. Koristi se, ali rjeđe. Za slabije I jeftinije aute.