1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Allianz: Kina predstavlja najveći rizik za evropske proizvođače automobila
Allianz: Kina predstavlja najveći rizik za evropske proizvođače automobila

Allianz: Kina predstavlja najveći rizik za evropske proizvođače automobila

5.39K
6
Podelite sa prijateljima:

Električna vozila (EV) kineske proizvodnje predstavljaju najveći rizik za evropske proizvođače automobila i mogla bi ih koštati 7 milijardi evra godišnje izgubljene dobiti do 2030. ukoliko kreatori politike ne preduzmu nešto povodom toga, navodi Allianzov izveštaj o trgovini.

Prema izveštaju koji je u utorak objavila jedinica nemačkog osiguravajućeg društva Allianz (ALVG.DE), kreatori politike treba da odgovore na izazov recipročnim carinama na uvezene automobile iz Kine, da učine više na razvoju materijala i tehnologija baterija za EV, kao i da dozvole kineskim proizvođačima automobila da ih proizvode u Evropi.

Evropski proizvođači automobila suočavaju se sa dvostrukom pretnjom zbog mogućnosti pada prodaje sopstvenih vozila u Kini, gde lokalni proizvođači električnih vozila povećavaju svoj udeo na tržištu, kao i zbog povećanja prodaje uvezenih kineskih električnih vozila – koje proizvode kineski ili proizvođači automobila sa zapada.

Globalni proizvođači automobila obećali su da će se vratiti u Kinu sa velikim brojem električnih vozila na brzom tržištu gde je pritisak za smanjenje cena sve intenzivniji.

Prepuno tržište za potpuno električne terence u Kini vrši pritisak na lokalne proizvođače automobila da izvoze više vozila u Evropu.

Uvoz električnih vozila iz Kine mogao bi da košta Evropsku Uniju više od 24 milijarde evra ekonomske proizvodnje 2030. godine, ili 0,15 odsto bruto domaćeg proizvoda bloka, piše u izveštaju.

Ali „privrede Nemačke, Slovačke i Češke zavisne od automobilske industrije mogle bi se suočiti sa još većim udarom“ od 0,3% do 0,4% BDP-a, navodi se u izveštaju pod naslovom: „Kineski izazov evropskoj automobilskoj industriji“.

„Ulozi su veliki za evropsku automobilsku industriju: četiri od pet automobila prodatih u Evropi se sklapaju lokalno“, dodaje se u izveštaju.

„Evropa je takođe svetska izvozna sila u ovom sektoru, sa trgovinom automobilima koja generiše između 70 milijardi i 110 milijardi evra trgovinskog suficita za evropsku ekonomiju svake godine tokom protekle decenije“.

U izveštaju se navodi da je američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) učinio Evropu metom za kineski izvoz.

Dok je Evropa i dalje relativno otvorena za uvozna električna vozila (Tesla na primer, čini 20% prodaje potpuno električnih automobila u Evropi), Sjedinjene Američke Države će „biti mnogo teže tržište za kineska vozila“ zbog IRA-e, navodi se u izveštaju.

AutoRepublika

(5390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

EU je upala u misolovku iz koje nema izlaza! Ako pocnu da talasaju protiv uvoza Kineza u EU mogu preko noci da izgube kinesko trziste i kinesku proizvodnju – mnogi EU automobili proizvode se u Kini a ne u EU! Jedino pravo resenje jeste da „sportski“ prihvate izazov nove situacije na trzistu i da se posvete kreativnosti i optimizaciji proizvodnje a ne da traze zastitu politike! Krajnje je vreme za akcije ove vrste, suvise dugo su spavali. Najveci problem EU je njen kolonijalisticki mentalitet – sve dok EU proizvodjaci dominiraju na sopstvenom i kineskom trzistu „svet je u redu“, osnovna… Pročitaj više »

BB

Nije problem što je EU upala u mišolovku, već što sama sebi pravi mišolovke u koje sama upada… Sa ovakvom plejadom (blejadom) rukovodilaca, mene čudi kkao još dobro stoje (vjerovatno zbog „stare slave“)…

s mile

inercija ne postoji samo u fizici, ima je i na tržištu… treba vremena da nešto uspori, a treba vremena i da ubrza

Che

Ne mogu da zamislim sebe kako idem na plac ili salon i kupujem kineski e auto. Ovde ni mnogo poznati brendovi nemaju servise ili zalihe rezervnih delova o običnim majstorima koji bi ti popravio kočnice na pasatu za sat vremena da ne pričam.

BB

Pa svi se dijelovi za evropska vozila rade u Kini, vljda će ih biti i za koneska vozila 😀

vojnik

Želim EU da propadne i da nemaju za ‘leba!