1. Home
  2. Sajmovi
  3. Grejani sigurnosni pojas za električna vozila kompanije ZF jača domet na hladnoći
Grejani sigurnosni pojas za električna vozila kompanije ZF jača domet na hladnoći

Grejani sigurnosni pojas za električna vozila kompanije ZF jača domet na hladnoći

379
3
Podelite sa prijateljima:

Sigurnosni pojasevi u tri tačke su prešli dug put otkako je se Volvo odrekao prava na patent pre mnogo decenija. Neki proizvođači automobila stavljaju vazdušne jastuke unutra, ali ZF ima drugačiju ideju.

Ideja je toplotni pojas, koji kao što ime implicira, poprima oblik zagrejanog sigurnosnog pojasa koji služi kao topli zagrljaj. Prvenstveno je namenjen električnim vozilima da povećaju efikasnost tokom hladnog vremena. Razmišljanje je da će automobil koristiti manje baterije da zagreje celu kabinu.

Iako ovo može izgledati kao trik, isto je rečeno o grejanim volanima u prošlosti. ZF je sve proračunao i procenio da se domet EV-a na niskim temperaturama može povećati za čak 15 procenata. Ugrađeni provodnici za grejanje su ugrađeni u sigurnosni pojas kako bi obezbedili ujednačen osećaj toplote uz minimalno povećanje debljine trake.

Koristeći oko 70 vati snage, pojasevi se mogu zagrejati do 40 stepeni Celzijusa. ZF kaže da se njegov toplotni pojas ponaša kao običan sigurnosni pojas, što znači da automobil ne bi morao da prolazi kroz bilo kakve modifikacije da bi ih prilagodio. Provodnici za grejanje su utkani u strukturu sigurnosnog pojasa, a lokacija za kontaktne elemente za električna grejna kola je izabrana tako da ne ometa rad ili uvlačenje pojasa. Shodno tome, standardni uvlakači pojaseva i dalje rade i nivo bezbednosti ostaje identičan.

Treba napomenuti da grejani pojas nije apsolutna premijera. Krajem 2018. godine, Ford je podneo patent USPTO-u, objavljujući dokument od 31 stranice u kojem se detaljno opisuje kako tehnologija funkcioniše. Ilustrovano je nekoliko varijacija koncepta sa različitim dizajnom, ali ideja je uglavnom bila ista. Otprilike godinu dana kasnije, Mercedes je predstavio eksperimentalno sigurnosno vozilo (ESF) zasnovano na GLE-u, a i ono je imalo grejane pojaseve.

Još uvek nije jasno da li proizvođači automobila nameravaju da implementiraju ovu tehnologiju, ali ako postoje stvarne prednosti  u vezi efikasnosti, očekujte da ćete u nekom trenutku videti grejane pojaseve u luksuznim električnim vozilima.

AutoRepublika

(379)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vruc pojas treba da greje vozaca i suvozaca??? Cista prevara! Napredniji koncepti koriste toplotu baterije za grejanje kabine. Proizvodjaci ocajnicki pokusavaju da zabasure ogranicen kapacitet baterije!

Matija

Bilo bi najekonomicnije da vozaci e-automobila imaju svemirsko odelo sa regulacijom temperature i pritiska, rezervoarom pisanje, itd. 🙂

moron

🙂🙂🙂