1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Rani počeci AMG-a pod trokrakom zvezdom
AR pijaca klasika: Rani počeci AMG-a pod trokrakom zvezdom

AR pijaca klasika: Rani počeci AMG-a pod trokrakom zvezdom

266
0
Podelite sa prijateljima:

Da, da, znamo da je AMG nastao još krajem šezdesetih godina da bi tjunirao razne modele Mercedesa, ali je njegov vrtoglavi rast krenuo tek četiri decenije ranije. AMG je pre toga bio samostalni tjuner koji je modifikovao vozila za svaku mušteriju koja je bila voljna da to i plati. Mercedes je preuzeo većinsku kontrolu nad firmom 1999. godine, a onda i kompletno vlasništvo šest godina kasnije.

To nas dovodi do automobila iz naše priče.

Tehnički gledano, AMG se pozabavio C Klasom još 1993. godine kada je prva generacija ovog automobila debitovala pod kodnom oznakom W202. Bio je to zapravo početak C Klase nastale na temeljima (ili ruševinama) čuvenog modela 190, a proizvodio se od 1993. do 2000. godine.

Pronaći će preko 1,8 miliona kupaca i pokazao se generalno dobro u očima javnosti. Iste godine kada je W202 debitovao, AMG je takođe predstavio i svoj C36 AMG kao odgovor na BMW M3, a pokretao ga je 3,6-litarski benzinac sa šest cilindara.

Ipak, u vreme kada turbo tehnologija još uvek nije bila preterano česta, publika je želela moćan V8. Videla ga je 1997. godine u vidu modela C43 AMG, a pružao je 4,3-litarski benzinac sa 302 konjske snage i maksimalnih 410 Nm obrtnog momenta. U svoje vreme je bio najmoćniji W202, mada će ga C55 AMG nadmašiti već naredne godine.

Daleko od toga da C43 nije bio impresivan pošto je ubrzavao iz mirovanja do 100 km/h za 5,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 250 km/h. Nemački gigant će da napravi svega 4.200 jedinica tokom trogodišnje proizvodnje.

Primerak iz današnje priče je iz 1999. godine i nalazi se u gradu Penington unutar američke savezne države Nju Džerzi. Samo 1.425 jedinica C43 AMG-a je završilo „preko bare“, a na tom tržištu Nemci su nudili i petostepeni automatski menjač. On je u velikoj meri oštetio performanse, ali su američki kupci uvek bili oni koji vole da krstare bez da se „zamaraju“.

Još jedna velika razlika između modela na dva kontinenta je bila na račun ogibljena, pošto su Jenkiji voleli da idu brzo i da pritom ne osete ni najmanju rupu na putevima, dok su evropski kupci uživali u krivinama. C43 AMG je iz tog razloga imao nešto udobnije ogibljenje, ali kočnice, 17-inčne felne, dizajnerski detalji i operma enterija su ostali identični.

Spomenućemo da je automobil prešao tek 65.600 kilometara, a da je originalno koštao 56.980 američkih dolara ili 103.755 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Onaj ko je dao oglas inače ne navodi veći broj detalja, osim onoga koji otkriva da je automobil ceo životni vek proveo u Nju Džerziju i da je nedavno zamenjen klima uređaj.


Desetodnevna aukcija je donela 41 ponudu, a najviša je iznosila 33 hiljade američkih dolara.

Zoran Tomasović

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments