1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Vremena se menjaju
AR pijaca klasika: Vremena se menjaju

AR pijaca klasika: Vremena se menjaju

448
8
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno, ako ste živeli u Sjedinjenim Američkim Državama i ako biste želeli pristupačni pikap kamionet, mogli ste da kupite neku od konfiguracija popularnog Forda iz F Serije iz kasnih sedamdesetih godina za svega par stotina dolara. Za takvu cenu kupac ne bi dobijao nešto posebno, ali bi postao vlasnik pikap kamioneta u voznom stanju koji bi mogao da obavlja svakodnevne poslove.

Ali onda se nešto promenilo i F Serija iz ovog perioda je uglavnom postala popularna. Pričamo o šestoj generaciji iz perioda od 1973. do 1979. godine i to konkretno o poslednjem osveženju koje ste mogli da vidite u izložbeno-prodajnim salonima tokom poslednje dve godine proizvodnje. Reč je o do tada najvećoj F Seriji u istoriji gde je dužina vozila prelazila brojku od šest metara.


Ali u međuvremenu je ovaj model postao izuzetno popularan. Toliko popularan da ga više nije moguće pronaći za „šaku dolara“ već je izuzetno tražen za restauraciju i samim tim ume da košta poprilično mnogo. Koliko mnogo? Uzmimo za primer ovaj F-250 iz 1978. godine. Poseduje sve one karakteristike koje su ga učinile legendom.

Pre svega, reč je o najpopularnijoj konfiguraciji sa kabinom sa dvoje vrata i produženom prikolicom. Poseduje i pogon na sva četiri točka i fabriku je napustio u popularnoj opciji dvobojne školjke. I na kraju, reč je o paketu opreme Ranger XLT koja je predstavljala vrhunac ponude na račun stila i luksuza.

Daleko od toga da je taj „luksuz“ bio sličan onom sa nekog modela Fordovih premijum brendova kao što su Mercury ili Lincoln, pošto je F-250 ipak radnički model, ali opet za svoju klasu svakako odlično. Pričamo o povećim kožnim sedištima i korišćenju drveta u enterijeru umesto standardne plastike.

F-250 takođe poseduje i dosta modifikacija na račun ogibljenja pošto savremeni vlasnici vole da često siđu sa asfalta. Napominje se da je proces restauracije i modifikacija trajao preko dve godine, a ugrađena je i neka moderna oprema kao što su LED osvetlenje, audio sistem, klima i još mnogo toga. Najupečtljiviji su 35-inčni pneumatici koji su veoma slični onim na današnjim Fordovima kao što su F-150 Raptor i Bronco Raptor.

Vlasnik je posvetio dosta vremena i onome što se krije ispod haube. F-250 je originalno napustio fabriku sa V8 motorom radne zapremine 400 kubnih inča (6,6 litara) sa 169 konjskih snaga.

On nije bio najveći u ponudi (Ford je nudio i onaj radne zapremine 460 kubnih inča ili 7,5 litara, ali samo na modelima sa pogonom na zadnje točkove) i nije se izdvajao sa snagom, ali je bio izuzetno pouzdan i sa visokim obrtnim momentom za obavljanje radničkih poslova. Vlasnik je povećao radnu zapreminu na 444 kubna inča (7,3 litre), ali se na navodi kolika snaga sada iznosi. Menjač je fabrički trostepeni automatski.


Kamionet se inače nalazi u gradu Džupiter unutar američke savezne države Floride i do sada je prešao 35.200 kilometara. Do kraja aukcije su ostala još dva dana, a trenutno najviša od devet ponuda iznosi 26 hiljada američkih dolara.

Ova priča je najbolji pokazatelj koliko je šesta generacija F Serije dobila na vrednosti, a za one koji bi pristupačniji kamionet, uvek postoji sedma generacija (1980. do 1986)… Barem dok i ona ne doživi vrtoglavi rast cena.

Zoran Tomasović

(448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelepo izgleda. Ali, baš.

Nego ove gume od 35″, šta to znači u „evropskim dimenzijama“?

A i mi „Evropljani“ bismo onu „prikolicu“ nazvali „tovarni sanduk“ ili tako nešto 😀

Matija

Kod terenskih vozila se definise spoljasnji precnik gume, u ovom slucaju to znaci:
35″ x 25,4mm/“ = 889 mm.

moron

Matija,
pa, „majku mu“, čak ni ja to ne zaokružujem na 25,4, već u preračunu uvek idem sa 2,539 😊
Ali, pitao sam se, koja je dimenzija, ono koliko širina gume u mm, koja je visina i colaža.
Znaš i sam da nam tih 889 mm ništa o tome ne kazuje 😊

Matija

Znam. Za ostatak informacija pitaj onoga sto je napisao clanak. 35″ oznacava samo spoljasnji precnik i nista vise. To si pitao i dobio si odgovor. 🙂

Uzgred: cime se bavis kada tako precizno preracunavas cole u milimetre?

moron

Kao klincu, brat ( koji je tada išao u srednju tehničku ) mi je rekao da za pretvaranje koristim tih 2,539. I ja tako, celi život 😊
(fiškal)

S mile

Kako te prvi put nauce, tako racunas ceo zivot 👍

Matija

Bas kako treba: kocka na velikim tockovima, motor V8 a hroma ima dovoljno! 🙂 Bez obzira koje je godiste, ovakav terenac uvek ispunjava svoj zadatak!

gavrilo

hmmm… pitam se kolika je duzina od 6 cifara? Mislim koliko to dodje u metrima ili stopama? 😉