1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Što bi Dominik Toreto uzviknuo: „NOOOOOOOOS“
AR pijaca klasika: Što bi Dominik Toreto uzviknuo: „NOOOOOOOOS“

AR pijaca klasika: Što bi Dominik Toreto uzviknuo: „NOOOOOOOOS“

1.27K
6
Podelite sa prijateljima:

Ford Focus prve generacije je jedan od omiljenih pristupačnih automobila za amaterski tjuning. Već u verziji iz fabrike je posedovao veliki potecijal u poređenju sa konkurencijom, pa nije trebalo da prođe dugo vremena da se njime pozabave i mnogobrojne amaterske i profesionalne kuće. Šta je onda ono što je učinilo primerak Focusa sređenog od strane Saleena toliko posebnim?

Pa pre svega, Saleen je bio zvanični partner Forda i svaki njegov proizvod bi pratila fabrička garancija.

Američki proizvođač vozila je zatražio od tjunera da mu spremi specijalni Focus sa oznakom N2O tokom 2005. godine kada je serijal filmova „The Fast & the Furious“ bio u punom jeku. A šta je ostalo posebno poznato iz prvih nekoliko delova?

Pa svakako to što je u svakoj sceni korišćen popularni NOS. Izgleda tako jednostavno na filmu, zar ne? Stisnete dugme i automobil odjednom dobije na brzini. Ovaj sistem svakako nije bio nov i korišćen je u profesionalnom auto-moto sportu dugi niz godina, ali ga praktično nije ni bilo u uličnom trkanju dok ga Dominik Toreto nije proslavio.

Nitrous Oxide Systems ili NOS je sistem koji ubrizgavanjem azotnih-oksida (koji inače sadrži veći procenat kiseonika od vazduha) poboljshava kvalitet smeše i samim tim i sagorevanja. Njegov zadatak je da „nabije“ što vise kiseonika u cilindre, u trajanju od maksimalno nekih četrdesetak sekundi.

Zašto vam dajemo kratku lekciju o NOS-u? Pa iz razloga što je Ford zatražio od Saleena da mu napraviti baš takav automobil sa takvom opremom, a krajnji rezultat je bio ovaj N2O. Debitovao je prvo na Sajmu tjunerskih proizvoda u Las Vegasu, a tokom 2005. godine i u serijskoj proizvodnji. I nije teško zaključiti da je ceo baš u stilu „Fast & Furious“, mada je značajno sporiji nego što izgleda na prvi pogled.

To je zato što fabrički 2,0-litarski motor nije doneo neke veće modifikacije. U originalnom fabričkom izdanju je razvijao 136 konjskih snaga, u ovom Saleenovom svega četrnaest „grla“ više. Doduše, spomenuti NOS je dodavao još 75 „konja“, ali kao što smo već i kazali, takav sistem može da funkcioniše samo privremeno.

Spomenućemo da je menjač petostepeni manuelni, a pogon na prednje točkove. Saleen kaže da je modifikovao i ogibljenje za bolje ponašanje u krivinama. Ko će vam još prodati automobil sa ugrađenim sistemom NOS i fabričkom garancijom? Pa Ford hoće, uz pomoć Saleena.

Ono što N2O nije mogao da pokaže po snazi, jeste prikazivao po pitanju stila. Ugrađeni su agresivniji branici, nova hauba i veće 17-inčne felne, a N2O je bio zasnovan na Focusu s punom opremom. To znači da je pružao klimu, šiber, centralnu bravu, prozore i retrovizore na dugme i još mnogo toga. Ovakvo zadovoljstvo je u svoje vreme koštalo 31.328 američkih dolara (oko 48.417 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a Saleen je spremio samo 75 jedinica.

Primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Tuson unutar američke savezne države Arizone i do sada je prešao svega 17.280 kilometara. O samom vozilu se ne zna mnogo osim da je u besprekornom stanju i da je do sada imao samo jednog vlasnika.


Desetodnevna aukcija je donela devet ponuda, a najviša je iznosila 14.613 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

NOS doprinosi u snazi, 40 sek, zašto tako kratko, zbog male boce NOSa, ili zbog prevelikog opterećenja mehaničkih komponenti…

BB

Zato što već ubrza toliko da ga je teško dalje kontrolisati pa ti više snaga ne treba 😀

s mile

lepo rečeno, ali to je do prve krivine, onda kočiš, po ponovo po NOSu…

ali, razumeo sam, NOS i nije napravljen za krivine, već za 400m…

moron

Periodično sve okreću naopačke 😊😊😊

BB

Šta ti je sudbina… Prije su u motor ubacivali azotne okside a sada kažu da ih je u aupuhu previše pa sipaju ureu… 😜😂🤣

s mile

fakat YES