1. Home
  2. Vesti
  3. Gama marke Dacia se radikalno menja
Gama marke Dacia se radikalno menja
37

Gama marke Dacia se radikalno menja

19.92K
37
Podelite sa prijateljima:

Paleta četvorotočkaša koji će se kupcima nuditi pod oznakama marke Dacia, biće predmet dubinskog restrukturiranja. Prvi automobil koji će iščeznuti iz game jeste Logan MCV, što će se dogoditi prilikom smene generacija modela iz porodice Logana i Sandera, dok će naredna žrtva biti Dokker. Pored toga, Francuzi su već objavili da će samo Sandero Stepway biti na proizvodnim trakama rumunske fabrike u Mioveniju, dok će Sandero biti sklapan u Maroku.

„Poslednji primerak modela Logan MCV će biti montiran tokom nedelje pred nama. Što se tiče obnove pomenutog modela, radimo na inteligentnim razvojnim rešenjima što će naći svoju primenu na vozilu ovog tipa naredne generacije, a koje će biti drastično različito od prethodnog pokolenja“, izjavili su zvaničnici odeljenja za komunikaciju s javnošću iz društva Renault Romania Group za komšijski ugledni poslovni magazin Ziarul Financiar.

Tako će od proizvodne palete fabrike u Mioveniju, koja je početkom godine brojala pet modela, na kraju preostati samo tri automobila, i to će biti: Duster, koji samostalno čini čak 75% proizvodnih kapaciteta, Logan i Sandero Stepway.

Prema navodima francuske štampe, a o čemu smo i mi pronosili najave, Renault grupacija radi na razvoju SUV-a sedmoseda, koji će zameniti dva modela Lodgy i Logan MCV, po ugledu na Scenic i Espace, koji su preuređeni tako da koketiraju sa SUV stilom, iako u osnovi ostaju kombi vozila. Gali govore i o eliminaciji Dokkera iz game, kao što rekosmo, istovremeno najavljući da će sledeća generacija vozila iz tog segmenta biti lansirana pod amblemom Renaulta i uz naziv Kangoo Express.

Za kraj još da prezentujemo jednu zanimljivost. U prvih devet meseci 2020. godine, ukupan broj proizvedenih automobila u susednoj Rumuniji je bio 304.875 primeraka, što predstavlja pad od 14,07% u odnosu na uporedivi lanjski period, kada je s traka sišlo 354.812 jedinica.

Evo i interesantne analitike koja govori o strukturi proizvodnje fabrike u Mioveniju, tokom prva tri tromesečja ove godine:

Dacia Duster – 129.583 primerka
Dacia Logan – 27.222 komada
Dacia Sandero – 17.843 vozila
Dacia Logan MCV – 7.321 četvorotočkaša.

AutoRepublika

(19921)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

37 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Dobre boje ova dva gore na slici.
Znaci, ode MCV. E sad, videcemo na sta ce liciti taj naslednik, ali ako ce biti kvazi SUV I jos sedmosed, onda mi je nekako logicno da mu cena bude dosta iznad one za aktuelni MCV. Samo spekulisem, ko zna…

Zoca

Lepo poskupese….Nece biti Sandera….Strujas iz Kine….

D_C

Sa udarnim modelom zrelim za facelift, Sandero-Logan u proizvodnji već 8 godina i zamenom na vratima, sa svetskom pandemijom Covida, pad prodaje od samo 15% je po mom viđenju izuzetan rezultat a kao što vidimo, rumunska fabrika je potpuno u nemogućnosti da pokrije proizvodnju svih Dačia modela. Svaka čast komšijama na radu i trudu i naravno na prepoznavanju pravog partnera u Renaultu. Od mene samo čestitke.

Gligor73

Realno gledajuci , Logan karavan (mcv) je karavan sa najvecim prtljaznim prostorom. Steta sto ga ukudaju sada kada zelim da ga kupim (gledao ga pre par dana na placu) ……

Boban

Steta, ja ga vozim vec 2 god, izuzetan, a pre toga logana 11 god, ne napustam ovu porodicu.

D_C

Slazem se. U nekim zemljama zapadne Evrope je to jedini Logan koji se mogao kupiti.

Slavko

Ja sam ga nedavno razmatrao, ovaj odlazeci, ali Stepway. Vidim da ima jos par primeraka na oglasima (novi) na oglasima, cenom negde oko 10500e-11500e.Nego, ima li ko pojma da li je novi tce 90 zapremine 0.9 ili 1.0?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
Boxit

Svi novi benzinci su 1.0 zapremine. Ako sam dobro pročitao – u ponudi su atmo sa 65KS, i dva turbo benzinca – prvi sa 90 i drugi sa 100KS. Svi zapremine 1 litra….
Pozdrav

Slavko

Negde pise da je 0.9, a negde 1.0.

D_C

Da, tako je pisalo kada sam zadnji put gledao na dacia.ch. Nesto im linkovi danas ne rade kako treba.

Boki

To je objašnjenje zašto kod nas neće biti Sandera na tržištu. Mada realno Stepway je daleko lepši, ne žalim nešto za običnim Sanderom, ali bio je ipak dobra ponuda za firme…

DOLF

Meni je lepši običan Sandero.

Marko

Ponudice ipak sandero ce stizati u evropu .
Gdje si procitao da nece biti u ponudi.

Dejanera

Procitao sam sledece:
Sandero ce se sklapati u Maroku a Stepvej u Rumuniji. Posto je Srbija potpisala SSP jos 2008-e to se na automobile proizvedene u Evropi ne placa carina dok se za sve druge placa. To je razlog sto ce Stepvej biti kod nas na trzistu a Sandero ne, jer ce sa carinama Sandero dostici cenu Stepveja ili cak biti i skuplji

djole

Bravo za komšije! A kako je, pre samo dvadesetak godina, Solenca smešno izgledala. Dačijin pad prometa od 14% je stvarno minoran. Nemam i nisam imao Dačije, ali sam ih vozio par puta. Bolje su od oba kragujevačka čeda, Juga i keca. Ali i od ovog fijatovog 500L. Šta tek reći za godišnju proizvodnju od par desetina hiljada vozila? Kakva sramota Srbije, kakva sramota Kragujevca, sramota koju, na našu veliku žalost, ne vidi bar 90% naših građana. A pre dolaska na vlast današnje(tadašnje) ekipe, Zastava je proizvodila 300.000 vozila. Bilo je to sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Tragično je što se… Pročitaj više »

Zoca

500L je ipak klasa za Daciu.

djole

Nisam stručnjak i nisam poredio proizvode, samo sam komentarisao propast auto industrije u Srbije i uspon iste u susednoj Rumuniji. Do dolaska Miloševićeve ekipe Srbija je u svemu osim sporta, bila sila u poređenju sa Rumunijom.
Taj 500L je u pričama „velikih“ srpskih političara trebalo da se proizvodi u oko 300.000 primeraka godišnje. Po tvrdnjama Vučića, Putin je pre više godina obećao uvoz 10.000 komadagodišnje. A nije uvazao ni jedan komad.

Zoca

Metaloplastika -Steaua se redovno zavrsavalo pobedom Sapcana.🙌.Rumunske staresine crkve voze Daciu,kod nas 500L nece ne samo vladike,nego ni policija,ni milicija,ni ostale sluzbe….Rusi bi se menjali za Lade.Uz bolje subvencije bi ga nasi gradjani vise kupovali,ali politicare boli 👂za ono gde nemaju interesa..

moron

„Po tvrdnjama Vučića, Putin je pre više godina obećao uvoz 10.000 komadagodišnje. A nije uvazao ni jedan komad“ Proguglaj malo. Ta reč „godišnje“ ( u „komada godišnje“ ) je tu višak. A probaj da sabareš koliko je to za vreme ( tih oko 7 godina ) država iz sredstava budžeta ( uključujući ostale budžetske korisnike ) kupila uvoznih škoda ? Mnogo više. Pa, je li „Auto Čačak“ samo prošle godine imao prihod od oko 103 miliona EUR-a (piše na APR ), a na B92 bili tekstovi u januarau 2020. o tome koliko je prošle godine kupljeno škoda od strane korisnika… Pročitaj više »

sami

Pobogu, zar se može porediti Fiat i Škoda? Logično je da prodavac škode zarađuje bolje i ima veliku prodaju. Vidiš koliko škoda ima na ulici? Šteta što nismo malo bogatiji da vozimo VW, aki kad ne može VW može i Škoda. I ko sad to još nudi dizel kao Škoda? A ko ima benzince ko škoda, da troše ko upaljač a da kida asfalt? Pa niko! Škoda diler je ozbiljna kompanija, ozbiljan servis. Fiat je ko ciganska čerga u odnosu na Škoda auto i kao auto i kao kompanija

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
moron

Sami, niko ne spori da su VW vozila sa znakom škode dobra vozila, ali, ako su „najbolja vrednost za vaš novac“, zašto je na tenderima naših budžetskih korisnika nužno „crtati“ tehničke specifikacije vozila na takav dovitljiv način da u njih može da se „uglavi“ samo čkoda? Majku mu, ako je ona „najbolja“, valjda će na tenderu i da pobedi kao najbolja, ćak i ako se ne nacrta baš škoda? Mora li baš ovako (samo kao primer ): „Како се у Институту „Винча“ намештају тендери … у 2018. години институт је купио већ четири нова аутомобила на три различита тендера, а… Pročitaj više »

sami

Misliš da se za druga vozila ne nameštaju tenderI? Jednostavno, škoda najbolje daje, ako se odbaci VW i Audi kao skuplji. Čekaj, šta to može da parira Superbu? Da li postoji uopšte tako nešto pošteno rečeno? Kad se kupuje vozilo za direktora, tu odlučuje direktor i vozač najčešće, i tender se namešta za to vozilo, jer ga neko želi. Tu za jedan auto je ćar mala i beznačajna, a direktor uživa od 3 do 5 godina u njemu. To ti navodim jer sam dugo vozio direktore. Nemsliš valjda da bi neko želeo da se vozi u nekoj Hondi, Pežou, Renou,… Pročitaj više »

moron

Da, čuo sam za tu donaciju Vlade Japana, pre oko pet godina …
Zar te mazde nisu bile 2,2 dizel, veoma čiste, štedljive, a i jako potentne?

„Ovaj motor ima najniži kompresioni odnos među serijskim dizel motorima od samo 14:1, zahvaljući čemu pruža odlične performanse. U proseku ovaj automobil troši izuzetno malo goriva – 3,9 litara na sto kilometara i ima nisku emisiju ugljen-dioksida.“

Neki problem sa njima bio ( „puče guma, a rezervni nema …“ ) ?

Šta se desilo sa hibridima?

D_C

To su srpski tzv ‘tenderi’ a tender bi bio: kupujemo vozilo D segmenta sa automatskim menjacom, dizel do 2000 ccm (primer). Ponude do cene te i te dostaviti na adresu tu i tu do tog i tog datuma. Pa se onda od pristiglih ponuda odabere koja je ‘najbolja vrednost za vas novac’. U Srbiji se naravno najbolja vrednost za novac zna daleko pre nego sto je ‘tender’ raspisan jer smo mi dalekovidni narod. Zato nam valjda toliko dobro i ide.

D_C

p.s. A u medjuvremenu Rumuni ne stizu da odstancuju svoje Dacie. Moram bas da pogledam dal’ i njihove drzavne institucije voze Superba i druge Skode u istom broju kao nasi. Mislim, zemlja koja je prosle godine samo u Mioveni proizvela 350,000 vozila (a sklapaju i Forda) bi trebalo da moze da priusti barem Skode koje su ocito najbolja vrednost za novac, kad moze jedna Srbija koja je prosle godine proizvela nesto ispod 40,000 vozila.

D_C

p.p.s Ford je prosle godine u Krajovi proizveo 140,000 EcoSport-ova i Puma, cisto ako nekog interesuje…

Zoca

I jednog i drugog izgleda ****** Stojko za svoje drzave.Samo naseg u full-u.Sada ce Rusofili da udare minuse.A i mene za minuse ….Stojko.

Dejanera

Za koju Daciu? Zasigurno nije klasa za Dastera. A jos kad dodas sta sve Rumuni prave pod tim brendom a sta se pravi u Kragujevcu ipak ce pre biti da je Dacia firma i po u odnosu na ovu nasu budalastinu.

Zoca

Firma i po jeste,ali auto ,(bar dosadasnji modeli) nije..Kad vidis neku iz saobracajne nezgode….zguzvanu …..Znas li da je Duster presao 13000?

Slavko

Jeste Duster presao 13k, ja sam to medju prvima prokomentarisao da cene samo skacu, bez nama znanog objasnjenja.
Ali I sa tim (ili bez, kako god se uzme) novih Dustera ima na drumu kao nekad Z10 ili Jugica, kao da ih dzabe dele. A zasto to nije slucaj sa 500L treba pitati drzavu ili management Fiata.
A dobili su, ako se dobro secam, direktne novcane pomoci 600m eura, infrastrukturu, poreske olaksice…Malagurski pre nekako racunao da bi trebalo valjda (ne zamerite ako gresim, al je taj red velicine) 125 godine da dodju na 0.

Zoca

To je zadnji put da smo dobili proizvodnju necega sofisticiranog kao sto je automobil.Posle toga dolazice nam fabrike kablova ,supe,pudinga it’d.it’d…A VW ne bi dosao ni da mu ponudimo jos 125 puta toliko……Ni bilo ko drugi….

Slavko

Tu se slazem.

Srđan

Rumuni imaju popust i razne podsticaje države pri kupovini Dačije, što nije slučaj sa nama u Srbiji pri kupovini Fiata, nažalost!!!???

moron

Misim da su ove opisane buduće promene u proizvodnoj gami potpuno logične, odnosno, saglasne sa aktuelnim trendovima.

Boki

Srbiji treba gradski auto do 7.000 evra.

Neso

Dacia logan 2008 1.4 mcv vrh,presao 495550km osim redovnih servisa niko motor nije otvarao..na 10000km menjam ulje.
Od zamene do zamene nema dolivanja..
Prezadovoljan autom…

Renault Terminator

Renault je to covijece.👍Tu nema greske.