1. Home
  2. Vesti
  3. Uskoro pada cena gradskih električnih automobila
Uskoro pada cena gradskih električnih automobila
27

Uskoro pada cena gradskih električnih automobila

1.39K
27
Podelite sa prijateljima:

Prema mišljenju Međunarodne agencije za energiju, eksplozija potražnje za električnim automobilima (+35% ove godine) dovešće do spektakularnog pada njihovih cena.

U svom novom izveštaju posvećenom elektrifikaciji, objavljenom ovog vikenda, Međunarodna agencija za energiju (IEA) otkriva nekoliko spektakularnih cifara.

Prošle godine je prodato oko 10 miliona modela sa „nultom“ emisijom, a ova cifra bi trebalo da poraste na 14 miliona 2023. godine, što predstavlja povećanje od 35 procenata, a samo Kina apsorbuje 60 % proizvodnje.

Pogon na električnu energiju bi tako predstavljao 18 % tržišta, naspram 4 % 2020. godine. Ovo ide brzo, veoma brzo, do te mere da IEA ne okleva da spomene pravi „bum“ potražnje.

„Električna vozila pokreću istorijsku transformaciju u automobilskoj industriji širom sveta“, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA. „Trendovi kojima smo svedoci imaju važne implikacije na globalnu potražnju za naftom. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem dominira više od jednog veka, ali električna vozila menjaju status kvo. Do 2030. izbeći će potrebu za najmanje 5 miliona barela nafte dnevno. Automobili su samo prvi talas: uskoro će uslediti električni autobusi i kamioni“.

Prema IEA, automobili na baterije trebalo bi da predstavljaju 60 % prodaje u Evropi i Americi do kraja decenije. Organizacija je revidirala svoje prognoze naviše u korist uspostavljanja Zakona o smanjenju inflacije u SAD, koji bi trebalo da ubrza prodaju „zelenih modela“.

Dobra vest je da će ovaj brzi rast biti praćen sve atraktivnijim cenama. „Mogli bismo da vidimo paritet cena za male i srednje električne automobile u Severnoj Americi i na evropskim tržištima negde sredinom dvadesetih godina“, rekao je zvaničnik IEA.

Prognoze koje je Karlos Tavareš već izneo na marginama poslednjeg salona automobila u Parizu: „Sa povećanjem obima, cene će naglo pasti“, predvideo je generalni direktor Stellantisa, koji veruje da bi smena trebalo da se dogodi 2026. godine.

S druge strane, cenama većih modela, opremljenih velikim baterijama, moglo bi biti potrebno malo duže da padnu, odnosno oko 2030. prema IEA. Ali ni tu opet nismo imuni na (dobra) iznenađenja.

AutoRepublika

(1389)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Neobicna konstatacija: „povecanje potraznje dovesce do pada cena“?! Po svim pravilima ekonomije povecana potraznja uzrokuje povecanje cena! Proizvodnja jos uvek kaska za potraznjom, zato se proizvodjaci tako bahato razbacuju visokim cenama. Ova situacija ce jos dugo da traje, nema mesta nadi da ce cene e-vozila poceti da padaju.

BB

Možda misle na najezdu kineza 😜

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Tikola Nesla

Pa kako da padaju pa koštaju sve te silne komponente, turbine, ventili,mačke piterine, oh, dildo nema ništa od toga a opet 4x skuplji…

Tradicija

Ima li neki matematičar da mi objasni ovo što svi tvrde da je vožnja na struju daleko jeftinija od tečnih goriva jer po mojoj računici nije.Trošim u kući od 350 do 400 kilovata mesečno i dođe mi račun 55 do 70 evra.E sada ako kupim automobil sa baterijom od 80 kilovata i punim je jednom sedmično zmači da će mi se račun uduplati i biće od 110 do 140 evra a mogu preći sa tim punjenjima oko 1000 kilometara a toliko mogu preći i sa nasutim gorivom za ovu cenu.Uz to nisam računao koliko će elektro distribucija zaračunati više jer… Pročitaj više »

BB

Sve zavisi koliko te struja i gorivo košta… Koliko vidim tebi je struja 17-18 centi po kWh, kod mene 6-10. Električni energent jeste jeftiniji po km, ali je problem što je auto skuplji. Recimo za 100 km ti treba 18 kwh (u gradu manje na autoputu više), u tvom slučaju to je 3.24 eur, auto na benzin će potrošiti bar 8 litara (u gradu više a na otvorenom malo manje) i ako ke gorivo 1.3 eura (kod mene) to je 10.4 eura na 100 km. Dakle razlika je tri puta… Ako si često u gradu, puniš po noći (struja obično… Pročitaj više »

Tradicija

Struja mi jeste skuplja a gorivo mi je jeftinije jer ne živim u Srbiji a u proseku mesečno prelazim oko 5000 kilometara tko da ne vidim ekonomsku računicu u kupovini električnog automobila hibridu svaka čast al čisto struja NE.A potpuno se slažem sa tobom da je ovo postalo čisto pomodarstvo isto kao i vegani i pederi.

s mile

koji auto voziš, koje gorivo, koja ti je potrošnja na tih 5000km/mesečno. koliko sati dnevno voziš

Tradicija

Vozim RAV 4 2017 2.0 dizel svaki dan oko 3 sata vožne magistralom potrošnja oko 4.7 l na 100.

s mile

3h magistralom, uz minimalnu potrošnju… tebi bi „lego“ neki elektro auto ko ništa, smo naravno dugoročno…

RAV da troši 4,7L…. baš opuštena vožnja… ili ja grešim

Tradicija

Da opušteno jer poznajem put bez naglih ubrzanja i bezpotrebnih kočenja a ako dođeš u priliku da testiraš takvo vozilo i sam bi se uverio u potrošnju naravno u pitanju je automobil samo sa prednjom vučom i sa gumama koje imaju otpor kotrljanja A.

moron

Koji je to? Onaj Toyotin ili BMW engine ?
2WD ili 4WD ?

Tradicija

BMW 105 kilovata 2wd

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tradicija
Tikola Nesla

Meni klada na autoputu iz Olandije za njemačku, troši 4.7 sa 100 kmh na trmpomatu, nekad i 4.1 kad sam vozio oko 90km/ga. Juče švabo roši 5.3, jesam se usrećio, a klada na parkingu čeka prodaju

Matija

Blago vama! Placam struju 41 cent/kWh i molim Boga da ne skace dalje!

BB

Izgleda da moram raditi da te dovedemo ovamo 😉

Tikola Nesla

Ja to njima govorim odavno..odraše sa strujom.

Senčo

A đe to tako skupo?

Tikola Nesla

A nemoš sa dildom 500km? E tuge li i jada

Matija

Na dobrom si putu! Sve to vazi za punjenje kod kuce a sada izracunaj koliko bi kostalo punjenje na nekom javnom punjacu!

BB

Javni punjač je „za pođekad“ kad zalutaš pa ti zatreba… Ili ako baš imaš para… Zamjena 1:1 za benzinsku pumpu sigurno nije

Tikola Nesla

To je ki i javna kuća, za pođekad kad zalutap pa ti zatreba.
Kad smo kod javne kuće, odem ja u olandiju juče misleći da ću da slavim prvi maj, kad tamo sve radi! Pa zar na vjerski praznik?zar vam ništa nije sveto?..bolje da ne pričam šta sam psovao sve…eto ti države, javna kuća od države. Ni prvi maj ne slavi!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
Tradicija

Ko zna koliko.Gledao sam SAT kada je Mladen testirao Mercedes do Slovenije punio ga gratis gde je god mogao na par stanica je platio i jednako ga koštalo kao i drugi Mercedes sa kojim su putovali a koji koristi SUS motor.Znači da su plaćali punjenje kompletnim putem došlo bi ih skuplje.

Garbage

U HR nocna struja negdje oko 9 centi. Cijelu zimu smo imali viska struje da smo ju izvozili (bilo dosta kise). Poanta E vozila nije da se ti ili ja vozimo jeftine, vec da ne ovisimo o uvozu nafte i cuvamo klimu. Cim bude dovoljno E vozila lupiti ce oni dodatni porez jer od nekud treba da se odrzavaju putevi i ceste. Sto se tice povecane potraznje, ona u ekonomiji rusi cijenu zbog veceg volumena proizvodnje. Mozes napraviti vecu fabriku sa vecim udjelom automatizacije, kad narucujes komponente dobijes veci rabat zbog veceg volumena. Kod ogranicenih resursa je obrnuto (npr. Nema… Pročitaj više »

'79 DeVille

„…Sto se tice povecane potraznje, ona u ekonomiji rusi cijenu zbog veceg volumena proizvodnje…“ Nisam ekonomista, ali ovo ima smisla samo u odredjenom kontekstu. Mislim da je u direktnoj sprezi sa vremenskom dimenzijom. Ako je trend povecanja proizvodnje zbog povecanje potraznje (odnosno postoji slobodan prostor na trzistu koji se moze popuniti) cena dodatog proizvoda ne bi trebalo da se znacajno promeni sve dok je odnos ponude i potraznje usaglasen. Problem nastaje kada se iz nekog razloga pojavi roba istog ili slcnog kvaliteta ali znacajno nize cene. Ili kada se odjednom stvori visak proizvoda koje niko ne kupuje iz vise razloga.… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Poanta nije to neg je da smo mi blesavi i govorimo ono što nam kažu: 1.nasađivanje auta na istu k….kalup Jel, nije donijelo potrošaču jeftiniji proizvod, a ti ćeš pjevati priču sa tv kako je to bolje jer ćemo manje platiti !? dapače, auta su danas skuplja neg prije. Šta je donijelo- pa proizvođaču smanjenje troškova, prije ga je koštalo 15000e a prodavao je to tebi za 40k, sad ga košta 7k a prodaje za 50k i još ti napravi da fiktivno imaš mogućnost izbora : hoćeš VW,Audi,škodi,seat, a ustvari je isti k..ovaj kalup. „Ovisimo o uvozu nafte i čuvamo… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
Tikola Nesla

Hehehe , zar i to ima?

bivsi ljubitelj francuza

A koliko ako radis za pristojnog poslodavca koji omogucuje svojim radnicima besplatno punjenje?