1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Herbertu Disu predstoji borba s moćnim Volkswagenovim sindikatima
Herbertu Disu predstoji borba s moćnim Volkswagenovim sindikatima
0

Herbertu Disu predstoji borba s moćnim Volkswagenovim sindikatima

136
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa se sočava s cajtnotom u nameri da ispuni obećanje da će postati globalni sila koja će oblikovati budućnost prevoza.

Sa gotovo godinu dana „vladavine“, generalni direktor grupe, Herbert Dis, pojačao je ključne segmente kada je reč o preuređenju globalnog carstva od 12 automobilskih marki. Ono što on želi je da dobije na brzini i efikasnosti u borbi protiv starih i novih rivala. Dis pokušava da isforsira delimičnu prodaju akcija u Volkswagenovoj kamionskoj diviziji, uz implementaciju nekih drugih strukturnih promena.

Nova prilika u ubrzavanju ostvarivanja cilja stiže ove nedelje, kada je VW zakazao godišnji finansijski izveštaj. Bivši BMW-ov funkcioner će imati svoj prvi oficijelni sastanak na visokom nivou s analitičarima i investitorima, otkada je postavljen na čelo grupe, aprila prošle godine.

Volkswagen je već predstavio preliminarne rezultate u februaru, koji su bili u skladu s očekivanjima i prognozama, jer je ostvaren porast zarade, uprkos preprekama.

Dis, poznat kao veoma tvrd taktičar s velikim apetitom za borbu, rizikuje da izgubi zamah ukoliko ne bude mogao da pod kontrolom drži rastuće tenzije u moćnom Volkswagenovom sindikatu.

Dok Disa podržava Volfgang Porše, čovek na čelu Porše i Pih porodica koje su većinski vlasnici, predstavnici radnika drže polovinu mesta u nadzornom odboru. Oni često glasaju da bi blokirali odluke, zajedno s Donjom Saksonijom, koja drži 20 odsto udela.

Zajedničkim snagama, oni mogu lako da blokiraju namere da se smanji broj (skupih) radnih mesta u Nemačkoj. Takođe, oduprli su se strukturnim promenama koje su podrazumevale prodaju imovine koja nije od ključnog značaja, poput Ducatija.

S Volkswagenom i Audijem, kao najvećim profitnim centrom, koji nastavlja da kaska za konkurencijom po zaradi, dr Volfgang Porše je prošle nedelje prozvao Volkswagenovu „fosilizovanu strukturu“ i snagu sindikata koji „stoje na putu ka progresu“.

Šef Volkswagenovog sindikata, Bernd Osterlo, nije bespotrebno trošio vreme u stavljanju fokusa na propuste menadžmenta, navodeći nespretno rešavanje problema izazvanih WLTP-om, što je kompaniju koštalo oko milijardu evra. Ponovo je na tapet došla i emisija dizel motora, koja je do sada Volkswagen koštala 28 milijardi evra.

„Svi ovi propusti rukovodstva nemaju veze s radnom snagom“, izjavio je Osterlo. „Ovo je vlasnike do sada koštalo milijarde i na tome bi nadzorni odbor trebalo da se fokusira.“

Tačke na kojima će ove nedelje biti akcenat su:

  • Pripreme za donošenje konačne odluke o prodaji manjeg udela Traton kamiona, vrednog 30 milijardi evra. Ovaj plan se razmatra već više od dve godine.
  • Finalizovati i potencijalno proširiti planiranu saradnju s Ford Motorom u segmentu lakih komercijalnih vozila, na oblasti kao što su tehnologija autonomne vožnje. S obzirom da Volkswagenova divizija „dostavnjaka“, bazirana u Hanoveru, ima tradicionalno snažno sindikalno uporište, eskalacija nezadovoljstva među radnicima bi mogla da zakomplikuje stvari.
  • Poboljšanje efikasnosti u okviru marki Volkswagen i Audi. Dve najveće divizije u grupi kaskaju za direktnim rivalima po pitanju dobiti iz poslovanja.
  • Formirati planove za povećanje proizvodnje električnih vozila na globalnom planu i proširiti poslovanje u oblasti softvera bez da se ugrozi profit.

Jedan od glavnih problema koje Dis ima sa sindikatom je da se reši spor u vezi sa izgradnjom fabrike u istočnoj Evropi, što je naravno cilj kompanije da redukuje troškove. Po svemu sudeći, najveće šanse, što se lokacije za novu fabriku tiče, ima Srbija. Ipak, konačna odluka će biti donesena na sledećem sastanku nadzornog odbora u maju, sudeći po dokumentaciji u čiji uvid je imao Blumberg.

Predstavnici radne snage Volkswagena se opiru takvom potezu, ukazujući na odlaganje drugih projekata vezanih za proizvodnju i mučenja s očuvanjem nekoliko postojećih fabrika u Nemačkoj i drugim evropskim gradovima.

„Volkswagen ima izuzetno sposobnog izvršnog čoveka na vrhu. Ukoliko on ne može da transformiše VW u agilniju kompaniju, orijentisaniju ka ostvarivanju profita, pitamo se ko bi to uopšte mogao“, rekao je Arnd Elinghorst iz Evercore ISI-ja. „Vlast u VW-u ostaje ključni uzrok isrpljujuće borbe za moć između rukovodstva, nadzornog odbora i radničkog saveta.“

AutoRepublika

 

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments