1. Home
  2. Vesti
  3. Putin objasnio zašto u Rusiji raste tražnja za kineskim automobilima
Putin objasnio zašto u Rusiji raste tražnja za kineskim automobilima
3

Putin objasnio zašto u Rusiji raste tražnja za kineskim automobilima

224
3
Podelite sa prijateljima:

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je dao svoje viđenje na temu rasta popularnosti kineskih automobila u njegovoj državi. Iako svestan da je ovakav trend uslovljen izostankom ponude vozila zapadne i japansko/korejske proizvodnje, on u intevrjuu datom Kineskoj medijskoj korporaciji (China Media Corporation) naglašava da bi razloge trebalo tražiti i u rastu kvaliteta proizvoda iz donedavno najmnogoljudnije zemlje na svetu koju je po tom pitanju nadmašila Indija.

Agencija TASS je prenela i da privrede Rusije i Kine jačaju saradnju i da je ona sada u fazi daljeg rasta i razvoja, prema sudu Putina. On je kazao da se ruski kupci sve više usredsređuju na rastući kvalitet vozila kineske konstrukcije i proizvodnje, pri čemu posebno raduje zaintersovanost onih kojima benzin teče kroz vene, to jest automobilskih entuzijasta.

Pored izdašnog potencijala saradnje u oblasti automobilske industrije, ruski predsednik izražava veru da sličan osećaj dominira i kada je u pitanju brodogradnja, proizvodnja aviona i industrija elektronskih proizvoda.

Nakon što su se zapadne automobilske marke povukle iz Ruske Federacije, kao akt osude agresije na Ukrajinu, uz istovremeni izostanak reakcije na „slične“ američke akcije u prošlosti, kineske marke su zavladale tržište najveće države na planeti. Lada je s 35 hiljada prodatih četvorotočkaša ostala na prvom mestu u septembru, a toliki kontingent prodatih vozila reprezentuje trećinu tržišnog učešća. Ali, mimo Lade, u prvih pet na listi su sve Kinezi: Chery (12,1 hiljada isporuka), Haval (11,1 hiljada primeraka), Geely (9,2 hiljada komada) i Changan (6,1 hiljadu vozila).

Carinska služba Ruske Federacije je izračunala  da je u prvih sedam meseci 2023. godine, iz Kine u Rusiju uvezeno za 5,7 puta više automobila no lani. To znači da je u navedenom periodu u Rusiju uvezeno 405 hiljada vozila iz Kine, a čija vrednost dodiruje sumu od 5,65 milijardi američkih dolara. Trenutno je Ruska Federacija najvažnije izvozno tržište kineskih proizvođača automobila, navodi ruski portal Motor.

AutoRepublika

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Jel može redakcija da uradi jedan članak o osiguranju vozila i razliku u ceni za EV hibrid i vozilo sa SUS motorom približno istih karakteristika? Tj iste snage motora.

S mile

Sve, sve… Ali Zasto je uvoz u USD… pa koj K se odricete USD vec 2 godine

Matija

Sta tu ima da se objasnjava? Zbog sankcija EU automobili mogu da se nadju u Rusiji samo tajnim kanalima. Jedino jos Kina ima smelosti da izvozi u Rusiju. A Rusi opet nemaju svoj auto?!