1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kakav je VW Golf 7 s aspekta pouzdanosti?
Kakav je VW Golf 7 s aspekta pouzdanosti?

Kakav je VW Golf 7 s aspekta pouzdanosti?

24.85K
40
Podelite sa prijateljima:

Svi mi koji smo prve automobilske korake činili s kraja prošlog, pa i početka ovog veka, smo naučeni da smatramo da je kupovina Volkswagenovog kompakta Golfa, što naš narod kaže „sigurica“, odnosno da je dobro ulaganje. Ali, da li je to zaista slučaj? O tome su, na primeru heča iz Volfzburga sedme generacije, pisale kolege iz redakcije francuskog lista automobile-magazine.fr.

U principu, kupci vozila poput Golfa, bilo novog ili polovnog, tragaju za praktičnim i pouzdanim automobilom. Kada se priča o sedmoj generaciji ovog modela, može se reći da je u pitanju vozilo s dobrom završnom izradom, komforno, praktično u svakodnevnoj eksploataciji, prijatno za vožnju…

Volkswagen Golf VII je s proizvodnih traka počeo da silazi tokom 2012. godine, s početkom prodaje u novembru i opstao je u montažnom ciklusu sve do 2020, odnosno prodavan je do februara te godine. Dolazio je s troje i petoro vrata, kao heč i kao karavan, dok je kroz restilizaciju prošao u pretposlednjem mesecu 2016. godine. Gabariti su mu bili sledeći (dužina, širina i visina u metrima): 4,26; 1,80 i 1,45, ali kada je karavan bio u pitanju, onda su mere tim redom postrojene, sledeće: 4,56; 1,80 i 1,48. Zapremina prtljažnika heča je 380 litara, dok je ona kod karavana 605 litara. Još da kažemo i da je zapremina rezervoara za gorivo bila 50 litara.

Prodavao se širom sveta i može se reći da su mnogobrojni vlasnici uglavnom zadovoljni povodom ponuđenih performansi vozila. Već nakon prvih prevaljenih kilometara u njemu, uočljiv je prosperitet u odnosu na prethodnika.

Osetljiviji je i okretniji od svog „šestice“, očarava zadovoljstvom u vožnji i udobnošću koju pruža i nemoguće je ne navesti da je prtljažnik jedan od najprostranijih u ovoj kategoriji automobila. Ipak, modifikacije s agregatom slabijim od 120 konjskih snaga ne nude zadnju osovinu s multilinkom, već s torzionom osovinom. Ponuda motora je početkom 2018. godine skoro u potpunosti obnovljena.

Posebne pohvale od stane kupaca i stručnih medija je dobila odluka Volkswagena da osnovni paket opreme učini bogatim, pa je tako već bazični Golf u paketu Trendline nudio ABS/ESP, sedam vazdušnih jastuka, klima uređaj, ograničenje brzine, tempat, radio CD, elektropokretane retrovizore i prozore, volan podesiv i po dubini i po visini, deljivu zadnju klupu i centralno zaključavanje…

Međutim, po pitanju kvarljivosti, Golf nije uspeo da oduševi u realnom životu. Iako skor nije katastrofičan, nije ni briljantan. Nemački heč je na rang listi koju su pripremile kolege s pomenutog francuskog portala zauzeo tek deveto mesto, što samo po sebi i ne bi bilo tako loše, da se na listi nije našlo samo četrnaest analiziranih modela.

Svejedno da li izaberete benzinski ili dizel model, u smislu mehaničkih komponenti, registrovan je veliki broj anomalija. Na mnogim modelima, na primer, treba pratiti potrošnju ulja. Među ostalim elementima na koje treba obratiti pažnju, primerci Golfa 7 takođe su često imali slučajeve prevremenog habanja amortizera. Konačno, primećene su i mnoge greške u električnom sistemu, a koje su uticale na GPS ili pomagala za vožnju.

Evo i liste najčešće registrovanih mehaničkih problema po motorima koji su pogonili „sedmicu“

1.2 & 1.4 TSI: prekomerna potrošnja ulja uz povremene kvarove pumpe za ulje

1.4 TSI ACT (150): nepravilan rad sistema za deaktivaciju cilindara, potrošnja preko mere rashladne tečnosti, pumpa visokog pritiska na verziji 1.4 TSI 125 se pokazala nepouzdanom

1.6 TDI: previšen nežan turbo punjač

Dizel: sistem elektronske kontrole pogonskog sklopa oličen kroz nemogućnost pokretanja motora, trzanje motora, bezrazložan prelazak u režim ograničenih performansi, problematična pumpa za vodu.

2.0 TDI 150 & 1.5 TSI 150: prekomerna potrošnja ulja.

Ostale „zezalice“

Klima uređaj: curenje i bučan rad uz povremeno otkazivanje celog sistema.

DSG 7 automatski menjač: nepravilan i nervozan rad koji donekle reguliše prevremena zamena ulja u menjaču

Amortizeri: previše su bočni oni nazad dok se sva četiri prebrzo pohabaju

Elektronika: puno gremlina, posebno kod radio uređaja i GPS-a, a prisutna i blokada ručne kočnice

Zaptivke na vratima: nedovoljno dobro urađene pa uzrokuju zviždanje na brzinama višim od „sto na sat“

Prednja osovina: silen blokovi i čašice amortizera su umele da nasikiraju vlasnike

Svi motori koje je nosio VW Golf VII

Motorizacija Mišljenje francuskih kolega
1.2/1.0 TSI 86 Nije tako snažan ali nije ni loš. Za manje zahtevne vozače dobar.
1.2 TSI 105/110 Bolji od slabije verzije, zadovoljava većinu potreba uz istu potrošnju.
1.0 TSI 115 Živahan, ali ružnog zvuka motora.
1.4 TSI 125 Najbolji kompromis među benzincima u postavi Golfa.
1.4 TSI 140/150 Nije loše. Umereno vozačko zadovoljstvo uz primerenu potrošnju goriva.
1.5 TSI EVO 130/150 Ovaj 1,5-litarski motor je potisnuo u penziju jedinicu od 1,4 litra, i nije se loše pokazao.
2.0 TSI GTI 220/230 Sportska verzija, uz određeni nivo udobnosti.
1.6 TDI 90/110 Ko ima primedbe na verziju od 90 konjskih snaga, ona od 110 će ga zadovoljiti na dužim putovanjima.
2.0 TDI 150 Ultimativan dizel, ako izuzmemo GTD.
2.0 TDI 184 Odlična ponuda uz manjak komfora.

AutoRepublika

(24848)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

glavni krivac zbog čega su automobili u evropi daleko skuplji od istih u americi i kini
pa još i krš
shvatam zašto ga nemci kupuju jer je to ipak nemački proizvod i tako se pomaže nacionalna privreda ali za ostale, posebno britance i francuze koji ga masovno kupuju nemam komentara

Kittitelj

Posedujem jedan primerak iz 2013. 1.6 tdi sa 110ks i 6 brzina. Kod mene nekih par godina, za sad sve ok, nikakvi problemi sa turbom ili bilo cime. Jedina mana mu je sto nije 2.0 :).

TheStig

Hahahahahahahaha 🤣🤣🤣Nije ni cudo zašto ih mehanicari toliko vole. Frizider od automobila.

Renault Terminator

Prosječan auto..i precjenjen.

moron

Opis kvarova je dosta generičan i može kao potencijalno zlo da se maltene pripiše svakom brendu i modelu.

TheStig

Apsolutno nisu u pravu. Evo konkretno što sam ja lično imao priliku da gledam očima jeste da su npr navedeni problemi sa amortizerima, čašicama amortizera i potrošnjom ulja česti i nisu karakteristični u toj mjeri ni priblizno za druge brendove.

moron

Da, znam ja dva čoveka koji su na 1,4 TSI 150 iz 2013 (oktavija A7) imali, a i danas imaju potrošnju ulja od oko 1 litar na 3.500 km. I kojima je na oko 25 hiljada km menjana glava motora. Na oba. I da je jednom crkla turbina na oko 125-130 hiljada i nova bila preko 2.000. Platili. I da su imali još nekih problema. Mislim da su za jednu lamda sondu. Platili. Jednome napukla ekspan. posuda i antifriz cureo po malo i to baš gde ne treba i uništio ECU. Platili. Prosto. Problemi se dešavaju. Na svemu. A ako… Pročitaj više »

TheStig

Relativizujes probleme vw golfa. Reci sve se kvari nekada je bas nekako neprecizna i besmislena izjava. Mozda bi bilo bolje reci postoji sansa da se bilo koji automobil pokvari. Ali ako hocemo da budemo objektivni Vw golf je upravo precjenjen jer za svoju cijenu ne dobijas nista u protiv vrijednosti (vecoj pouzdanosti, dinamicnosti ili luksuznosti). Za te pare japanski konkurentni (civic, corolla i mazda 3) nude bolju pouzdanost i nemaju maltene nijedan od ovih problema koji muce golfove. A pogotovo ne problem sa slabim amortizerima i prekomjernom potrosnjom ulja koja muci TSI agregat od pamtivjeka. Za mene covjek koji kupi… Pročitaj više »

moron

Najpre što se tiče M.M.-a. On i ja se ne slažemo u stavovima po „milion“ raznih (auto) tema i ne pada mi na pamet da „branim golfa“ (ili bilo šta drugo) zbog njega (ili nekog drugog). Ja o Golfu nemam ni generalno loše, ni generalno dobro mišljenje. Pa ni po pitanju kvaliteta ili pouzdanosti, pri čemu nemam iskustva iz prve ruke. Znam da se na naetu može pročitati i dosta toga lošeg po pitanju kvaliteta i pouzdanosti. Nema VW motora (pa ni za Golfa) za koga nešto ružno neće na Google pretrazi „izaći“. Sad, verovati tome ili ne, ta dilema… Pročitaj više »

Iznogud Časni

S kojim se ti luđacima družis. Teški mazohisti.🤪

Renault Terminator

I ja sam to htio da napišem.Svaki brend ima neke svoje falinke,nema savršenog. Zašto ja nikada nisam imao problema sa Renaultom?Ne zato što Renault nema loših motora i nekih loših riješenja na nekim modelima,naravno da ima kao što i svi drugi imaju…ja sam znao koji motori i koji modeli su ok i te sam i kupovao i uz redovno održavanje problema nije bilo.Jedini Renault sa kojim sam rizikovao i to svjesno je Megane 3 sa ozloglašenim (potpuno opravdano) 1.2 TCe 115ks motorom. Ali eto mene je taj motor služio dobro kao i svaki prije njega.Ja sam imao sreće da se… Pročitaj više »

BB

Ispravka krivog navoda: Nemaju oni prekomjernu potrošnju ulja – fabrički je dozvoljeno jedna litra na 1000 km, doduše uz redovnu zamjenu na 25000 km ili generalku, zavisno šta prije dođe… 🤣😂

moron

Pomešao si deklarisanu normalnu potrošnju ulja Toyote i Honde sa VW-om. Kod prvih je do jedan litar na 1.000 km, a kod VW-a do pola litra 😊
Pa ti sada vidi ko tu pri projektovanju i izradi zazore u tehničkom smislu meri konjskim, a ko ljudskim noktom 😊

Nik900

Golf nije uopste los auto a da je precenjen to nije normalno…..

TheStig

Opet preuveličavaš. Honda nije poznata po toj prekomjernoj potrosnji ulja. Toyota je imala te boljke, ali ne kao VW koji prodaje isti ušljivi motor 1.4 10 godina i nikad taj problem se nisu potrudili da riješe.

moron

Ja samo kažem šta je u upustvu za upotrebu napisano šta je navodna normalna potrošnja motornog ulja.
Za (moju) Hondu mogu odmah da ti uslikam taj deo upustva, a za (poslovnu) Toyotu možda tek sutra.
Tako piše. Do jedan litar. Nisam ja to pisao.
A ja ne kažem da ta vozila toliko i troše ulja (naprotiv, ni u jedno, ni u drugo vozilo se ulje ne dosipa izmedju dva redovna servisa).
Ali, to je „deklaracija normalnosti“.
I naravno da sam se šalio za onaj „konjski nokat“, a i ljudski 😊

BB

Ajd nađi i za VW, poodavno sam pričao sa čovjekom koji vozi službenu Oktaviju sa 1.2 motorom, čini mi se da su ga u servisu iznenadili sa litrim…

Iznogud Časni

Zar nije 1.5 imao s tim problema nekih?

Iznogud Časni

Prije će svo ulje ispariti…kak misliš Doc do 25k ako pije 1l na 1000? Uglavnom – šrot!

BB

Zato i kažem do generalke 😉. Ako u karter staje 4L a troši „normalno“ po fabričkim specifikacijama litar na 1000 km, to znači da ga zamijeniš svakih 4000 km ili 6 puta dok dođe do 25000 km. Pa zašto ga onda mijenjati na 25000 kad je već 6x zamijenjeno? Jedino treba napisati da se trebaju filteri zamijeniti 😉.
Dakle jasno je da je ovolika tolerancija potrošnje ulja nastala kao „briga za kupca“ da im ne možeš reklamirati očigledno neispravan proizvod. Dakle umjesto inžinjerskim pristupom ništa neobično, (ima milijarde motora koji ne troše ulje) oni su to riješili pravnom „inovacijom“…

moron

Poslovna fobija 1,0 TSI 95 koju povremeno vozim ima 144 hiljade km „na satu“ (posle oko 4 godine ) i što se tiče samog motora, nikakvih primedbi nema. A ni ulje se ne dosipa izmedju dve zamene ( 15.000 km ).
Tako da mi taj 1,0 TSI u smislu pouzdanosti do sada deluje sasvim OK (mada mu 5MT ubija dobar deo njegovih kvaliteta).

Renault Terminator

Ti si mene na nekoj temi pitao koliko je cijena 1kw/h u Austriji,ne mogu da se sjetim pa da nađem tu temu i da ti tamo odgovorim da me ubiješ.
Nisam 100% siguran,mislim da je 0.22 ili 0.23 eurocenta 1kw/h.To je trenutno,od 01.Jula poskupljuje za 90%.

Iznogud Časni

9 godina proizvodnje i onda se neko ruga djulijeti, koja za razliku od ovog krsa i nema kvarova.
I onda im vw nastavi i dalje prepakovani 7 prodavati kao 8 (i kao Seat,Škodu,Audi) i još vagon raznih….moraš stvarno bit budala.

ac dc

Vozio sam na test voznji i prvu seriju sa 1.2 tsi motorom kasnije je restilizovanu verziju 7.5 sa 1.0 tsi motorom. Ono što mogu reći je da je po kvalitetu materijali i kvalitetu vožnje bio bolji od konkurencije čak je i moja žena posle par kilometara prokomentarisala da je ugodjaj unutra bolji od konkurencije,meni je i u vozačkom smislu baš legao ali cenovno je bio nerealno skuplji uz čudne pakete opreme gde su tempomat i još par stvari podizali cenu u nebesa tako da je red veličina sa sličnom opremom bio skuplji od konkurencije(megan 4, Kia Ceed, Ford Fokus) minimum… Pročitaj više »

TheStig

Kvalitet materijala je diskutabilna kategorija. Ja sam pricao sa ljudima kojima je piano plastika kvalitet. Cim cujem takve komentare odmah dalje ne diskutujem. Druga stvar, kakve imas vozacki pedigre da mozes da kazes da u vozackom smislu bolji od konkurencije? Sta si vozio prije toga?Da li si ikad vozio neki sportski automobil pa da mozes da ocjenis npr da neki automobil u economy klasi ima iole elemenata neceg dinamicnog. Jesi li citao mozda neke testove renomiranih sajtova gdje se pobija npr tvoja tvrdnja da je Golf bolji od konkurencije? https://www.autoexpress.co.uk/car-group-tests/358095/peugeot-308-vs-kia-ceed-vs-volkswagen-golf-2022-group-test-review Ford Focus je sto se tice voznje neosporni kralj te… Pročitaj više »

ac dc

Slažem se sa tobom i citiram te -Cim cujem takve komentare odmah dalje ne diskutujem.

TheStig

Znaci ne odgovaras na pitanja jer nemas argumente. Hajmo dalje…

Iznogud Časni

Ja ti ne sporim uopće. A nekome ni tih 3000 nije previše tim prije ako se može ispregovarati cijena. Ja ga lično ne bih kupio.

Krle

Ja posedujem golf 6 i ozloglašeni 1.4 tsi 2012 sa 122 ps, do sada nikada problema sa njim nisam imao samo castrol 5w30 LL zamena na 15000 i to je to. Prešao 110 000.

Rikošet

Glas javnosti je trenutno takav da od Golfa ne postoji bolji Golf. E sad mi možemo da ga važemo, poredimo sa konkurentima i licitiramo sa njegovim manama do beskonačnosti, ali ako je domaća javnost spremna da na sve to zažmiri, debelo plati i da svaku od potencijalnih mana „istrpi“ zarad činjenice da je riječ o najpopularnijem kompaktu, koji kod nas ima najkonstantniju vrijednost, onda je svaka rasprava bespredmetna… Svi imamo slobodu izbora da ga vozimo ili ne, ali jedna stvar se na kraju mora naglasiti – riječ je o automobilu, koji im bezrezervno povjerenje velikog broja domaćih kupaca i ta… Pročitaj više »

Laki

👍

TheStig

I ti počeo da „izmišljaš“. Postavio sam vam link od najpoznatijeg Britanskog magazina i auto portala koji je uvijek bio naklonjen svemu od vw grupacije. Kad oni vise ne misle tako znaci vw golf nije nikakvo mjerilo klase. Sto se mene tice nikada nije ni bio. Vozio sam sve Golfove, cak i gtd i gti vise puta. Cak ni to nisu nikakva mjerila u hot hatch klasi. Golfa karakterise neutralan osjecaj, tupo upravljanje i srednja tvrdoca vjesanja. Znaci ako zelis udobnije nemoj kupiti Golfa, ako hoces tvrđe i sportskije nemoj kupiti Golfa. Za opremljenog Golfa mozes ladno uci u klasu… Pročitaj više »

Rikošet

Kakve veze ima Britanija, britanski časopisi i portali sa nama i kakve veze ima tvoje mišljenje kao pojedinca sa onim što misli masa? Ti iz nekog svog motiva uporno sebe stavljaš u centar svijeta i pokušavaš da budeš zemljina osa oko koje se sve vrti… Za priču o nekom fenomenu, a Golf je fenomen nije bitno šta mislim ja, ti, on već šta misle oni, a oni ga kupuju masovno i po cijenama koje prodavci Astre, Focusa, Megane i sličnih kompakta teško mogu da dostignu bez obzira na stanje… Sličan rejting kao Golf kod nas ima možda Auris, ali je… Pročitaj više »

TheStig

Aha…hajde ti meni objasni ekonomske principe.😂Jok, biće veće mjerilo onaj što nije vozio nego je pokupio znanje iz nepisane riznice Balkanskih legendi. Ako je nekad bilo da ne igra ulogu nešto što je neko rekao (napisao) na nekom, a u ovom slučaju na našem prostoru danas to nije slučaj, i to odavno zahvaljujući internetu i društvenim mrežama. Ako pitaš prosječnog Srbina o boju na Kosovu on će ti reći ono što i piše u školskim udzbenicima. Ako poznaješ istoriju znaćeš pravu istinu o tome. Tako ti je i sa Golfom. Prosječnom balkancu je Golf pijedestal posle koga dolazi sve ostalo.… Pročitaj više »

Iznogud Časni

A nije bespredmetna jer se idolopoklonstvo mora okončati. Ima boljih od golfa ima pouzdanijih a pri tome se manje kvare. Eno, jel ono bješe ams, testirali golfa,mečku,bmw,Audi ,kiju,308. Naravno, golf im (ničim opravdan) na 1. Mjestu, ali je Kija ceed – druga (najviše zarad niže cijene i garancije). I sad ti nemoj pričatimo tome, ali idolopoklonstvo je jako i uvijek će najebati onaj koji priča kontra. Svak ima svoju istinu.

Rikošet

Ko jednom za janjetinu kaže da je najbolje pečenje, taj može da pojede stotinu prasića, ali da ne promijeni ono što je rekao za janjetinu…

To su ti kategorije izvan definicija, razuma, a ponekad i ukusa.

Na kraju neka jede svako šta hoće u njegov će stomak neće u moj…

Laki

„Ne stvaraj sebi idola niti kakva lika nemoj im se klanjati niti im služiti“

Renault Terminator

Bravo Laki.
Druga Božija zapovjest koju je Mojsije dobio od Gospoda na Gori Sinajskoj.

Dragan

TSI svaki trosi ulje.Da li je onaj 1.2 ili 1.4 nebitno koja snaga,gutaju ulje.Nemci su se zalili na golfa 7 kada su se pojavili,zbog velike potrosnje,cak 1 litar na hiljadu km.Vw je tada dao obrazlozenje da je to normalno.Danas kada ta auta imaju dvesta hiljada km,ne smem ni da razmisljam,kolika im je potrosnja.Ali znate kakvi su nasi ljudi,ne trosi to nista.Ja od menjanja do menjanja,kap ulja ne sipam.Svi lazu.Za dizele ne znam ali benzinski motori tsi jedu ulje!!!

moron

Pošto povremeno vozim poslovno jedan 1,0 TSI 95 od dana njegovog rodjenja ( početak 2018. ), a danas već ima predjenih oko 165 hiljada kilometara, mogu da ti kažem da je on veoma atipičan TSI po pitanju potrošnje ulje. Ne dosipamo izmedju dva redovna servisa ( 15 kkm ).