1. Home
  2. Vesti
  3. Novi šef Toyote nagoveštava još sportskih automobila iz porodice GR
Novi šef Toyote nagoveštava još sportskih automobila iz porodice GR
0

Novi šef Toyote nagoveštava još sportskih automobila iz porodice GR

135
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilske entuzijaste je zabrinulo povlačenje Akija Tojode s mesta šefa japanske Toyote, pre svega usled bojazni da će novi dirigent doneti odluku o usporavanju promocije modela iz palete Gazoo Racing. Međutim, ispostavilo se da lošim mislima nije bilo mesta, jer sada deluje da će doći do širenja pomenute palete.

Strahovanja da će se Japanci ohladiti od sportskih četvorotočkaša nisu bila baš bez osnova jer su vesti, posebno one iz rubrike o privrednim zbivanjima, bile prepune informacija o tome kako najveći svetski proizvođač automobila ulaže ogromne sume u razvoj baterijskih vozila, sve s ciljem sustizanja poodmaklih rivala u ovom segmentu. Ipak, kako rekosmo, novi izvršni direktor Toyote, Kođi Sato nagoveštava mogućnost širenja game vozila s indeksom GR.

Šef Toyote je u razgovoru s novinarima najstarije automobilske redakcije na svetu, Autocara kazao da će „marka Gazoo biti spremna da se prilagodi budućnosti, a možda je može čak i ubrazti“. Čak je kazao i da će Akio Tojoda koji se sada povukao na mesto predsednika, a koje zahteva neizvršnu posvećenost, „sada imati više vremena za razvoj automobila“, posebno onih iz divizije Gazoo Racing, koju je sam i osnovao 2007. godine. Uzgred, kada maločas pomenusmo najstariju redakciju, nismo mislili da su sve sede glave u toj ekipi, već da nema starijeg automobilskog medija na svetu od Autocara.

Prirodno, Sato nije želeo da iznosi dalje pojedinosti na ovu temu, niti je imao volje da kaže šta sledi nakon što videsmo sledeće sportiste: GR Yaris, GR Corolla i GR Supra. Toyota je poslednji put pomenula hiperautomobil s oznakom GR Super Sport još u septembru 2021. godine. Tada još uvek nije postojala odluka koja bi nametala da se elektrifikovani četovorotočkaš s više od hiljadu konjskih snaga ubaci na proizvodne trake. Publika strpljivo čeka da vidi i šta će se dogoditi s dugo najavljivanim modelom GRMN Supra, ali se godinama unazad ništa ne odvija na ovu temu.

Na naslovnoj slici je prikazan koncept iz 2021. godine. Tada je nazvan Toyota Sports EV, i zamišljen je kao električni roudster za dve osobe. Mediji su nagađali da se radi o duhovnom nasledniku modela MR2. Uzbuđujući koncept je prezentovan istog dana kada je prikazana i električna zamena modela Lexus LFA, implicirajući na taj način da Toyota začinjava svoj asortiman vozilima s nultom lokalnom emisijom.

Ako bi se Sports EV nekim čudom obreo u serijskoj proizvodnji, nadmetao bi se s kineskim roudsterom po imenu MG Cyberster, kao i sledećim naraštajem nemačkog modela Porsche Boxster/Cayman, a koji stižu samo kao baterijska vozila negde tokom 2025. I francuski brend Alpine će uskoro će predstaviti čisto električnog naslednika modela A110. Biće lansiran 2026. godine i doći će kao plod saradnje pomenute marke i Lotusa.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments