1. Home
  2. Vesti
  3. „Doktori“ prognoziraju da će Volkswagenov W12 da poživi samo do sledeće godine
„Doktori“ prognoziraju da će Volkswagenov W12 da poživi samo do sledeće godine
1

„Doktori“ prognoziraju da će Volkswagenov W12 da poživi samo do sledeće godine

563
1
Podelite sa prijateljima:

Gašenjem modela po imenu Bentley Mulliner Batur biće obustavljena i proizvodnja motora W12 koji je obeležio jednu eru grupacije Volkswagen. Ako je entuzijastima za utehu, šestocilindarski i osmocilindarski agregati za sada nastavljaju da žive.

Ovo je vest koju su svakako svi očekivali, posebno nakon najave rukovodstva slavne engleske marke Bentley da će od sledeće decenije proizvoditi i nuditi samo električne automobila. Sada je obelodanjen i datum prestanka proizvodnje pogonskog sklopa utemeljenog na bloku W12, a to je 2024. godina.

Poreklo ovog motora je iz Volkswagena i on je korišćen za pogon modela matične marke po imenu Phaeton i Touareg, a isto tako se nalazi i pod haubama modela Audi A8 i Q7 u raznim verzijama. Prva implementacija kod brenda Bentley je bila 2003. godine. Aktuelna generacija motora gosti dva turbopunjača i na tržištu je od 2015. godine.

Poslednji model pod čijom haubom opstaje čuvena pogonska jedinica se zove, kako rekosmo Bentley Mulliner Batur, ali ni on neće zadugo. Finalna verzija motora će raspolagati sa 750 konjskih snaga pri 5.500 obrtaja kolenastog vratila. Nudi i 1.000 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, koji je dostupan u rasponu od 1.750 do 5.000 rpm.

Iz prethodno navedenog proizilazi da je Bentley angažovan u sklapanju, ugradnji motora W12 u vozila iz sopstvene game, tokom prethodnih dvadeset godina. Preko sto hiljada četvorotočkaša s ovim motorom se trenutno nalazi na svetskim džadama. Ne očekuje se prevelik broj novosklopljenih vozila pre obustave proizvodnje ovog motora, pa bi svi oni koji žele Volkswagenov W12 u pakovanju Bentlija, trebalo da požure, jer i sam konstruktor predviđa golemu tražnju za vozilima iz oproštajnog kontingenta.

Oko trideset mašinskih inženjera koji su trenutno angažovani na radu oko motora W12 neće ostati bez posla kada naredne godine proizvodnja istog bude eutanazirana. Naime, proizvođač planira da proširi proizvodne apetite za jedinice V8 i V6, tačno u onoj meri u kojoj će oni biti oslobođeni usled odustajanja od proizvodnje jedinice W12.

AutoRepublika

(563)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Motor W12 je skracena verzija motora W16 koji je prvi put prezentiran 1999 godine u dizajnstudiji Bentley Hunaudières. Motor W12 prezentiran je u prototipu „W12 kupe“ 2002 godine. W16 motor bi mogao najjednostavnije da se opise kao paralelan spoj 4 motora sa po 4 cilindra – od toga su po dva reda cilindara spojeni pod uglom od samo 12° a tako dobijeni „osmocilindricni motori“ spojeni su paralelno pod uglom od 90°. „Porodjaj“ ovog motora bio je mukotrpan i trajao je dugo – problem je bila zbijenost cilindara tako da nije moglo da se realizuje dobro hladjenje. Motor je ugradjivan u… Pročitaj više »