1. Home
  2. Vesti
  3. Šta očekivati od krosovera koji menja model Alfa Romeo MiTo?
Šta očekivati od krosovera koji menja model Alfa Romeo MiTo?
23

Šta očekivati od krosovera koji menja model Alfa Romeo MiTo?

3.81K
23
Podelite sa prijateljima:

Pretpostavke podrazumevaju pojavu ovog modela italijanske marke negde tokom juna naredne godine i kao takav, krosover bi trebalo da bude najbliža „svojta“ kompaktnog SUV-a nazvanog Jeep Avenger.

Kao što je već opšte poznato, Alfa Romeo dela pod okriljem glomazne grupacije Stellantisa, a glavni zadatak je postavljen. Trebalo bi da se izdigne iznad proseka i da postane subpremijum brend. Kako bi se domogli cilja, nadležni su rešili da promešaju paletu, a obećali su i promociju noviteta u najpopularnijim klasama vozila. Trenutno, među kupcima najviše pažnje dobija segment s povišenom pozicijom sedenja.

Zato je prošle godine i promovisan krosover po imenu Alfa Romeo Tonale, koji je Perica Rajković testirao u dva izdanja, a najavljuje se i lansiranje još jednog pulena na platformi STLA Small. Da, na istoj onoj na kojoj počiva i već slavom ovenčani Jeep Avenger.

Novinarski izveštaji od pre par godina su sadržali tvrdnju da će Alfa Romeo iz asortimana isključiti kompaktni heč po imenu MiTo kako bi se dobilo mesta za krosover. Danas nema modela s troje vrata u gami proizvođača, upokojen je još 2018. godine, a pretpostavlja se da će novi SUV oplemeniti Alfinu ponudu negde tokom naredne godine. Nagađanja uključuju i to da će to vozilo poneti poznato „MiTskO“ ime, ali zvanične potvrde još uvek nema. Uzgred budi rečeno, ranije su bile aktuelne i glasine o oslanjanju na ime Brennero, ali je ta priča usled zvaničnog demantija pala u vodu.

Nema zvaničnih informacija ni o tome kako će budući „štiklaš“ izgledati. To nije zasmetalo dizajneru španskog portala (za čije praćenje je kod nas zadužen Milanče Grozdanović) da izgradi sopstvenu anticipaciju, ali pošto vest pišem ja koji sam zadužen da propratim rad sajta iz takođe nam bratske Rusije (Kolesa), njihovu ilustraciju i prikazujemo.

Kako bilo, sudeći po onom što vidimo na slici, kompaktni krosover će biti prava-pravcata Alfa, barem što se dizajna tiče. To podrazumeva dugu haubu čija linija, siluta pada od šoferšajbne ka farovima, a neizostavna je i trouglasta maska, kao i veliki usisnik vazduha integrisan u donji deo prednjeg branika. Matrica farova je fascinantna, što znači da sledi predstavljenu na pominjanom Tonaleu. Poseduje tri svetleća elementa, ali nezavisni dizajner ih vidi kao tri bumeranga, a ne polukruga (kako je kod modela Tonale to rešeno).

Budući SUV dobija i plastikarije oko karoserije, kao „pravi terenac“, dok su ručice za otvaranje zadnjih vrata skrivene u krovnom nosaču, odnosno C stubu. Krov integriše i malene nosače po površini istog, a tu su i bočni retrovizori s integrisanim pokazivačima pravca, mali spojler na vrhu poklopca prtljažnika i slično. Pretpostavlja se da novajlija neće biti duži od 4,2 metra.

Kakav će biti enterijer izdignutog MiToa, pojma nemamo. Ipak, razborito je očekivati da isti bude harmonizovan s ostalim modelima iz palete marke Alfa Romeo. To bi značilo da će čeoni panel biti sačinjen od analognog instrumentacionog panela. Naravno, to će biti privid jer će jedinice biti digitalnog formata. U sredini će svoje mesto očito naći i ekran osetljiv na dodir a koji će služiti za praćenje postavki multimedijalnog sistema.

Logično bi bilo da se novitet pojavi pokretan različitim kombinacijama hibridnih i električnih pogonskih sklopova. Najverovatnije je da će mehanika biti kopirana s modela Jeep Avenger. Kada bi se to pokazalo kao istina, to bi značilo da bi u srcu lakog hibridnog pogonskog sklopa bio benzinac zapremine 1,2 litra sa 136 „konja“. Radio bi u tandemu sa sistemom „anlaser-alternator“ na naponu od 48 volti. Pride, Alfa bi dobila i „zelenu“ mehaniku, to jest električni motor sa 156 konjskih snaga na prednjoj osovini i trakcionu bateriju kapaciteta 54 kWh.

Aktuelno je obećanje uprave italijanske marke da više informacija o dolazećem vozilu pruži pre kraja ove godine. Da oplemeni gamu Alfe Romea, trebalo bi u junu 2024.

AutoRepublika

(3808)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lazar

Bonsai !

S mile

Sta ocekivati

Tudju platformu
Tudje motore
Tudju DNK. …ali ce biti nesto i od AR..

Tvrdice da je sve bas onako kako AR zeli, i da je to AR DNK…. oni mladjji ce poverovati. Oni stariji koji su vozili AR znace da je to prodavanje magle

Sve je to u skladu sa korporativnom politikom. Iskoristi ime, brend, ubaci zajednicku tehnologiju. I daj mu malo osobenosti starog brenda.

Vec vidjen recept

Matija

MiTo nije SUV ni krosover. Sada ce morati to da postane. Nasiljem menadzera, koji nemaju bolju ideju kako napraviti novi auto. Sta ocekivati? Verovatno ce liciti na Tonalea, nadajmo se da ce popraviti njegove greske. Sta ce biti ispod lima? Stelantis ima veliki izbor: Pezo, Citroen, Krajsler – moze da bira a da ime Alfa ni ne spomene! Jadna Alfa!

Tikola Nesla

Jebo ga ti, BMW ima bar 10 kamiona u svom portfelju pa kaj sad? Sjedala ne znaju da naprave! Sjedim ko upitnik, glava me toliko boli da moram ibuprofene da pijem, uopće nema nikakvu potporu od pluća pa nagore. Papučica kočnice je 2 cm bliže od gasa, tako da moras desno stopalo da vraćaš Nazad i izvrćeš u zglobu sto u gradu i gužvi izaziva velike bolove. Da ne govorim o volanu koje dizajnirati ne znaju, ima zlijebove pozadi, zatim nije isprofiliran kako treba niti su materijali dobri, a konstrukcija volana je kriminalna, sve kontam da meljem kafu i okrećem… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Sad na satu gledam neki jeep avendzer. Eto kakva će biti mala alfa, kao avendzer i onda sta vise tehnologije i sistema sa tonalea će ubaciti u avendzera i to je to.

Matija

Odlican komentar! Verovatnoca da ce novi MiTo biti na bazi ovog Dzipa je vrlo velika. Odmah da dodam – na zalost! Jer Avendzer je veoma tesan, VW Polo je za njega komforna limuzina!

BB

Jeli vidiš sad moć njemačkog marketinga? Znači pasioniranog ljubitelja Alfe, dva puta zaredom ubijede da njima pokloni povjerenje…
More bacaj to gledaj neku Alfu zgrabi…

Tikola Nesla

Moraću

Tikola Nesla

Koliko ja alfa bolja nećeš shvatiti dok ne vidiš Švabe, tžtad ćeš reć pa zar švapsko smeće more neko da vozi? Eno ga i zveki, u obrnutom smjeru.ž, sve ide na maseratija.

moron

„Da ne govorim o volanu koje dizajnirati ne znaju, ima zlijebove pozadi, zatim nije isprofiliran kako treba niti su materijali dobri, a konstrukcija volana je kriminalna, sve kontam da meljem kafu i okrećem kamion. “ ???

Da te nema, valjalo bi te izmisliti 😊😊😊

Tikola Nesla

Što?posadim ja dijete u krilo i dam mu da vozi, on meni veli čukun,čukun,čukun (pola sata kasnije) čukun deda ovo ko da okrećemo kamion. Eto, ni malu djecu ne mogu prevariti. Jesil ikad mljeo onim ručnim mlinom kafu? E, tako je i volan, tamo na obodu lagan a sav otpor u sredini. A ergonomija – šaka jada. Čemu služe žlijebovi? Neka budala mislila da je to kul? A onda ako poželiš da ga uhvatiš na 15 do 3 ne bi li se odmorio, OŠ k…nemre jer zbog dizajna nema mjesta , a klada je bar imala dobru plastiku volana i… Pročitaj više »

BB

Kožni volan? 🤣😂🤣😂

Matija

BMW je u svetu poznat kao firma sa izvanrednom ergonometrijom. Poslednji put sam vozio BMW 5 sredinom 90-tih. Moracu da proverim ovo sto govoris, iz ciste profesionalne radoznalosti. A zatim cu da proverim tebe – kako si gradjen! 🙂 Sa tobom nesto nije u redu, niko nikada nije ovako komentarisao BMW!

Tikola Nesla

Eno ti stara dvojka pa sjedi, uzmi sport paket opreme pa vozi..joj što me glava boli danima. Plakat ću ja za mercedesom, tamo me je samo koljeno bilo.

Tikola Nesla

Gle, dvojka ima 12v izvor za cigare kak se kaze, znas dje? Ispod nogu suvozača, tamo duboko gdje moras uc da zamijeniš filter kabine, nepristupačno, nelogično – jednostavno idiotski ! Sad mi objasni ergonomiju? Btw imam 4 takva priključka al samo jedan jadan USB. Ergonomijo!

Lala

Bmw nikad sediste nije napravio. Bilo za e36 m i posle toga, a ni pre nista. Sad uvaljuju eko kozu, tj skaj vinil plastika od reciklirane kineske papuce. Istrument tabla bez ideje jeftina i bezlicna kao kod svih nemaca. 159 i e90 razlika u kvalitetu bar 2 klase u korist alfe

Tikola Nesla

Cuj, ti kao glavni daješ specifikacije proizvođačima kakvo sjedalo hoces u svom modelu, dakle, ti tj BMW si kriv za sjedalo, nije moj caca. Ako ja sjedim ko upitnik sa glavom među jajima jer nema supporta, onda je to jebga veliki problem kojeg mi je riješilo osmogodišnje dijete, deda, evo ti ovo gdje ja pajam. Kojo? Ovo! I dade mi jastučić putni i taman popuni prazninu izmedju glave i sjedala i još mi “mehko ispod guzice” sto teče Djuro u nadrealistima kad su tražili od njega točak da stave na fiću. Sjedoh neki dan ne znam ni ja u sta,… Pročitaj više »

moron

„Verovatno ce liciti na Tonalea, nadajmo se da ce popraviti njegove greske.“ ?
Šta su „greške“ kod Tonalea ?

Matija

Mnogo je zaobljen i debeljuskast! To je najupadljivija greska, ima ih jos.

moron

To je „greška“, što ti se ne dopada dizajn ?
😊

Matija

Sta ces gore od toga?!

Tikola Nesla

Konstrukcijske greške svaba, eto sta.

BB

Ali to spoznaš tek kad ga kupiš 😜