1. Home
  2. Vesti
  3. Premijum Hongqi zvanično stiže u Rusiju
Premijum Hongqi zvanično stiže u Rusiju
7

Premijum Hongqi zvanično stiže u Rusiju

4.09K
7
Podelite sa prijateljima:

Stvara se neki novi svet. Još jedna potvrda novog svetskog porteka stiže iz Rusije gde (zvanično) nijedan novi primerak automobila zapadne proizvodnje nije ušao u zemlju već duže od godinu dana, a bivše fabrike i salone tih brendova sada zauzimaju kineske ili druge marke poreklom iz prijateljskih zemalja u odnosu na najveću državu planete. Sada prenosimo vesto o tome da će se vozila Hogqija, u prvoj fazi poslovne operacija prodavati u šest ruskih gradova, dok će početi da pristižu u maloprodajne hramove koliko sledećeg meseca.

Podsetićemo da Hongqi (“crvena zastava”) uživa premijum status i nalazi se pod kontrolom koncerna FAW. Zvanični uvoz će biti pokrenut preko ćerka firme nazvane FAW-Eastern Europe LLC, a preko iste u Rusiju stižu i vozila matične marke (Bestune T55, T77, T99 i B70). Kupcima će biti ponuđena četiri modela, i to tradicionalni krosover HS5, električni SUV E-HS9, kao i sedani s oznakama H5 i H9.

Petosed Hongqi HS5 je predstavljen 2019. godine i donosi prednji pogon. Samo što je restilizovan u Kini, ali prodaja takvih varijanti još uvek nije startovala, pa će i Rusi dobiti inicijalnu verziju. Vozilo je sličnih dimenzija nama mnogo poznatijem BMW-u X3, pa je ovaj Hongqi dug 4.759 milimetara, uz međuosovinski razmak od 2.870 mm. Rusima će biti ponužena verzija s dvolitarskim benzincem i 218 konjskih snaga uz 340 Nm najvišeg obrtnog momenta. Menjač je šestostepeni automatik.

Električni džin Hongqi E-HS9 dolazi s dužinom od 5.209 mm i takođe nudi integralni pogon zahvaljujući ugradnji dva elektromotora koja u zbiru pružaju 551 konjsku snagu. Sistem vešanja podrazumeva vazdušne amortizere, dok vozilo do „sto na sat“ stiže za oko četiri sekunde. Autonomija je na nivou od 510 kilometara (doduše prema protokolu NEDC). Rusima je obećana verzija s matriks farovima, deset vazdušnih jastuka i sistemom za kontrolu kvaliteta vazduha u kabini.

Za sada je najavljena prodaja samo jednog zaista novog modela marke, i tu pričamo o sedanu po imenu Hongqi H5. Dolaziće u drugoj generaciji koja je u domovini predstavljena pre oko godinu dana. Model nudi prednji pogon i poprečno postavljen motor.

Dužina sedana iznosi 4.988 mm, dok je međuosovinski razmak 2.920 mm. Tako shvatamo da je po gabaritima blizak Audiju A6, ali se za razliku od tog automobila, ovaj u otadžbini nudi pokretan jednoipolitarskim agregatom sa 169 konjskih snaga, ali je tu i jedinica od 2.0 litra i 224 „grla“. Slabija mašina je uparena s transmisijom tipa 7DCT (sedmostepena s dvostrukom spojnicom), dok je druga s automatskim osmobrzinskim menjačem. Dostupna je i verzija HEV, i tu osnovu čini jednoipolitarski agregat.

Perjanica u limuzinskoj paleti marke, Hongqi H9 je drugačije koncipiran model. Poseduje zadnji pogon i uzdužno postavljen motor. Deluje kao Rolls-Royce i Aurus, ali je gabaritima bliži Mercedesu-Benzu S Klase. Dužina mu je 5.137 mm, međuosovinski razmak 3.060 mm. Hongqi H9 će u Rusiji biti prodavan s dvolitarskim turbobenzinskim četvorocilindrašem sa 245 konjskih snaga, u obliku lakog hibrida (48 volti). Menjač je tipa 7DCT, a integralni pogon nije predviđen.

Prvi saloni se otvaraju u Moskvi, Sankt Petersburgu, Kazanu, Sočiju, Krasnodaru i Rostovu na Donu. Distributer naglašava da će se truditi da kupcima „obezbedi uslugu visokog kvaliteta, što se odnosi i na postprodajne operacije i isporuke rezervnih delova“. Cenovnik još nije obelodanjen.

Glasine govore o tome da bi se u Rusiji mogla organizovati i proizvodnja vozila ove marke, i to u bivšoj fabrici Mercedesa, ali o tome nema zvaničnih informacija.

AutoRepublika

(4094)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

👏

S mile

Na sve strane citam kako su se EU auto proizvodjaci povukli sa ruskog trzista. A niko da napise ima li tu nekog muvanja, preko okolnih drzava, jer sumnjam da su se bogati rusi, a i ostali bas tako lako odrekli novih automobila, ili malo starih, polovnjaka. Snalazljivi su oni, nadju kanale.

Sta se desava sa servisiranjem vozilau garanciji. Ipak je to obaveza prodavca, ima li uvoza rezervnih delova. Ili sve ide na crno.

Kao Peki iz FR, treba nam jedan „auto reporter“ iz RU…. sa taze vestima sa ruskog auto trzista….

Zoca

Pa Rusija je velika,do Japana doseze.Samo prebaciti volan.😃

Renault Terminator

Ide sve preko Gruzije,većina novih zapadnih automobila.Resto ide još preko nekoliko azijskih zemalja.Uglavnom još uvijek novi auti sa zapada ulaze u Rusiju.
Naravno,znaju to na Zapadu,ali ne sprečavaju to…a sigurno mogu…a zašto…pa ipak su slatke Ruske Rublje i na Zapadu😎😉.

Zoca

Pratim Ruske jutjub kanale ,mnostvo testova automobila iz Kine .Cini mi se vise ponude nego konkurencija ostatka sveta..A tek kad krenu sa e-vozilima.

Matori

Pa ovo deluje kao BMW koji nije u „M“ nego u malo jačem hrom paketu.

Zastava

Ono što svojevremeno našoj Crvenoj Zastavi nije pošlo za rukom, pošlo je kineskoj Crvenoj Zastavi i to preko noći (plasman na rusko tržište).