1. Home
  2. Vesti
  3. Fordu se smeši još jedan skandal oko automatskih menjača
Fordu se smeši još jedan skandal oko automatskih menjača
8

Fordu se smeši još jedan skandal oko automatskih menjača

3.03K
8
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno, jedan od najvećih skandala na američkom tržištu je bio onaj račun menjača takozvanih „PowerShift“ koji su implementirani na modelima zvanim Ford Fiesta i Focus. Obuhvatio je modele proizvedene između 2011. i 2016. godine uparene sa šestostepenim automatskim menjačima i silni opozivi, tužbe i isplate nezadovoljnim vlasnicima su rezultirali u trošku firme u iznosu od četiri milijarde američkih dolara.

Ali Amerikanci će reći „koliko para toliko i muzike“ i od jeftinih modela kao što su Fiesta i Focus se i nije moglo više očekivati.


Ali sada je na putu jedan potencijalni skandal koji bi mogao da bude katastrofalan za američkog proizvođača vozila. Problem se ovaj put odnosi na neke od Fordovih bestselera i najpoznatijih modela opremljenih desetostepenim automatskim menjačem.

Razvijen je u zajedničnoj saradnji sa General Motorsom, a trenutno se ugrađuje u mnogobrojne modele, među kojima su F-150, Ranger, Expedition, Mustang i luksuzni Lincoln Navigator. Dokumentacija pokazuje da su nezadovoljne mušterije predale tužbu u saveznoj državi Amerike koja se zove Masačusets, a ranije je slična tužba postojala i u Ilinoisu.

Vlasnici kažu da iako menjač zapravo obavlja svrhu za koju je napravljen, to ipak ne radi efikasno pošto pravi „razne bučne senzacije“ svaki put kada promeni stepen prenosa i pritom vozilo se na momente trese. Oni takođe tvrde da sistem nije efikasan pošto je često „neodlučan“ u kojoj brzini bi prenos trebalo da bude.

Kao što smo spomenuli, ista tužba je postojala i u Ilinoisu, ali je sud odbacio uz objašnjenje „menjač funkcioniše, a to što vlasnici nisu zadovoljni kako funkcioniše, nije razlog za opoziv ili finansijsku nadoknadu“. Međutim, neki od vlasnika tužbe u Masačusetsu tvrde da vozilo naglo gubi na brzini zbog menjača pošto sistem „odbija“ da koristi viši stepen prenosa, čak kada se vozilo kreće većom brzinom.

Vlasnici dodaju i ono da su društvene mreže pune sličnih priča i da je Ford davno trebalo da pozove vlasnike na korektivnu intervenciju, ali to odbija iz razloga što je reč u veoma popularnim modelima i da što bi opoziv koštao milijarde i milijarde dolara. Fordov odgovor je baš onakav kakav smo očekivali i glasi „ako postoji problem, ostavite vozilo u servisu i mi ćemo popraviti sklop koji je pod garancijom“.

Skandal bi ipak mogao da bude dosta dublje prirode, pošto jedan od problema pogađa i veoma popularni F-150, koji generiše oko 75% Fordovog globalnog profita. Zanimljivo je da trenutno nema tužbi na račun General Motorsa, iako isti menjač koriste i neki njegovi modeli kao što su Chevrolet Silverado, Tahoe/Suburban i Camaro.

Lista bi mogla da se odnosi i na evropsko tlo, pošto će isti desetostepeni menjač uskoro biti dostupan i u novoj generaciji modela Volkswagen Amarok. Pa neka krene „lov na veštice“…

AutoRepublika

(3026)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lazar

Baš skoro se provozah u jednom maldjem Fordu F-150 , model FX4 i primetih kako lepo fercera automatski menjač , kad eto sad nezadovljnih korisnika , tužba i svašta nešto …

Serbiko

Vec nekih 20 godina vozim automatski menjac na kolima, a pre toga i autobuse sa automatikom, i odgovorno tvrdim, da je sve preko 6 brzina, bilo da je manuelni ili automatik, potpuno nepotrebno! Lepo je to sto on sa tih 10 brzina, kao smanji potrosnju, ali smanji i svoj radni vek, jer neuporedivo vise vrsi promenu stepena, a to je ono sto trosi kvacila i ostale sklopove u menjacu. Nedavno sam vozio MB sa 9 brzina, 9g tronik, koji je vec repariran, i to na 190 hiljada, dok sam ja sa svojim Mercedesom w210, bez problema nagurao 650 hiljada, samo… Pročitaj više »

BB

Karakteristika savremenog razvoja… Bespotrebno razvijaju neke stvari iako će doći do problema sa njima umjesto da se lagano usavršava ono što provjereno daje rezultate …

Laki

👍👍

S mile

Ka tome ide svet industrije, komplikovanije, skuplje, ustedi ti gorivo, a tu ustedu ti dobro naplati u servisu.

BB

Nahodne uštede 😜

moron

Onda najbolje da se vratimo na 3-stepene automatske i 4-stepene manuelne menjače?
😀
Šalim se, ali … Čovek je prokleta biljka. Dok su automatski menjači kod nekih bili 4-stepeni, pljuvali su ih što nisu 6-stepeni i tako redom, na koji način se i došlo do 10-stepenih DCT i sa hidrodinamičkim konvertorom

A i CVT odavno akustički kao „šaltaju“, jer kupci vole taj zvuk 😀

Prvog vlasnika uglavnom uopšte nije briga za pitanje složenosti menjačkog sklopa. To obično bude eventualna tema samo za nekog sledećeg u lancu sticanja.

Laki

Sigurno su pretjerali sa 10 brzina.Idealno je izmedju 6 i 8 za moj pojam.