1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla obećava da se baterije EV nikada neće menjati
Tesla obećava da se baterije EV nikada neće menjati
3

Tesla obećava da se baterije EV nikada neće menjati

2.04K
3
Podelite sa prijateljima:

Tesla je u izveštaju o uticaju za 2022. godinu navela da je funkcionalna amortizacija baterija tokom vremena značajno niža nego što su bila očekivanja.

Objavljeni izveštaj Tesle je inače bogat informacijama u vezi aktivnosti kompanije i njihovom društvenom uticaju ili uticaju na prirodnu okolinu. U mnoštvu važnih podataka je izneta i procena na temu degradicije baterija kroz duži vremenski ciklus. Američka marka tvrdi da će kapacitet ćelija biti redukovan za samo 12% nakon 200 hiljada milja (oko 322 hiljade kilometara). Priloženi grafikon prikazuje da se prvi procenti upotrebljivosti gube brzo, ali zatim sledi veoma usporena deterioracija.

Analiza grafikona deluje prilično umirujuće, posebno s obzirom na činjenične uslove proizvođača. Marke nude prosečne garantne uslove za baterije, a period pokrivenosti obuhvata 8 godina ili 160 hiljada prevaljenih kilometara, za kapacitet koji ne pada ispod 70%. Garantni uslovi su najpre vezani za prosečan životni vek samog električnog automobila. Tesla procenjuje da je to 240 hiljada kilometara u Evropi, i navodi dakle propadanje u nivou koji je skromniji od 12% u tom intervalu. Firma se u 2017. godini zaklinjala u 80% kapaciteta nakon osmogodišnje garancije. Daleko smo od toga ovde!

Treba napomenuti da se vrednosti koje je iznela marka nikako ne odnose na „nedavne hemikalije“. Grafikon je stoga ograničen na Model S i na Model X koji su isporučeni s baterijama tipa NCA. Ovo napominjemo zato što postoje varijacije između dve glavne vrste baterija. Postoje baterije tipa nikl-kobalt-mangan pri čemu je katoda od aluminijuma (NCM/NCA) orijentisani na performanse (nikl kobalt mangan/aluminijum katoda), kao i one tipa LFP (katoda od litijuma-gvožđa-fosfata), a koje su izdržljivije.

Još je malo primeraka Modela 3 i Modela Y s baterijma tipa NCM ilil LFP a koje su prevalili pomenutih 322 hiljade kilometara, pa nema ni odgovarajuće statistike za njih.

Važno je ne smetnuti s uma da na degradaciju baterija utiče više faktora. Nije to nužno kilometraža, već će pre biti da je broj dopuna, pri čemu se misli na ciklus dopune od 0 do 100%. Glavni faktor se odnosi na to kako se vrši dopuna ćelija, pošto se baterija nalazi pod manjim stresom ako se dopunjava od 10% do 90%. Preporuke idu čak da se idealni ciklusi dopune vrše u intervalu napunjenosti od 20% do 80%.

Snažan uticaj na dužinu životnog veka baterije ostvaruje i snaga punjenja (opterećenja). Baterije preferiraju sporije punjenje kod kuće, nego brzo punjenje na terminalima DC. Tesla dalje pojašnjava da starost baterija može postati preovlađujuća u pogledu deterioracije performansi istih, a ona je povezana s retkom upotrebom.

AutoRepublika

(2038)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

svi oni obećavaju, svi rade neke testove, analize, a sve to valjano obmanjuje kupce. osnovna stvar, potrošnja, mogu da biraju po kom ciklusu ga rade, oba nisu realna skoro bi vest da je tip sa teslom prešao milion i kusur km, naravno sa par zamena baterija, i motora… a barem bi motor trebao da bude gugovečan, ali nije ni on a tek baterije… svakako, se slažem da se baterije EV neće menjati, jedan razlog je pouzdanost, a drugi cena, ako riknu, ili neka popravka, ili otpisivanje celog auta. svaakodnevno na ulici viđam 20god stare automobile, ima ihu lošem, ali ima… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Dudla varalica. Daj ovdje onog Finca sto jenspalio teslu zbog 20 000 € cijene zamjenske baterije. Kome ces prodat polovnu teslu. Ovo ti je isti kao kad kažu ulje u mjenjaču doživotno, samo neće sa kažu da je životni vijek mjenjača … 170k km heheh

Matija

Treba dodati jos jedan faktor – vreme! Za bateriju nije isto da li ce 100 hiljada milja da predje za 10 ili za 20 godina.