1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes jasno iznosi svoj stav o sintetičkim gorivima
Mercedes jasno iznosi svoj stav o sintetičkim gorivima
27

Mercedes jasno iznosi svoj stav o sintetičkim gorivima

1.73K
27
Podelite sa prijateljima:

Sintetička goriva su protagonisti u evropskoj automobilskoj industriji poslednjih nedelja. Oni su fokusirali brojne naslove. Razlog? Sva kontroverza nastala je odlukom EU da zabrani prodaju novih benzinskih i dizel automobila (i kombija) od 2035. godine. Taj sudbonosni datum značio je “ smrt“ motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali ipak neće biti tako.

Nemačka je predvodila listu „odmetnutih“ zemalja sa predlogom Evropske komisije da garantuje opstanak termičkih automobila. I tu dolaze u igru sintetička goriva ili „e-goriva“. Od 2035. biće i dalje moguća prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na teritoriji EU sve dok mogu da koriste samo sintetička goriva dobijena iz obnovljivih izvora energije, ili na ugljenično neutralan način.

Pre izvesnog vremena, veliki giganti automobilske industrije pokrenuli su svu mašineriju sa ciljem da povuku potez i da se pripreme za suočavanje sa erom sintetičkih goriva. Međutim, postoje i druge velike kompanije, poput Mercedes-Benza, koje su odlučile da daju svu važnost baterijskim električnim automobilima.

Ola Kalenius, izvršni direktor Mercedes-Benza, dao je neke kontroverzne izjave u kojima jasno daje do znanja kakav je stav nemačke kompanije u vezi sa sintetičkim gorivima. Kalenius otvoreno ističe da će dati prioritet razvoju baterijskih električnih automobila u odnosu na termičke koji su spremni za rad sa takozvanim „e-gorivima“.

„Već smo rekli pre četiri godine da bi naša nova flota vozila u celom lancu vrednosti trebalo da bude ugljenično neutralna u smislu balansa do 2039. godine. To je naš cilj“, rekao je izvršni direktor Mercedesa. Kalenius je poseban akcenat stavio na prednosti električnih vozila u pogledu energetske efikasnosti, koje je opisao kao „senzacionalno dobre“ i uverio da termički automobili sa sintetičkim gorivima ne mogu dostići ovaj nivo.

„Električni automobil je još uvek mlada tehnologija u poređenju sa autimobilom sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. I dalje vidimo veliki potencijal za napredak: električni motor će nadmašiti motor sa unutrašnjim sagorevanjem u pogledu performansi pre kraja ove decenije“, rekao je Kalenius.

Izvršni direktor Mercedesa je jasno stavio do znanja da, uprkos ovoj poziciji, oni nastavljaju da rade na poboljšanju svojih termičkih automobila kako bi bili u skladu sa propisima Euro 7 koji će uskoro stupiti na snagu u Evropskoj Uniji.

On je takođe upozorio da prelazak na električne automobile dolazi brže nego što se očekivalo i da je potrebno više nego ikad povećati infrastrukturu za punjenje: „Infrastruktura za punjenje mora da se širi što je brže moguće i moramo učiniti sve što možemo da promovišemo proizvodnju zelene električne energije. Mi ćemo se baviti proizvodom električnih vozila.”

AutoRepublika

(1731)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo je što će MB da promoviše proizvodnju ekološki zelene električne energije, samo, ima li on ideju kako će da se obezbedi potrebna količina tako podobne energije?

BB

Ugljenično neutralna flota… A osnovni model E klase ima 1825 kilograma 😳🤔

Garbage

Njemacka vec sada dobiva 3x vise struje iz vjetra nego gasa. Jucer sam pogledao cim je bilo suncano vrijeme preko 50 % struje dobivaju iz sunca – vise nego plin, ugljen, vjetar zajedno) Ide to prema tom scenariju da ce se sve vise pojacati obnovljivi izvori. Nece preko noci ali bude vremenom.

moron

Ali, vetar ne duva uvek. Kao što ni Sunce ne sija noću.

Pumped-storage hydroelectricity

‘Pumped-storage hydroelectricity (PSH), or pumped hydroelectric energy storage (PHES), is a type of hydroelectric energy storage used by electric power systems for load balancing. The method stores energy in the form of gravitational potential energy of water, pumped from a lower elevation reservoir to a higher elevation. Low-cost surplus off-peak electric power is typically used to run the pumps. During periods of high electrical demand, the stored water is released through turbines to produce electric power.’

moron

Ne verujem da to može u celosti da reši problem „balansiranja“ koji stvaraju ti „zeleni“ ( a nestalni) izvori el. energije

Pumped-storage hydroelectricity

Naravno da ne može jer ne postoji jedan magičan štapić koji će u celosti da reši sve energetske probleme. Nisu to ni nafta i njeni derivati. Ali možda mogu više različitih rešenja gde svako od njih igra odredjenu ulogu u jednom velikom sistemu te se medjusobno nadoknadjuju.

BB

E vidiš,bto ti zeleni u njemačkoj ne znaju… Oni bi ugasili ugalj, naftu, gas, nuklearnu, a protive se i malim hidroelektranama a i na vjetrenjače dižu dreku. Ali su auti od 1825 kg u osnovnoj varijanti ekološka…
A u suštini nije problem izvor energije (taman bio i ugalj), već bahaćenje na svakom koraku… To je izvor svih problema koji vode i ka ratovima, i ka ekološkim problemima i ka uništenju svijeta…

Tikola Nesla

Otvorimo fitnes centar za ekološka auta i nazvacemo ga El bahati 🤭 jel more?

Horhe

Tzv reverzibilne hidroelektrane.

Tikola Nesla

Ako ćemo po Djekni, Simanaaa, zatvori, ubi promaja.

BB

A odakle dobija čelik i ostale materijale tj. tih 1825 kg?

Tikola Nesla

Od cigana, oni skupljaju zeljezo

BB

Kako je lijepo ta priča naposana… Onaj Indijac zagađuje prirodu jer vozi motor od 80 kg ali zato je švabo čuva sa 1825 kg, ali ima Švaba koji još bolje čuvaju sa 2500 kg (ipak je ono osnovna verzija 😜)

Tikola Nesla

Pa to je logika…davno smo mi, tamo na začetku konstatirali da je dildo – prevera! Jel tako bilo? Pa molim lijepo.

Tikola Nesla

Kako mi samo tu blagodat ekologije osjetimo plaćajući najskuplju struju u Evropi. Druže Matija, partijski zadatak: napisi cijene struje u Evropi, da vidim dje sam.

Tikola Nesla

A ja napisah članak o 2, podugačak,kad kaze: čeka na odobrenje -nepoželjan . A test sam napisao, najvažnije stvari izneo! Škraticu: ne kupujte mov,suv i slicna sranja. Zatim: BMW nije ni po čemu ni blizu Alfi , tisno znali od prije, mislio sam da će sa prednjim pogonom biti bolji, ali gol kuki.

Tikola Nesla

Znaš li ti onog ostarjelog dopisnika iz Pariza? E tog, kad je ono jedared u njegovom selu bila zabrana za auta…i zagadje je nije palo…..čisto da obnovim sjećanje …izvuci pouku.

Matija

Ola Kelenius govori ono sto mu Geely iza ledja sapuce. Kinez zeli da ima cistu premijum klasu. U Kini se eksperimentise sa svim mogucim alternativama: vodonik, alkohol, itd. I ako imaju u svojim rukama veci deo svetskih rezervi litijuma i drugih trazenih elemenata svesni su da rezerve nisu neiscrpne.

Matija

Struktura proizvodnje struje u Nemackoj, godina 2022:

comment image

Rikošet

Po ovom da nema vjetra ne bi bilo ni Njemačke.

Tikola Nesla

Pa zato jedemo grah! Napisah komentar i odem da ga popravim jer telefon ispravlja rijeci sam, kad piše :ceka na odobrenje – nepoželjan! Aaa , kakva je to novost sad?

BB

Staviš previše linkova i onda sistem misli da trolaš, a tebi to nikada ne bi palo na pamet 😜🤣

Tikola Nesla

Jok…bio prvi komentar uopće. Taman došao kući, sav umoran i pun inspiracije. Što je najsmjesnije i ne znam ispod.koojeg članka sam pisao, ne vidim jebga.

Horhe

Onoliki solarni paneli pa samo 2,3%?

Neko is mase

Kako stvari idu do 2039 postace ruska gubernija tako da nece vaziti EU pravila.

BB

Daleeko brže 😉