1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Arkana stiže u Evropu preko Koreje
Renault Arkana stiže u Evropu preko Koreje
0

Renault Arkana stiže u Evropu preko Koreje

2.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Na profilu društvene mreže koji uređuju adminstratori iz Koreje, pojavila se fotografija kupeolikog SUV-a, proizvedenog pod oznakama lokalne marke Samsung, čija je automobilska divizija počev od 2000. godine, pod kontrolom francuskog Renaulta.

Jedini kupe krosover koji bi mogao da se skriva ispod temeljne kamuflaže jeste model XM3, što je u stvari korejsko izdanje krosovera koji se, za sada, jedino proizvodi u moskovskim pogonima Renaulta. Inače, tokom prethodne godine su pokrenuti štrajkovi u delu Samsunga koji se bavi proizvodnjom automobila, nakon što je rukovodstvo donelo odluku o zamrzavanju plata.

Čelnici fabrike su bili prinuđeni na takav potez usled činjenice da se na trakama pogona nalazi samo Nissan Rogue (X-Trail), ali čak i za njega su narudžbine bile redukovane od strane Japanaca (sa ranijih 100.000 primeraka godišnje, na aktuelnih 60.000 komada). Utoliko pre, najave izvoza kupea s povišenom pozicijom sedenja, koji veoma liči na Arkanu, deluju potpuno realistčno.

Rusije je prošle godine postala prvo tržište za Arkanu, pa iako je tokom prošlog proleća predstavljen i pomenuti koncept iz Koreje, Samsung XM3 Inspire, on se do danas nije pojavio na nekom tržištu u formi serijskog vozila.

Iako je model ozbiljno maskiran, ipak se nazire da će serijska verzija istog biti vidno jednostavnia od prototipa izloženog očima javnosti prošle godine, što generalno i jeste običaj prilikom prelaska nekog modela iz statusa koncepta u status verzije namenjene masovnoj proizvodnji.

Samsung XM3 Inspire koncept

Poznato je da se korejska varijanta bitno razlikuje od ruske, ponajpre po arhitekturi na kojoj počivaju dva, na oko identična modela. Naime, dok Rusi sklapaju Arkanu na platformi koju Renault naziva „nova platforma za SUV modele“, iako se pre može reći da se radi o temeljno modifikovanoj arhitekturi B0, dotle nasuprot Arkani, Samsung XM3, prema preliminarnim podacima, leži na CMF-B platformi, baš kao i Renault Captur. Po sličnoj analogiji, ruska verzija Captura, model Kaptur, zasnovan je na pomenutoj arhitekturi B0.

Ranije se verovalo da će XM3 pogoniti samo svetski poznata 1.5 dCi dizel jedinica, za razliku od ruske verzije koja dizele uopšte nema u ponudi, ali sada se zna da će se pod haubom Samsunga naći i motor, od oca Daimlera i majke Renaulta (1.3 TCe). Azijska varijacija na temu Arkane, Samsung XM3 neće posedovati opciju pogona na sve točkove kao što to ima “original”, već će samo prednji točkovi biti ujedno i pogonski.

Početak proizvodnje ovog krosovera s padajućom linijom krova je najavljen za proleće, nakon čega je prilično izvesno da će se pomenuti gradski SUV naći u ponudi i na evropskom kontinentu.

AutoRepublika

(2174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments