1. Home
  2. Prezentacije
  3. Superautomobil McLaren 750S smenio model 720S
Superautomobil McLaren 750S smenio model 720S
0

Superautomobil McLaren 750S smenio model 720S

154
0
Podelite sa prijateljima:

Superautomobil s motorom postavljenim po sredini karoserije, model McLaren 720S je na tržištu proveo poslednjih šest godina i sada je provučen kroz planirana unapređenja. Kao rezultat izvršenih korekcija, ugrađeno je oko 30% novih ili modifikovanih komponenti, kao što je obezbeđen i novi indeks, pa se vozilo sada zvanično naziva McLaren 750S.

Naposletku, britanska kompanija je svojim udarnim modelima dodelila numerički izražena imena u skladu sa snagom pogonskog sklopa. Zato i jeste logično što je u sklopu ove modernizacije obezbeđena veća borbena moć pod haubom.

Biturbo motor u konfiguraciji V8 radne zapremina 4,0 litre je dobio klipove redukovane mase (kao što ih već poseduje Senna), jači pritisak i kontrolni program rada koji je revidiran. Kao rezultat svih tih izmena se došlo do veće vatrene moći noviteta i ona sada više nije 720 već je 750 konjskih snaga, dok je maksimalni obrtni moment takođe dobio na žaru (uvećan sa 770 na 800 Nm), ali se slobodno može konstatovati da konkretna mašina ovim zahvatom nije isceđena do kraja.

Dalje, sedmostepena preselektivna i robotizovana transmisija je stigla s ažuriranim prenosnim odnosima, dok je pogon i dalje na zadnjoj osovini.

Šasija je rekonstruisana na daleko temeljniji način. Sistem hidrauličnog oslanjanja je nazvan Proactive Chassis Control (PCC) i on povezuje sve amortizere i pomaže u održavanju stabilnosti i protiv prevrtanja, a sada se već nalazi u trećoj generaciji.

Implementiran je i novi hidraulični akumulator, druge opruge (napred su mekše dok su nazad čvršće), a novi su i amortizeri. Geometrija spona je izmenjena, a proširen je i trag točkova za nekih šest milimetara.

Ovaj McLaren bi trebalo da bude, ne samo zabavniji za vozača, već i praktičniji i komforniji u svakodnevnom životu. Prednje oslanjanje je u stanju da izdigne nos vozila, što može biti bitno kod prilaska navozu, a to se dešava za svega četiri sekunde, za razliku od deset koliko je trebalo starom modelu.

Asistiran sistem upravljanja je oštriji, a novitet je dobio i invazivniji pojačivač kočne sile. Po prvi put su ugrađene i uljenično-keramičke kočnice (diskovi, da budemo precizni do kraja). Opet ćemo reći: isto kao što su deo opreme modela Senna (konkretne kočnice).

Mnogo je znoja proliveno u (uspešnom) pokušaju da se snizi masa. Na primer, zahvaljujući opredeljenju za nove kovane felne, omogućeno je sniženje mase za 13,8 kilograma. Tanje vetrobansko staklo pred očima vozača i suvozača označilo je minus u kilaži za još 1,6 jedinica, dok su nove opruge i amortizeri doprineli daljoj redukciji mase za cela dva kilograma.

Nova bazična sedišta donose implementaciju plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i perforirane presvlake čime je težina dodatno potisnuta naniže za velikih 17,5 kilograma. Ipak, moguće je poručiti i „normalna“ sedišta.

Avaj, u borbi s viškom kilograma, glavu je dala i vodeća karakteristika enterijera modela s indeksom 720S, okretni instrumentacioni displej. McLaren 750S poseduje novi ekran koji je čvrsto montiran na stubu upravljača, čime je opet zakinuto na masi za 1,8 kilograma. Ali postoji nadoknada, pa su na uglovima kućišta ovog displeja ugrađeni preklopni tasteri za izbor režima vešanja i elektronike koja se tiče vožnje. Možete ih kontrolisati bez skidanja ruku sa volana.

Kompanija je objavila spisak primera komponenti i sklopova koji su dobili manju masu, ali na nekim mestima se desila i promena sa suprotnim predznakom. Nakon svega, McLaren 750S je za 30 kilograma lakši od modela koji nasleđuje, pa je neto masa kupea na nivou od 1.277 kg, dok je težina praznog vozila iznela 1.389 kg.

Spider je za 49 kg teže izvođenje, ali i dalje poseduje dvodelni krov izrađen od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Može biti podizan i sklapan za samo jedanaest sekundi i to na brzinama do 50km/h. Uz doplatu se dobija i panoramski krovni otvor s elektrohromiranim staklom, a koji je ugrađen u gornju sekciju.

McLaren 750S se sa spoljne strane razlikuje od prethodnika po redizajniranom perju napred i nazad, ali je sveukupni stilski pravac očuvan. Bočni usisnici vazduha su uvećani, podižući spojler je narastao. Dvostruki ovalni završetak izduvne cevi nije više izdeljen na različitim stranama, već je objedinjen po sredini stražnjice. Uzgred budi rečeno, i na ovom mestu, to jest kod sistema za odvod izduvnih gasova je ušteđeno 2,2 kilograma.

Sve izvršene izmene su rezultirale time da se iz mirovanja do “stotke” stiže za desetinku brže no ranije (za 2,8 sekundi), dok je u disciplini „iz mesta do dvesta“ rezultat osetno impresivniji. Nekada je za to bilo potrebno 7,8 sekundi, sada samo 7,2 sekunde. Kod verzije Spider su cifre: 7,3 sekundi spram 7,9 sekundi.

Konačno, do trista na sat kupe stiže kao nekada Moskvič do sto na sat, tačnije za 19,8 sekundi, dok je odlazećem modelu bilo potrebno 21,4 sekunde. Spider je ostao sporiji i ovaj izazov kompletira za 20,4 sekundi. Maksimalna brzina je postala manja, usled izmenjenih prenosnih odnosa u menjaču: 332 km/h umesto 341 km/h.

Proizvodnja superautomobila zvanog McLaren 750S će započeti u septembru, ali je poručivanje bilo omogućeno i pre debija, pa je ovogodišnja proizvodnja skoro rasprodata. Početna cena je na nivou od skoro 250 hiljada britanskih funti.

Na kraju ćemo reći da je ovaj model poslednji čisto benzinski iz McLarena. Svi budući uvodni modeli će dolaziti kao hibridi.

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments