1. Home
  2. Prezentacije
  3. Exeed u Šangaju prikazao sedan i nekoliko krosovera
Exeed u Šangaju prikazao sedan i nekoliko krosovera

Exeed u Šangaju prikazao sedan i nekoliko krosovera

229
4
Podelite sa prijateljima:

Nedavno su mediji koji prate rad i poslovanje kineskih proizvođača automobila objavili vest o tome da marka Exeed (koja je i sama pod upravom marke Chery) kontroliše podbrend Sterra, a koji je namenjen razvoju električnih vozila. Tu nije kraj promociji novih imena, pa će podmarka Sterra (nastala iz kovanice „Star Era“ što bi moglo biti prevedeno kao „Zvezdana era“) biti u upotrebi samo na lokalnom, odnosno na tržištu Narodne Republike Kine. Za izvozne pohode je opredeljeno drugo ime: Exlantix.

Eto razloga zašto na fotografijama sa Salona automobila u Šangaju, onim načinjenim na štandu Exeeda, vidimo iste automobile s različitim nalepnicama: neke su postavljene za domaće, a neke za izvozne potrebe.

Exeed Sterra ES

Debitantska paleta podmarke Sterra/Exlantix uključuje dva modela, po jedan sedan i krosover. Utemeljeni su na platformi koja je nova i koja se zove E0X, što podrazumeva ožičenje na naponu od 800 volti, vazdušno oslanjanje i potpuno kontrolisanu šasiju.

Za različite modele i modifikacije su predviđene i različite trakcione baterije, pa mogu imati kapacitet od 60, 82 ili 100 kWh. Deklarisan domet s jednim punjenjem zato varira od 500 do preko 700 kilometara. Za pet minuta dopune na terminalu DC, dobije se dovoljno goriva za autonomiju od 150 km.

Exeed Sterra ES

Na šangajskim daskama je uživo predstavljena nova porodica vozila, ali još uvek nisu obnarodovane korektne specifikacije. Sedan po imenu Exeed Sterra ES sedan (iliti Exeed Exlantix E03) je prvi putnički automobil u paleti brenda. Dužina trozapreminskog vozila iznosi 4,95 metara, širina je 1,96 m, dok je između prednje i zadnje osovine prostor dužine koja je impozantnija od 2,9 m. Na taj način se novajlija pozicionira kao konkurent modelima nazvanim BYD Han i Voyah Passion.

Exeed Sterra ES

Limuzina ima vrata lišena okvira za prozorska stakla, točkove s naplacima od 21 cola i sistem autopilota s lidarom montiranim na krovu. Prilagodljive farove dopunjuju velike jedinice izvedene u tehnologiji matriks, a one nisu montirane kako bi osvetljavale drum, već kako bi kreirali animirane poruke za druge vozače i pešake.

Aerodinamčki parametri su oslikani kroz koeficijent otpora vazduha koji je odličan: Cd – 0,21. U kabini je montiran mali instrumentacioni ekra, veliki monitor po sredini i projekcioni ekran (HUD). Analognih tastera skoro i da nema.

Exeed Sterra ES

Navedeno je da će sedan biti ponuđen u verzijama s jednim ili dva elektromotora. Verzija s integralnim pogonom će moći da ubrza do “stotke” za oko tri sekunde, a to je otprilike sve što je objavljeno do sada. Sedan Exeed Sterra ES će se pojaviti na kineskom tržištu tokom zadnjeg tromesečja 2023. godine i cena bi trebalo da gravitira cifri od 29 hiljada američkih dolara, a konstruktor najavljuje i isporuku ka ruskom tržištu.

Krosover Exeed Sterra ET (odnosno Exeed Exlantix E0Y) poseduje identična stilska i tehnološka rešenja kao sedan. Dug je oko pet metara, uz širinu od oko dva metra. Postaće serijski četvorotočkaš, tamo negde početkom godine koja je pred nama.

Exeed Sterra ET

Ostalih noviteta je takođe bilo na štandu Exeeda, a koji su to, glatko možete pročitati i s tablica vidljivih na donjem duetu fotografija 🙂 Šalu na stranu, u pitanju je krosover Exeed Yaoguang (iliti Exeed RX za izvozne destinacije) a koji je već „napao“ proizvodne trake i to u obliku priključnog hibrida.

Nova generacija pogonskog sklopa zvanog C-DM (Chery Dual Mode) integriše turbobenzinsku jedinicu s indeksom 1.5 TGDI (156 konjskih snaga), a koja funkcioniše po Milerovom ekonomičnom ciklusu, a tu su i dva trakciona električna motora (po jedan na prednjoj i zadnjoj osovini). Najviša snaga pogonskog sklopa nije obznanjena.

Ovaj hibrid će se u najvećem delu vremena eksploatacije kretati pomoću električnog pogona, a deklarisani domet s jednim ciklusom dopune doseže 165 kilometara. Motor s unutrašnjim sagorevanjem može funkcionisati kao generator odnosno stvaralac struje za dopunu baterije, a može biti i, putem spojnice, povezan s prednjim točkovima i trostepenim robotizovanim menjačem.

Ukupna autonomija pogonskog sklopa iznosi 1.400 kilometara, dok ubrzanje do “stotke” traje svega 4,3 sekunde. Tako koncipiran hibrid stiže na kinesko tržište u narednih par meseci.

Sličan hibridni sklop se pojavio i u nedavno osveženoj verziji velikog krosovera po imenu Exeed VX, iako je tu dobio sufiks REEV, a kada se taj akronim razloži dobijemo: Range Extender Electric Vehicle. Avaj, ovde je još manje dostupnih pojedinosti o izloženom eksponatu. Zna se samo da je bešumna autonomija na nivou od oko 150 kilometara, dok je ukupan domet impozantan i iznosi više od celih 1.200 km. Javnost nije obaveštena čak ni o približnom trenutku pokretanja masovne proizvodnje.

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
VeljkoM

Znači Evropa Amerika i Japan uskoro da počnu nešto drugo da proizvode, uskoro neće imati šta da traže protiv kineskih vozila. Ni po kvalitetu ni po dizajnu ni po ceni.

s mile

današnja vest „Ilon Mask: Tesla može da prodaje automobile bez ikakve zarade“

tako da Tesla + Kinezi, teško će biti za ostale….

Bungi

Jao, Mao, Lao,…Ovog prvog će evropljani i amerikanci najviše izgovarati:-)