1. Home
  2. Sajmovi
  3. Arkana reinkarnirana kao Samsung XM3 Inspire
Arkana reinkarnirana kao Samsung XM3 Inspire
0

Arkana reinkarnirana kao Samsung XM3 Inspire

456
0
Podelite sa prijateljima:

Liftbek krosover Renault Arkana, predstavljen krajem leta na Salonu automobila u Moskvi, i inicajlno namenjen isključivo ruskom tržištu, uz pomoć čije divizije Renaulta je i razvijen, ipak će biti ponuđen na još nekim svetskim tržištima. Doduše, neke modifikacije su izvršene, a tako stilizovan model će se naći u izložbeno-prodajnim salonima širom Brazila, Kine i Južne Koreje.

Imajući u vidu višegodišnje partnerstvo Renaulta i korejskog Samsunga, ne treba se čuditi što će verzija za to azijsko tržište debitovati pod oznakom Samsung XM3 Inspire. Ujedno, stanovnici Južne Koreje će biti prvi koji će moći da kupe ovaj model, naravno posle Rusa.

Vraćajući se u istoriju, da se podsetimo da je tokom 1994. godine, korejski koncern oformio diviziju Samsung Motors, a na osnovu ugovora o kooperaciji potpisanog sa kompanijom Nissan.  Četiri godine kasnije predstavljen je za lokalne kupce sedan Samsung SM520 koji zapravo predstavlja licenciranu verziju modela Nissan Maxima, uz dizajnerske ismene karoserije.

Nedugo nakon tog događaja je eskalirala velika finansijska kriza u Aziji, a tokom dvehiljaditih je automobilsku diviziju preuzeo Renault. Od tada, korejski proizvođač se naziva Renault Samsung Motors, ali se samo na lokalnom tržištu vozila ove kompanije prodaju pod oznakama marke Samsung.

Korejska Arkana, nazvana Samsung XM3 Inspire je prezentovana danas na Salonu automobila u Seulu, a u pitanju je konceptni automobil. Iz tog razloga ostajemo uskraženi za fotografije unutrašnjosti krosovera, kao i brojne tehničke pojedinosti.

Ali, ono što se sa sigurnošću može ustvrditi, XM3 nije verno preslikana kopija ruske Arkane. Insertacije na prednjem odbojniku korejske verzije su drugačije u odnosu na original, a razlike između dva blizanca se mogu pronaći i pri dnu vrata, kao i u svetlosnoj signalizaciji na poklopcu prtljažnika.

Možda bitnije razlike obuhvataju različit izbor pogonskih sklopova. Ruska Arcana koristi poznati turbo benzinac zapremine 1,3 litre, dok korejski Samsung XM3 Inspire pogoni, svima poznati turbodizel sa četiri cilindra i 1,5 litara zapremine, uz isporuku 90 konjskih snaga.

Ovo se nikako ne može smatrati slučajnošću. Krosoveri sa dizel srcem su posebno popularni u Južnoj Koreji. Čak i kompaktni Samsung QM3, koji je u stvari korejski klon krosovera Renault Captur, se prodaje jedino pogonjen istim turbodizel motorom. Nažalost, kao što smo i ranije napisali, podaci o transmisiji za XM3 još uvek nisu javno publikovane.

Korejska Arkana će silaziti sa proizvodnih traka pogona kompanije Renault Samsung smeštenog u gradu Busan, ali se početak proizvodnje neće dogoditi pre prvog tromesečja 2020. godine. S druge strane, ruski original je vrlo blizu početku serijskog “štancovanja” koje je planirano, kako prenose ruski mediji, za kraj, po mnogima najlepšeg godišnjeg doba.

AutoRepublika

(456)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments