1. Home
  2. Sajmovi
  3. Minhen 2021
  4. Novi Renault 5 na tržištu već sledeće godine?!
Novi Renault 5 na tržištu već sledeće godine?!
9

Novi Renault 5 na tržištu već sledeće godine?!

614
9
Podelite sa prijateljima:

Nekolicina inostranih portala prenosi informaciju da je francuski brend i zvanično potvrdio na Salonu automobila u Minhenu – nova „petica“ će sledeće godine ući u proizvodnju. 

To bi značilo da je Renault značajno ubrzao planove u vezi sa proizvodnjom novog, električnog R5. Ranije najave govorile su da će „petica“ stupiti na tržište 2024. godine, a da će proizvodnja startovati krajem 2023. godine. Trebalo bi imati u vidu i da je šef ove marke, Luka de Meo, najavio da će pokušati da ubrzaju svoje planove u vezi sa elektrifikacijom.

Ukoliko nova „petica“ zaista dolazi 2022. godine, to ostavlja nekoliko pitanja… Prvo, da li će se Renault držati obećanja da će ovaj električni automobil imati početnu cenu nižu od 20.000 evra. To su planirali da postignu tako što su rešili da ne koriste modularnu CMF-EV platformu, već da preradi CMF-B arhitekturu i prilagodi je električnim automobilima. Podsetimo, potonju platformu koristi konvencionalni Clio koji u svom širokom portfoliju poseduje i hibridno izdanje.

Naredno pitanje je da li to znači da će onda Renault Zoe uskoro u penziju? Već smo dobili potvrdu od šefa Renaulta da Zoe neće imati novu generaciju, i da će njegovo mesto u portfoliju zauzeti nova iteracija Renaulta 5. S tim u vidu, logično je da se Zoe pokloni publici i ostavi prostor za novi model.

Podsetimo, pored standardnog izdanja, nova „petica“ trebalo bi da dobije i hot heč varijantu, za koju će biti zadužen Alpine. Potvrđeno je da se već radi na takvom vozilu, kao i da ciljaju da ova džepna raketa obavlja ubrzanje do 100 km/h za oko 6 sekundi.

AutoRepublika 

(614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Prelepo stilizovan elektromobil!

BB

Gledam stare R5 iza, i super izgledaju (toliko da prave novu generaciju) a linija krova potpuno ravna, i u novog skoro potpuno ravna (čini minse da ima mali ugao). Dakle može i sa ravnom linijom krova da bude lijep auto, a ako je ravna, znači da će biti funkcionalan, a auto mora upravo to biti. RE5PECT (sjećam se jednog filma koji se ovako zvao a R5 je bio u glavnoj ulozi )

DUDE

Ako bude 20.000eur – subvencija 5000eur u Srbiji = kupujem odmah.

BB

A mi se radujemo testu 😄

moron

Kako da ova nova „petica“ kao EV bude već od 20.000, kada Clio kao hibrid u Srbiji ima ulaznu cenu od 21-22k.

Branko

Pa Twingo ZE je trenutno jeftiniji od Clia hibrida u Hr (početni model). Mada će “petica” vjerojatno biti 30+ k EUR, kao vintage premium model. Nešto kao Fiat 500 electric koji košta skoro 40 k EUR. Nadam se da nisam u pravu…🙁

moron

Ja sam mislio na cene bez obračuna subvencija, a uz subvencije je sve moguće, zavisno kolike su 😊

Renault Terminator

Kod mene u komšiluku.Ko zna šta bre sve kriju po ovim garažama😁
Inače 5-ca je kao čaša.comment imagecomment imagecomment image

BB

Petica za peticu… 👍