1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda CX-50 u verziji namenjenoj Kinezima
Mazda CX-50 u verziji namenjenoj Kinezima
3

Mazda CX-50 u verziji namenjenoj Kinezima

279
3
Podelite sa prijateljima:

Mazda CX-50 je od starta razvijana i osmišljena na kraju na način da se vozilo dopadne prosečnom američkom kupcu. Premijera je organizovana pre nekih godinu dana, dok je proizvodnja organizovana u zajedničkoj fabrici čijim radom upravljaju marke Mazda i Toyota. Ali, pored toga, izgleda de će 50-ica biti sklapana i u Narodnoj Republici Kini. Naime, u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, ovaj krosover će biti montiran u okviru zajedničkog poduhvata koji kontroliše zajednički poduhvat Changan Mazda.

I odmah da otklonimo dileme, lokalna Mazda CX-50 će doneti brojne i važne razlike u odnosu na prekookeanskog imenjaka.

Ipak, u samoj pojavi vozila nema vidnih razlika. Čak je i međuosovinski razmak netaknut, a znamo da je običaj da Kinezi dobiju verzije s više milimetara između prednje i zadnje osovine. Ovde je ta distanca ista kao ona na američkoj varijanti SUV-a i meri 2.815 milimetara.

Međutim, kineska verzija krosovera se ispostavila 66 mm dužom, pa iznosi 4.785 mm, dok je vozilo i više od američke alternative, i to za 25 mm (1.638 mm). U enterijeru takođe nisu vidljive značajne promene, iako je modifikacija namenjena kineskom tržištu, plasirana s drugačijim materijalima završne izrade.

Ono gde je bilo izmena i gde su one značajne, jeste područje koje se tiče implementiranih pogonskih sklopova. Ako znamo da se u Americi, Mazda CX-50 nudi samo s 2,5-litarskim motorom (190 konjskih snaga s atmosferskim motorom i 230 „konja“ u turbo izdanju) i a integralnim pogonom, onda se postavlja pitanje, šta to od Mazde čeka Kineze.

Evo, da kažemo da će ovaj krosover biti ponuđen u Aziji (Kini) samo s atmosferskim motorima, poznatim jedinicama s indeksom Skyactiv-G. Jedna obuhvata dvolitarski agregat sa 158 konjskih snaga, dok je druga s pola litra zapremine više, i uz isporuku od 195 konjskih snaga. Oba varijateta su uparena sa šestostepenim automatskim menjačem. Pogonski točkovi su napred, ali onaj ko doplati može da računa i na sistem prenosa snage po formuli 4×4. Kasnije će se i u Americi i u Kini pojaviti i hibridno izvođenje modela Mazda CX-50.

Probna proizvodnja je već lansirana unutar zajedničkog poduhvata Changan Mazda, dok je pokretanje prodajne ofanzive planirano za prvo polugođe 2023. godine. Na tom tržištu će model CX-50 iz ponude istisnuti već vremešni model Mazda CX-5, koji uprkos tome što je veoma uspeo, polako gubi na popularnosti usled (pre)dugog tržišnog veka. S druge strane, Mazda je rešila da to što se u Americi nudi model CX-50 nije nikakva kontraindikacija da se nastavi s prodajom i CX-5-ice.

Kasnije će se kineski zajednički poduhvat još više usredsrediti na prekookeansku paletu, pa je već najavljeno da će se u Kini pojaviti i duet (proameričkih) modela nazvanih CX-70 i CX-90.

AutoRepublika

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lesa

Baš mi se dopada ova Mazda,šteta što je nema u Evropi

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lesa
BB

Moj ukus je zapanjujuće sličan kineskom 😉 , dijelim tvoje mišljenje…

Matija

Lep auto! U Evropi bi bio konkurent modelu CX5, po mom misljenju lepsi je od njega i mogao bi da ga zameni. Dimenzije ova dva modela imaju uticaj na estetiku: CX50 je duzi i nizi i zato elegantniji i sportskiji:

CX50: L x B x H = 4785 x 1752 x 1613 mm
CX5:…L x B x H = 4575 x 1845 x 1680 mm

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija