1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen spektakularni Rimac Nevera (VIDEO)
Predstavljen spektakularni Rimac Nevera (VIDEO)
50

Predstavljen spektakularni Rimac Nevera (VIDEO)

3.55K
50
Podelite sa prijateljima:

Nakon prototip verzije nazvane C_Two, danas je predstavljeno i serijsko izdanje tog modela koje je dobilo ime Nevera, saglasno imenu mediteranske oluje.

Marka električnih i egzotičnih hiperautomobila iz našeg komšiluka Rimac Automobili je predstavio pomenuti koncept C_Two pre malo više od tri godine kao potpuno električni hiperautomobil. Nevera je nastala na osnovu te studije koja je podvrgnuta brojnim promenama od prvog prikazivanja prototipa, pa je kao posledica kasnijih postignuća dostignut, za 34% bolji rezultat iz oblasti aerodinamike.

Aktiviranjem režima vožnje „Mali koeficijent otpora“ (Low Drag) dolazi do redukcije otpora vazduha na nivo od 0,30. Nasuprot tome, kada se uključi režim „Jakog vertikalnog aerodinamičkog potiska“ (High Downforce), stvari se menjaju za zapanjujućih 326%. Porađeno je i na elegantnijoj karoseriji koja je zahvaljujući finim podešavanjima sada s boljim karakteristikama u vezi rashladne efikasnosti pogonskog sklopa i kočnica. Unpaređenje pri niskim brzinama kretanja se meri s 30%, dok je ono na nivou od 7% pri višim brzinama kretanja.

U želji da se ovaj model na tržitu postavi naspram elektromobila Pininfarina Battista, Rimčev drugi serijski model je predstavljen sa nekim najspektakularnijim tehničkim mogućnostima, ikada viđenim u svetu automobilizma. Postavka s četiri motora je obezbedila konjicu od 1.914 „grla“ (1.408 kW) uz 2.360 njutn metara obrtnog momenta. Električni dvosed postiže iz mirovanja „stotku“ za 1,97 sekundi.

Važno je napomenuti da je postizanje ovako impresivnih ubrzanja moguće jedino na podlogama s visokim trenjem, navodi Rimac. Da dopunimo podatke o ubrzanju i činjenicom da je sprint od 0 do 300 km/h potrajao 9,3 sekundi, dok je najviša brzina fantastičnih 412 km/h.

Nevera je elektirčni automobil kod kog je akcenat konstruktora nedvosmisleno bačen na performanse, pre nego na bilo koju drugu oblasti, pa će pitanje autonomije biti briga za one koji eventualno nameravaju da zaista koriste hiperautomobil u svakodnevnom životu.

Rimac je ugradio bateriju kapaciteta 120 kWh što bi trebalo da bude dovoljno za 550 kilometara autonomije u WLTP ciklusu. Jasno je da želja za očuvanjem integriteta podatka o dometu s jednim punjenjem nikako nije kompatibilna s isprobavanjem performansi noviteta, ali to je problem koji bi mnogi poželeli da dožive.

Za dopunu baterije Nevere će biti potrebno svega 22 minuta, ali samo na punjaču za koji još nismo čuli da postoji u realnoj upotrebi, odnosno onom s impresivnih 500 kW. Rimac je potpuno samostalno razvio baterijsko pakovanje za svoj hiperautomobil, i ugradio ga kao integralni deo vozila, popravljajući tako za 37% strukturalnu čvrstinu samonoseće karoserije izrađene od ugljeničnih vlakana. Rimac Nevera meri 2.150 kilograma uz raspodelu mase po osovinama u odnosu 48:52.

Silna sirova snaga koju „pumpa“ četiri elektromotora je zahtevala i ugradnju sistema koji obezbeđuje značajnu kočnu moć. Za to se pobrinuo Brembo koji je razvio ugljenično-keramične kočnice s diskovima prečnika 39 centimetra i šestoklipnim kočnim čeljustima.

Konstruktor tvrdi da Nevera poseduje najbolju regenerativnu moć energije koja se oslobađa tokom kočenja. Međutim, kada baterije dostignu visoku, blizu kritične temperaturu, onda se ta energija rasipa, kako ne bi došlo do oštećenja.

Proizvodni kontigent je ograničen na svega 150 jedinica, zbog čega cena jednog primerka modela Rimac Nevera glatko dostiže 2 miliona evra. Svaki isporučeni primerak će potpisati osnivač i izvršni direktor kompanije Mate Rimac. Kupcima će na izbor biti stavljene sledeće modifikacije: GT, Signature, Timeless uz ediciju Bespoke sa još značajnijim mogućnostima personalizacije. Iz hrvatske kompanije idu toliko daleko da kažu da jednostavno neće postojati dve identične Nevere.

Redakcija Youtube kanala Carwow je priredila i zanimljiv video klip.

AutoRepublika

(3550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

50 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

A Tesla gleda, Nevera.

TheStig

Ilon pjeva…Neveraa moja bila si tiiii🤣🤣🤣

Yankee

Mask gleda i kaze, „postoje 12 godina i na prste jedne ruke mozes nabrojati koliko vozila su do sada isporucili“ … 😉

TheStig

Postoje 12 godina i svi su krenuli da se otimaju za akcijama. Prvi poletio Porsche jer sto se tice tehnologije za el sportske automobile Rimac je tu daleko ispred svih. Porsche jedino moze kedere za vrata da napravi bolje od njih haha. Automobili koje pravi Rimac su samo demonstracija tehnologije. Cilj je prodavati patente gdje je zarada daleko veca.

Yankee

Ako cemo da pricamo o vrednostima akcija, tesko da iko u auto industriji moze da nadmasi teslu. $603 po akciji jutros … 😉

BojanNeki

Dok se moji sunarodnici sprdaju sa električnim vozilima kontroverzni susjed pravi mašinu za uzimanje para bogatašima.
Inače slične performanse u obliku limuzine mogu da se nađu na Teslinom sajtu za 5% cene ovog Rimca. I mislim da nedostaje menjač pa stiže „samo“ do 320km/h i dobacuje bar 200 km dalje.
U kompjuterskom smislu je i svemirski brod u odnosu na ovo gore.

Izmenjeno 2 godine pre od strane BojanNeki
Branko

Nisam preveliki ljubitelj Mate Rimca, ali usporedba bilo kojeg aktualnog Tesla modela s Neverom je smiješna. Kao da u industriji satova usporediš zlatni Rolex sa Casiom. Isto vrijedi i za usporedbu u “kompjuterskom” smislu. 😉

BojanNeki

Pa nije ni ovo aktuelni model, ako ćemo tako, te će dalje svako prepucavanje biti klinačkog nivoa. Na stranu što je jedna limuzina tehnološki naprednija od „sportskog“ automobila koji se još nije takmičio Tesla u rukavu ima i model S Plaid+ i Roadster a koji je predstavljen (pročitaj ponovo naslov gore) 2017. u novembru. „Rimac je potpuno samostalno razvio baterijsko pakovanje za svoj hiperautomobil“ Tesla je potpuno samostalno razvila baterije na ćelijskom nivou za svoj hiperautomobil. I taj Roadster će opet biti 10% cene jednog Rimca Nevere a bolji u svakom smislu, o vizuelnom dojmu će se diskutovti jer je… Pročitaj više »

Branko

Pa u cijeni i je poanta; netko tko ima stotine miliona ne želi voziti isti auto kao neka „fukara“ sa nekoliko miliona. Ne znam jesi li probao Tesline modele, ja sam vozio nekoliko. Premda su impresivni, niti jedan Tesla ne ostavlja dojam niti premium marke (Mercedes, BMW, Audi), a kamoli neke ekskluzive. Vjerojatno zato jer to i nije. Tesla je pionir na području „dostupnih“ EV i osobno bih rado bih vozilo Teslu Model 3 Long Range (za 44.000 EUR u Hrvatskoj sa subvencijom). A što se tiče mozgova, sredstava i resursa svih vrsta, iza Rimca, ipak, kao većinski vlasnici stoje… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
Laki

Realno.

BojanNeki

Mate, od kada se Hamond slupao (što je najbolji marketing bio ikada), ne daje više nikom volan u ruke. Dobro ajde, jednom vozaču F1 jeste. Uglavnom ostavlja utisak „vidi šta sam napravio, došao sam da se hvalim“ a ne neke kompanije iza koje kao stoji Porše, Audi i čitava VW grupacija i ko sve ne. Rimac je odličan u trošenju tuđih sredstava, od samog početka, valjda je i nasledno. Nego, kada god pročitam Rimac meni je ipak prva asocijacija ubijanje porodice Zec u Zagrebu 1991. a niko da objasni ima li tu rodbinske veze i zašto ubica Siniša Rimac nije… Pročitaj više »

Branko

1. Po pitanju marketinga se apsolutno slažem, jedan od najboljih ikad. 2. Iza Rimca zaista stoje kompanije Porsche, Audi, Hyundai i čitava VW grupacija, to je lako provjerljivo. 3. Slažem se da je Rimac odličan u trošenju tuđih sredstava, ali takav je i Elon Musk, zar ne? 4. Dobro razumijem zašto prezime Rimac izaziva gađenje kod tebe. Ubojstvo porodice Zec je jedan od najsramotnijih događaja u proteklom ratu, barem što se tiče hrvatske strane. Siniša je u tom procesu oslobođen krivnje radi proceduralne pogreške, radi čega je RH isplatila odštetu preživljelim nasljednicima. To je također velika sramota, ali Siniša Rimac… Pročitaj više »

TheStig

Rimac je postao dobar u trosenju tuđih para tek nakon sto su drugi vidjeli kakvo zlato mogu steći ako ulože u tu kompaniju. Čovjek je bukvalno počeo sam kao student sa drugim studentima od bmw serije 3 kojeg je pretvorio u el automobil. Lik je genije. Haters gonna hate…Svaka mu čast. Kapa dole.

BojanNeki

Jeste, prvo je počeo da troši „tatin“ novac.
https://autorepublika.com/2018/09/30/mate-rimac-da-li-bajke-stvarno-postoje/

I malo je licemerno pljuvati Ilona Maska dok je u istom momentu Mate genijalac.
Što se tiče hejtovanja, reč ne bih rekao da su čista posla. Inače hvalim što će imati ovaca-kupaca i treba im uzeti novac, i na tome mu svaka čast.

Da ponovim da mi više smeta pljuvanje električnih vozila mojih sunarodnjaka nego pronevera nekog hrvatskoh novca. Mnogi u svetu pokaznim primerima dokazuju uspeh i budućnost istih a mi smo uglavnom „pametni“.

TheStig

Ko pljuje Ilona Maska?Samo nije toliki genije kolikog ga predstavljaju i nije on osnivao kompaniju Tesla uopste. Sve vijesti koje iz balkanskih medija dolaze uzimam sa strogom rezervom. Mate Rimac nije nista drugaciji od drugih očeva svjetskih tehnoloskih giganata.Talentovan, napustio skolu posto uce omladinu glupostima kao sto i jeste. Hvala Bogu pa je imao nekoga iza sebe inace ne bi isposlovao nista. Probaj ti razviti neki patent i probaj to unovciti pa da vidimo kako ces proci. Decko je imao viziju, hrabrost da istraje u tome i srecu da mu roditelj moze pomoci. Njegov uspjeh nije nista manji. Svi mi… Pročitaj više »

BojanNeki

Imao oca lopova koji se vukao po sudovima i zatvorima, kako pišu mediji. Neću dalje da ulazim u tu raspravu sa ostrašćenima, ono ko da braniš nekog Nikolu Teslu ili Ajnštajna.
Postaće krilatica „nemoj Hrvatima da diraš Franju i Matu“.

Nego nisi ti pročitao šta sam napisao dva puta a šta je bila poenta, bitno je da si se zapalio.

Bungi

Rimac Nevera i Tesla S su električni automobili i to je jedina sličnost između njih.Prvi je ultrasportski el. auto,maloserijski, dvosjed od kevlara sa cijenom od 2 miliona eura.Drugi je velikoserijska el. limuzina sa 5+2 pomoćna sjedišta, aluminijumska karoserija i cijena od 100 000 dolara. Ne ciljaju iste kategorije kupaca i nisu jedan drugom konkurencija.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Bungi
BB

I? U čemu je glavna razlika? Onako, realno…

Bungi

U Rimcu si neko „poseban“ i lakši za 2 miliona evropljana ,u Tesli si malo manje „poseban“ i nisi se toliko finansijski ispružio.Lično sam mišljenja da je odnos cijena/upotrebljivost daleko na strani Tesle.E sad, ‘ajde ti objasni jednom vlasniku Bugatija zašto ne bi u svojoj ogromnoj garaži imao i jedan Rimac Neveru.?

BB

Znači samo psihološke razlike, tehničke jako male…

Bungi

U Rimcu je sve živo od karbonskih vlakana.Karbon je mnogo skuplji od aluminijuma.Izrada je teža i sporija.U okviru iste grupacije to bi bilo kao da porediš Bugati i Audi A6.U svakom slučaju, to su dva različita svijeta.Tako su Rimac i Tesla dva različita svijeta u električnim automobilima.

Branko

Pa dobro sad, Tesla nema Torque vectoring, što zahtijeva vrlo sofisticiran software i hardware, nego diferencijale (doduše kažu najbolje uopće). Kočnice isto tako, a da ne pričamo o najvećoj krutosti konstrukcije u auto industriji ikad (70.000 Nm/°), itd… Pitanje je li to ima smisla, ali je najbolje bez obzira na cijenu. Tesla je veliko serijski proizvod visoke tehnologije.

BB

Ma na smisao sam i mislio, znam ja šta je karbon (evo reket držim u ruci 😉) a i torque vectoring (radim u firmi koja radi na regulaciji električnih motornih pogona u industriji). Ali za te novce se kupi nov mlazni avion koji ide duplo brže i to sve vrijeme (dakle performanse koje se mogu iskoristiti). Kod Nevere a i ostalih super, hiper, bat man automobila, se stavlja tehnologija da bi se postigle performanse koje će ležati negdje u garaži ili nekad kasnije izaći na berzu pa postići neku cijenu. Dakle čista funkcija nakita i prestiža, brušeni dijamant starleti između… Pročitaj više »

don

S…

Bungi

Mislim da si ubo suštinu. Automobil je odavno postao vizit karta na točkovima koji uglavnom služi za pokazivanje imovinskog statusa u društvu.Dakle prestiž, pokazivanje nakita-dijamanti, brilijanti.Sve ostale funkcije automobila su sporedne kao i njegova cijena(kod nekih).Najbolje je to ironično opisao pjevač Dj Krmak u pjesmi „Nije važno što je skupo ja sam se u moru kup’o“.

BojanNeki

Torque vectoring?

comment image

Branko

Djelomično si u pravu; hvala što si me potaknuo na istraživanje. 🙂 Plaid će zaista imati Active Torque Vectoring na stražnjim kotačima (1 motor sprijeda+2 motora straga), a sprijeda otvoreni diferencijal s pasivnim Brake Torque Vectoring-om, jer bi aktivni bio preskup. Nevera ima Active Torque Vectoring na svim kotačima, što se uklapa u koncept supercar-a.

BojanNeki

Tesla ima običaj da pojednostavljuje stvari povećavajući efikasnost, tako da ono što je skuplje ne mora nužno da bude i bolje. Jedan motor manje osim što je jeftinije znači smanjenje težine a to može da bude prednost.
Videćemo na stazi, verujem. Doduše ne znam za Rimca. 😉

Izmenjeno 2 godine pre od strane BojanNeki
don

Manje gljiva pa će bit jasno.

Hercegovac

Respect!

BojanNeki

Mali info za ove koji pate od ubrzanja.
Đaj (Jay) Leno je juče navodno potvrdio da je Tesla Model S Plaid oborio rekord na 1/4 milje prilikom testiranja na Laguna Seca čime je postao najbrži serijski iliti produkcioni automobil na svetu.

Lista rekordera:
1. 2021 Tesla Model S Plaid – 9.2 seconds
2. 2018 Bugatti Chiron Sport – 9.4 seconds.
3. 2015 Porsche 918 Spyder – 9.7 seconds
4. 2015 McLaren P1 – 9.8 seconds

TheStig

Dobro, i?
Ne kaže se Đaj nego Džej. I informacija koju si naveo je poznata već jedno 2 mjeseca barem. Ne znam šta je čudno u svemu tome. Očekivan razvoj događaja. Rimac Nevera 8.6 s 0-100 a nije razvoj još završen.

TheStig

*8.6 s 1/4 mile

BojanNeki

Opet mašiš poentu i ispravljaš mi slovne greške.
Ako jedna produkciona limuzina sa tri motora pravi ovakav rekord kakav će biti Tesla Roadster, a proizvodnja najavljena za sledeću godinu.
Cena će mu biti deseti deo cene ovog Rimca.

comment image

TheStig

Ja ne vidim nikakvu poentu u tvojim rečenicama. Nisam iz njih uspio saznati ništa korisno. Presipanje iz šupljeg u prazno…informacije koje vec svako iole informisan zna. Ići brzo na četvrt milje nije nikakva mudrost. Ići brzo u krivinama je već drugi svijet gdje novi Plaid Tesla S nije impresionirao buduci da je prototip pravio vremena oko 7:13. na Ringu. Sve sto je brzo mora ici sub 7.

BojanNeki

Možda je tebe teško impresionirati ali je još 2019. ta Tesla na ringu bila brža od Tajkana za bezmalo 30 sekundi. Valjda su se u Poršeu malo zamislili.
Na Laguna Seca od nedavno novi Plaid drži rekord svih vremena za produkcijski automobil. Biće vremena i za ring, bez brige.
Ali ne ume u krivinama, jer to je neki novi svet, kako kažeš.

Rimca po tim krivinama tj na ringu nema ni u najavi, ako se ne varam.

TheStig

Rimac nema potrebu da se dokazuje. Svi znaju šta je. Bice ih napravljeno par stotina primjeraka i bice prodani svi odmah. Tesla je masovno produkcijski automobil koji mora da se reklamira. Taycan nema potrebu da bude brži od Tesle jer ima druge kvalitete koje Tesla nema a to je ultra luksuz i status koji nosi bedž Porschea. A šta ima Tesla?Ništa, 0-60 i vrijeme na Laguna Seca-i koji je staza koja favorizuje snažne automobile. Sa cijenom koju traže morala bi da bude super luksuzna i sa odličnim kvalitetom izrade. Enterijer na nivou Passata. Bezveze troše resurse kad će se ionako… Pročitaj više »

BojanNeki

Šta pričaš ti? Rimac šta radi je reklamiranje, dokazivanje i uzimanje novca. Često dovozi automobil na snimanja i isključivo lično vozi bez mozga četvrt milje pravac. Potpisaće se na svaki primerak kao da je nekakav selebriti, pa takve stvari ni najbogatiji na svetu (recimo Mask) ne radi. Tesla se ne reklamira nigde, ne troši ni cent na marketing. I pričamo li sada o luksuzu ili o sposobnostima i mogućnostima automobila i u, recimo, krivinama? Porše drži gomilu rekorda na ringu i sada im to odjednom nije bitno, nemoj se pravimo blesavi. Porše a i svi ostali su godinama iza Tesle… Pročitaj više »

BB
don

Trebao si naći neki članak dje lik pokupi, kako ono vi zovete prep.cku:-) tome auto služi.
Zato Musa nikad nije mogao sa zapregom ništa, zapreugeot. Dobri moj Musa…

TheStig

Ja sam rekao da Rimac nema potrebe da se dokazuje, a ne reklamira. To nisu iste stvari. I Rimac neće zaraditi ništa od tih automobila, prema tome svako reklamiranje je suvišno. Rimac prodaje i već je prodao tehnologiju Porscheu, Hyundaiu itd. Ljudi iz Porschea sigurno ne gledaju reklame i vise na yt da bi saznali šta RImac radi. Tesla se itekako reklamira ali to ne radi na tradicionalni način koristeći standardne marketing kanale komunikacije. Musk koristi sebe isključivo kao alat za reklamiranje automobila koje koristi Tesla jer je Musk = Tesla a pojedinac (pogotovo kad je u pitanju neko ko… Pročitaj više »

BojanNeki

Reklo bi se da imate novog hrvatskog kralja u nastajanju.

TheStig

Hahaha da nije žalosno to što pišeš bilo bi smiješno. Druže moj slijepi, ja sam Srbin. I pričam samo onako kako ti ne možeš, a to je objektivno. Tebi da se daju neograničeni resursi ne bi uspjeo ono što je uradio Mate Rimac. Ne glumi sudiju na osnovu priča rekla kazala koje si čuo u tabloidima. Malo rada na samokritičkom razmišljanju ti ne bi škodilo.

BojanNeki

Evo ga još jedan koji zna šta bih ili ne bih mogao ili šta drugi mogu, šta bi mogli i šta ne bi.
I koga briga šta si.

TheStig

Da znaš i da možeš ne bi visio ovdje i pričao šta drugi mogu i kako su oni koji su mogli postigli to. Hahaha pa napisao si „izgleda da imate hrvatskog kralja u nastajanju“ kao da je „naš“ ili „nečiji“ kralj odnosno Hrvata što ja nisam. Ne znaš više ni šta pišeš buraz. Pogubio si, trokiraš malo 😂

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BojanNeki

Imamo kandidata za još jednog „doktora nauka“, i ko zna čega sve ne, na sajtu.

Yankee

Ne znam sta Tesla radi u Evropi, ali ovde u Americi nikada nisam video ni jednu njihovu reklamu u medijima.

Joseph

Ispravak netočnog navoda, od 0-100km/h skinut je rekord od strane Mat Watsona na 1.86 sekundi, što je novi svjetski rekord. Budimo realni Mate Rimac s ovim pokaziva šta on može sve narpaviti i tako prodaje know-how i prozivode specijalne namjene drugim proizvođačima u obliku gotovih komponenti, Aston Martina, Pininfarina, Hyundai, Porsche pa se onda ti proizvođači (izvinite unaprijed na izrazu) kur*e da su oni to napravili 🙂 al tko ima novac taj vlada. Pozdrav mom rodnom Livnu i Mati Rimcu, gdje je i on rođen 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Joseph
Tvrdi đed

Pročitah komentare, pa kako god i na bilo koji način da je uspeo, čovek je uspeo. To jest, još ćemo videti, jer koliko vidim još treba raditi. Svi oko nas rade, čak i Albanci, al Srbi ništa — samo galame!