1. Home
  2. Sajmovi
  3. Svetska premijera restilizovanog Jeepa Compassa
Svetska premijera restilizovanog Jeepa Compassa
1

Svetska premijera restilizovanog Jeepa Compassa

186
1
Podelite sa prijateljima:

Ovo je jedna od veoma malog broja pravih svetskih premijera koju nam donosi aktuelni Salon automobila u Gvangžuu! U pitanju je ažurirani krosover Jeep Compass, i pre nego što su „procurele fotografije iz kineskog ministarstva“ bilo je pravo malo iznenađenje što ovaj model nije premijerno prikazan u Americi, pa čak ni u Evropi, već u Kini.

Za proizvodnju Compassa namenjenog tamošnjoj populaciji, zadužen je zajednički poduhvat koji FCA neguje s kineskim preduzećem GAC. Prvi primerci redizajniranog Compassa, iz fabričkih krugova će put salona, na samom kraju tekuće godine.

Gledano sa strane, odnosno izvana, novi Compass se jedva izmenio. Kao što smo i pisali, novi farovi su postali uži, tananiji, dok je prednji odbojnik sada prepoznatljiv po masivnom crnom umetku koji se proteže celom njegovom širinom.

Ujedno, to je i razlog zašto je dužina vozila upečatljivija za simboličnih devet milimetara, pa sada iznosi 4.424 mm. Verzija namenjena eksploataciji na negostoljubivim terenima, prikazana na donjem duetu slika, naziva se po tradiciji Trailhawk, i sada poseduje drugačiji branik koji omogućava širi prilazni ugao, dok su tu i poznate vizuelno specifičnosti, poput mat nalepnice na haubi i alkama za vuču.

Za razliku od decentnih stilskih izmena na karoseriji, dizajneri su se „odvalili“ od posla u putničkoj kabini. Što se kaže – „nije ostao kamen na kamenu“ od starog enterijera.

Novi čeoni panel odlikuju skriveni bočno postavljeni otvori za ventilaciju, virtuelna instrumentacija s ekranima približnih dijagonala, pri čemu ona ispred samih očiju vozača poseduje dijagonalu od 10,25 inča, dok je ekran multimedijalnog sistema UConnect 5 na nivou od 10,1 inča, i nalazi se na vrhu grebena. Treba reći da novi operativni sistem dozvoljava bežično ažuriranje, uz omogućavanje funkcionisanja konektivnosti na osnovama Apple CarPlaya i Android Auta.

Na restilizovanoj verziji i obruč upravljača, kao i celokupna centralna konzola izgledaju malo savremenije, to jest solidnije. Podignut je kvalitet materijala upotrebljenih za izradu enterijera, a tu su i dvobojne opcije finiša kabinskog prostora.

Istovremeno, Compass je zadržao u upotrebi tradicionalnu polugu menjača i analogne komande kojima se upravlja radom uređaja za klimatizaciju, što će znati da cene mnogi, posebno konzervativniji kupci.

Mehanička rešenja koja se kriju pod haubom ostaju neizmenjena. Ovo važi najmanje za verzije namenjene kupcima iz Narodne (Auto)Republike Kine. Njima se Compass nudi s motorom zapremine samo 1,3 litra. Nasuprot skromnijoj zapremini, snage ne manjka pa se (isključivo) na prednje točkove šalje ergela od 173 „konja“, pto je posao koji je poveren sedmostepenom robotizovanom menjaču s dvostrukom spojnicom.

Međutim, za divno čudo da se uopšte i nudi na kineskom tržištu koje ne haje za sistemom prenosa snage 4×4, što je opšte poznato, ponuđena je i takva verzija, ali će ona koristiti provereni i klasični devetostepni automatik.

Specifikacije pogonskih sklopova namenjenih kupcima koji nemaju sreće da žive u kineskom carstvu, još uvek nisu objavljene, ali su „džipadžije“ obećale to učiniti brzo nakon premijere.

Istovremeno s ovom premijerom, oglasili su se i predstavnici Jeepa iz susedne Indije, gde se takođe proizvodi Compass, s navodima da će tamo nuditi turbobenzinski motor zapremine 1,4 litra i 163 konjske snage, uz dvolitarsku turbodizel jedinicu sa 173 konjskih snaga.

Prodaja na ostalim tržištima nema šanse da zaživi pre proleća 2021. godine.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Napokon, ljepši interijer , volan…danas sam ga gledao ali stara verzija, a išao sam radi novog fice kojeg nažalost nije bilo.