1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigao je novi Nissan Qashqai (GALERIJA)
Stigao je novi Nissan Qashqai (GALERIJA)
42

Stigao je novi Nissan Qashqai (GALERIJA)

6.44K
42
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka prikazala je putem internet prezentacije novu generaciju popularnog SUV-a.

Iza Qashqaija je poprilično uspešna karijera, dugo godina je bio jedan od najpopularnijih SUV modela na evropskom tržištu, a Nissan očito želi da nastavi sa ovakvim uspehom. Nova generacija na svim poljima donosi veliki iskorak u odnosu na odlazeći model, a japanska marka potvrdila je i da će nova iteracija biti montirana u fabrici u Sanderlendu.

Novi Qashqai je vizuelno znatno drugačiji od prethodnika. Sada izgleda modernije, malo oštrije, neki bi kazali i zgodnije u odnosu na nekadašnji model. Nissan je na prednjem delu vozila postavio svoju karakterističnu rešetku V-Motion koja uz nesvakidašnju svetlosnu grupaciju čini anfas zaista unikatnim i lako prepoznatljivim. Pogled sa boka ukazuje na mišićaviji dizajn novog Qashqaija, dok se pozadi ističu nove svetlosne grupacije.

Treća iteracija Nissanovog SUV-a ostala je sličnih gabarita kao i prethodno izdanje. Novitet je dugačak 4,43 m što je za svega 3 cm više od nekadašnjeg modela, širi je za 3,2 cm, i viši za 1 cm. Ipak i međuosovinsko rastojanje je uvećano za 2 cm. Japanci navode da je budući SUV baziran na unapređenoj CMF-C platformi, s tim da je „dijeta“ bila jedan od prioriteta. Nissan ističe da je platforma sada čvršća i lakša za 60 kg, dok su vrata, prednja krila i hauba izrađeni od aluminijuma, što je donelo još 21 kg uštede u masi.

U kabini se odigrala prava revolucija, u svim segmentima. Novi Qashqai ponudiće više prostora za one koji se nađu u njemu, tako će putnici pozadi dobiti 28 mm više prostora za kolena, dok će biti i više prostora u rejonu glava putnika. Nadolazeći SUV ima i 70 litara veću zapreminu prtljažnika od nekadašnjeg modela.

Kada je reč o samom izgledu kabine, ono što se nalazi ispred vozača sada je svedenije, uz velike tehnološke inovacije. Povrh centralne konzole nalazi se horizontalno orijentisani ekran osetljiv na dodir dijagonale 9 inča. Digitalna instrumentalna tabla od 12,3 inča nudiće veliku dozu personalizacije izgleda „cajgera“ i ponuđenih podataka na ekranu.

Nissan je pametno postupio kada je rešio da ostavi određene “prečice” na centralnoj konzoli, kada je reč o kontroli klima-uređaja. Nažalost sve je više proizvođača koji sve kontrole smeštaju na sam displej, pa je korišćenje često isuviše zakomplikovano. Japanska marka je najavila i da novi Qashqai ima head-up displej od čak 10,8 inča, što je gotovo neviđeno u automobilskoj industriji, jer većina drugih brendova nudi samo sitne plastične ploče na koje se projektuju određeni podaci.

Kada je reč o paleti motora, ovde je došlo do ogromnih promena. Zbogom dizelaši, dobar dan hibridi! Nissan se odlučio da u suštini ponudi dva pogonska sklopa. Dakle, uvodni i jeftiniji motor jeste 1,3-litarski četvorocilindarski benzinac koji će dolaziti u dve varijante sa 140 i 158 ks. Svi benzinski agregati imaju i ispomoć blagog hibrida od 12 V.

Posebna pažnja se mora posvetiti drugom ponuđenom pogonskom sklopu koji je hibrid, ali ne klasičan već potpuno nesvakidašnji. Reč je o Nissanovoj tehnologiji koju nazivaju e-Power, koju ovaj brend već nudi na matičnom japanskom tržištu. Ovaj hibrid koristi 1,5-litarski benzinski agregat, ali samo kako bi stvorio električnu energiju, dok točkove pokreće elektromotor od 190 ks. Japanska marka navodi da je hibridni Qashqai opremljen sistemom e-Pedal kakav se nalazi u električnom Leafu, što omogućava da se u 90% vremena vožnja vrši kontrolisanjem samo papučice gasa.

Paleta motora kod novog Qashqaija:

Pogonska jedinica DIG-T 140 DIG-T 158 DIG-T 158 X-tronic e-Power
Snaga 140 ks 158 ks 158 ks 190 ks
Maksimalni obrtni moment 240 Nm 260 Nm 270 Nm 330 Nm
Transmisija Ručni/6 Ručni/6 X-Tronic X-Tronic
Pogon Na prednje točkove Na prednje točkove 4×2/4×4 Na prednje točkove

Novi Nissan Qashqai naći će se u evropskim izložbeno-prodajnim salonima tokom leta ove godine. Još nema informacija o cenama treće generacije ovog SUV-a, ali treba očekivati da će biti skuplja u odnosu na aktuelni model. Sadašnji Qashqai je nedavno testirao naš Perica Rajković, a njegove utiske o ovom modelu možete pročitati OVDE.

AutoRepublika 

(6443)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Druže Rajkoviću,šta se čeka? 🙂

J4ZZ3R

Honda HRV anytime, znam da je HRV nominalno klasa ispod Qasha, ali sigurno ce em biti znatno kvalitetnija (Honda mi je atraktivnija, pogotovu u enterijeru) em kudikamo funkcionalnija.

Bojan

I skuplja

moron

Nikada ne možeš unapred biti siguran šta je kvalitetnije. To se vidi tek posle 5-10 godina upotrebe. A od tog naknadnog saznanja „prvi vlasnik“ nema bilo kakve koristi …

J4ZZ3R

S obzirom na reputaciju NISSANa (kao polu Renoa) i prethodnog Qasha mislim da nema tu neke neizvesnosti

Bojan

Posebno se hondin motor 1.5 tb pokazao kvalitetnim i pouzdanim 🙂

moron

Reći ću ti za jedno 10 godina … Toliko mi je trebalo da (za sebe) procenim i motore drugih proizvodjača (a i samo vozilo kao celinu).

J4ZZ3R

Zasto nije?

Bojan

Zato sto je imao problem sa curenjem ulja, koji nisan-renov 1.3 tb npr nije imao

J4ZZ3R

Nije tacno. U hladnim predelima Kanade i USA su se javili slucajevi mesanja ulja i benzina prilikom voznje na izuzetno kratkim relacijama.

U Evropi nepoznati slucajevi problema sa 1.5

moron

Nemoj tako .. Ako čovek kaže da „curi“, onda je tako. A ja od večeras posle svake vožnje ima da podmetnem lavor pod motor kola. Da u’vatim ono ulje što curi i tako smanjim štetu …
A od ranije svakako redovno i odlivam gorivo koje se slije u karter, to što „meša“ pri hladnom vremenu ( znam ja zašto Hondu više ne vozim kada je minus napolju … ).
Kako ono kažu: „Zrno po zrno – pogača. Dinar po dinar – palača“…
Bar ću da skupim na vreme „za generalnu“ 😊

Stari Dejan

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Bojan

To ne znam dal ces, al ces sigurno ici na redovan servis 2-3 puta godisnje 🤣, zbog servisnih intervala od 10.000 km!!!

moron

Znači, već sam prekoračio taj („propisani“?) servisni interval od 10 kkm ?
Bem Ti japanski đubar … 😊 Tačno sam predosećao da sam se zajeb’o i ovaj put, mada sam promenio brend …
Šalu na stranu, vozim preko 32 godine, i nisam nikada držao ulje duže od 10 kkm, bez razlike da li sam vozio ladu nivu ili šta drugo. Sve dok ne kupih prokletu Hondu, sa njom „probih“ taj (lični) interval i izneverih svoju tradiciju … Ali, razmišljam da i na njoj uskoro zamenim ulje, jer je motorno ulje poslednja stvar na svetu na kojoj treba štedeti.

Don

Jel vas dva, gdje su testovi tih hondi i jednog pezoa????

moron

SUS više prosto nije u modi, a i ne bi bilo društveno odgovorno promovisati SUS trovače na taj način. Samo se poklopiti ušima i ćutati …

Don

Protestiram! Ne volem novinare (ni februar ) ni ono što oni promoviraju. Prkos jačem, zaštita slabome…uvijek aktualno moj profesore.
Budi čovjek,morone, piši testove ( i navijaj za Hajduk 🤭
R.i.p. Djole.
Da ti objasnim ovo za novinare na primjeru Rahmetli djoleta,kad je bio rat 365 dana su huskali na njega u godini,30 godina ga nije puštala ni jedna televizija i sad, oni o njemu sve najbolje samo da se omile narodu i njegovu smrt da iskoriste za svoju korist.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Davno bilo, ne igraju u „Hajduku“ više braća Zoran i Zlatko Vujović, Ivan Gudelj i ostali 😊 Jednako kao što su i SUS-ovci svoje očito „odigrali“ 😊

don

E, i oni su ga činili velikim i to nas ne prijeci da navijamo, da se sjećamo mirisa benzina, grmljavine motore, ispušne cijevi, mjenjača. Al cim te treba nagovarati , nisi ti te gore list, a koliko je na Kozari lista !?:-)
Ostaje nada da će Pazarac napisati dva testa i osvijetliti obraz. Cim prije, tim bolje. Dok ne ode cirkus…

J4ZZ3R

Ja sam najvise voleo Blaza Sliskovica. Kakav je to majstor bio. Dobar je bio i „kud Simovicu, kud“ golman 🙂
Hajduk mi je uvek imao najlepsi dres, a kad to kaze jedan veciti BBB tj navijac Dinama to puno znaci.

Stari Dejan

Ti to kažeš da si večiti navijač Dinama iz Zagreba?

J4ZZ3R

Vidis sta minusa popismo, moracemo da platimo da nam objave 🙂
A i ovi Renoldzije nas mrze, ima da nas proganjaju zuti prsluci i na javi i u snu.

don

Ti piši i ne okreći se, sine!

moron

I ja mislim da je poslednji čas da počbe da piše, jer se većina Hondi u tim godinama i pri tim kilometrima obično totalno raspadne 😊 Uostalom, kao i sve drugo 😊

Bojan

Znaci nepouzdan je samo u americi 🤣, a onda nisan qq nekvalitetan

Mad Max

Đezer 4, ima li ti glava još kakvu namenu sem šišanja??

J4ZZ3R

Da obozava Reno i Nissan zamenio bih je za glavu od lososa, pa nek makar ide uzvodno i umire kada ljubi 🙂

Stari Dejan

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Mad Max

Nemaš ti glavu kad ljubiš Hondu, tako da nemaš šta da menjaš. Imaš dve zadnje stvari, umesto jedne zadnje i jedne glave

Mile kontraš

Mora da si vrlo stručan po pitanju kvaliteta automobila, kada daješ sebi pravo da unapred lupetaš.

Stari Dejan

Bolje da ništa nisu dirali spolja…

moron

Ovo je meni spolja i „pomozi Bože“ u odnosu na to kakvi su spreda Tucson i Sportage.
A i unutra „može da prodje“.
Čudno da im je hibrid samo FWD, a 1,33T da može da bude i AWD ( ali, šteta što je tada uparen samo sa CVT-om ).
Hibridni sklop kod koga je SUS praktično samo generator za struju, nije ništa novo. Ima to neku svoju logiku. Slično je kod Hondinog 2,0 hibrida, ali, tamo i SUS prestaje da bude samo generator i počinje i sam da „paralelno“ pogoni vozilo negde pri brzinama iznad 90 km/h.

Branko

Kako je sa carinom na UK proizvodnju u Srbiji? Obzirom da se radi u Sunderlandu, a to više nije EU. U tom slučaju, mogao bi jako poskupiti na vašem tržištu.

moron

Pa, npr. corolla HB i TS je iz GB, a na nju se i do sada plaćala carina u Srbiji. Čak i na hibride sedane iz Turske, a ne samo na raniji 1,6 atmosferac.
Na Yaris hibrid se plaća carina, a ne nehibrid ne. U Srbiji.

Bojan

Enterijer odlican, prava mera tehnologije i praktucnosti, exterijer ne znam sta buh rekao, vrlo dobar 4…
Cekamo pekijev test 🙂

Zoca

U poslednje vreme jedino dizajner DS -a 4 zasluzio platu,Metroz kako se vec zove.✏

Bungi

Dobar je.Ipak ,u trci za orginalnošću nebi smjeo da pozajmljuje orginalne(ružne) detalje od manjeg rođaka Džuka.Konkretno ,nebi niko bio tužan da su izostavili ovakva prednja svjetla.

Rikošet

Nema logike mjenjati nešto za što kupci kažu da je ok. Zbog toga je enterijer ostao „isti“ i dobio samo trendovske digitalne instrumente… koji su milenijcima bili na spisku želja…

S vana? Vidjećemo uživo kako to izgleda ovako na prvu nešto novo i mrvicu drugačije, ali opet nije mi da kažem vauuu…

Jel to lijepo ili ogavno, to je odluka očiju, a ne mozga…

BB

Meni je ovo kao golf… Iz generacije u generaciju ne možeš prepoznati razlike… Ne kažem da je to loše, ali za Nissan neobično

Mile kontraš

Odličan auto. Šteta što hibrid od 190 ks nema awd.

igi

Pretpostavljam da nema mesta za svu mehaniku takvog pogona.

moron

Izgleda da se pojavio u Srbiji i „potpuno novi“ QQ. Kao i da svi motori iz gornjeg teksta imaju po 2 ks manje … ( 138, 156 i 188 ks ). Šta je prednost ili mana ovog MHEV-a na 12V ( uz 1,33 TCE) u odnosu na neki MHEV koji radi na 48V ?