1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi Mercedes-Benz E Klase (W214)
Predstavljen novi Mercedes-Benz E Klase (W214)
17

Predstavljen novi Mercedes-Benz E Klase (W214)

15.54K
17
Podelite sa prijateljima:

Kada nova E Klasa po prvi put pomoli brke pred radoznalom i, po pravilu ustreptalom publikom, to je događaj koji se pamti naširoko. Važan je ne samo za Mercedes-Benz, već za celokupnu nemačku automobilsku industriju. Poseban značaj dodaje i to što bi ovo mogla biti poslednja E Klasa u istoriji. Naime, Mercedes namerava da počev od 2030. godine, u potpunosti pređe na električna vozila.

Ipak, konvencionalna E Klasa još uvek živi, dobila je novi naraštaj i u ovoj formi će se za kupce nadmetati i sa svojim električnim alter egom, modelom nazvanim Mercedes-Benz EQE.

Kako bilo, na dizajn tradicionalne E Klase je svakako značajno uticao i stil modela iz linije EQ. Maska hladnjaka je i dalje vizuelno kombinovana s farovima s crnim i sjajnim umecima. Kupac može naručiti, ako želi da doplati, pozadinsku rasvetu maske hladnjaka i to je prvi put da je takva mogućnost otvorena.

Tri su dizajnerske opcije raspoložive za prednji kraj s različitim maskama hladnjaka i odbojnicima, ali samo paket Exclusive Line, zadržava figuricu trokrake zvezde na poklopcu motora (fotografije ispod).

Korporativni lgotip je u isto vreme obilato iskorišćen posvuda na vozilu. Ornament rešetke hladnjaka u sportskom izvođenju se sastoji od takvih zvezdica i sve one su štampane na crnim čvorištima unutar branika, ali je svetlosna matrica zadnjeg svetla već jasno prepoznatljiva i dolazi u vidu čuvene trokrake figure.

Nagoveštaj porodice E Klase „s četovoro očiju“ je očuvan. Blokovi LED rasvete u farovima su uslovno izdeljeni u dva dela zasebnim sekcijama dnevnih svetala. Koeficijent otpora vazduha je ostao neizmenjen u odnosu na adut iz generacije W213, što znači da je i dalje na nivou od 0,23, a to je tako uprkos tome što je čeona površina uvećana (ona koja stvara otpor vazduha).

Kako se već i uspostavio običaj, svaka nova generacija vozila malo poraste. Međuosovinski razmak ovog plemića je tako ojačao za 22 milimetra (na 2.961 mm), iako je ukupna dužina impozantnija za svega 14 mm, pa je sada 4.949 mm. Sedan se i proširio za 28 mm pa meri 1.880 mm. U visinu je dobio 8 mm i sada ima 1.468 mm.

Trag točkova je takođe blago uvećan i iznosi 1.634 mm napred, dok je nazad 1.648 mm. Različite verzije limuzine iz Švabije su dobile naplatke prečnika između 17 i 21 cola.

Arhitektura šasije posmatrane kao celina, u osnovi je ostala ista: napred su dvostruka poprečna ramena, nazad je multilink u pet tačaka. Osnovna postavka vešanja podrazumeva opruge s adaptivnim amortizerima, dok se uz doplatu dobijaju i vazdušni jastuci koji spuštaju karoseriju bliže tlu na brzinama kretanja koje prevazilaze 120 km/h, i to za santimetar i po. Pojačivač sile kočenja je sada elektromehanički.

Glavna novina se odnosi na zadnju osovinu sa mogućnošću zakretanja točkova, onu koja se ranije pojavila na drugim Mercedesima, uključujući i prizemniju C Klasu. Kod S Klase se za tako nešto doplaćuje. Postavka je takva da na brzinama kretanja do 60 km/h, zadnji točkovi se zakreću do 4,5 stepeni suprotno od prednjih, što donosi redukciji prečnika zaokreta za skoro ceo metar, do 10,8 metara za verzije sa zadnjim pogonom i do 11,1 metara za varijante s integralnim pogonom.

Kada je kretnja brža od 60 km/h,zadnji točkovi se zakreću u istom ritmu i smeru kao prednji, ali samo za 2,5 stepena, što doprinosi većoj stabilnosti. Uz potpuno kontrolisanu šasiju, ugrađena je i potpuno drugačija letva upravljača. Obruč upravljača se u punom zaokretu zavrti svega 2,2 kruga, umesto nekadašnjjih 2,4 za standardnu verziju.

Novi Mercedes E Klase je za sada predstavljen u samo šest verzija s dvolitarskim četvorocilindrašima. Inicijalne verzije promovišu novu generaciju lakog hibrida s naponom od 48 volti i sistemom „starter-alternator“, a koji je integralni deo devetostepene automatske menjačke kutije 9G-Tronic.

Električni motor proizvodi 23 konjske snage i 205 Nm obrtnog momenta, pomažući motoru s unutrašnjim sagorevanjem u prvim sekundama ubrzavanja. Kompanija ponosno naglašava da je cela gama sada u potpunosti elektrifikovana.

Bazični Mercedes-Benz E 200 je opremeljen benzinskim motorom koji razvija 204 konjske snage i 320 Nm najvišeg obrtnog momenta i nudi samo zadnji pogon. Tako koncipiran sedan u voznom stanju meri celih 1.825 kilograma spram 1.700 kg koliko je merio pandan iz ranijeg naraštaja! Jedan od razloga za ovako gojenje jeste i to što je zapremina rezervoara za gorivo narasla sa 50 na 66 litara (što je ranije bio opcional).

Imajući u vidu pobrojano, ne čudi što je uprkos prirastu snage, sprint do stotke sada za desetinku trajniji (7,5 umesto nekadašnjih 7,4 sekundi). Dizel Mercedes-Benz E 220 d (197 konjskih snaga i 440 Nm), čak i sa zadnjim pogonom (bez integralnog) meri čak 1.915 kg, dok je varijanta sa sistemom prenosa snage zvanim 4Matic, podgojena do 1.975 kg, a nekada je bila 1.810 kg. Kompanija je čak redukovala i dozvoljenu nosivost sa  660 na 605 do 625 kilograma.

Još tri modifikacije ne predstavismo, a sve one su došle u vidu dopunjivih hibrida, gde je ulogu igra trakciona baterija kapaciteta 25,4 kWh sa zasebnim termoregulacionim sistemom. Instalirani su iza zadnjeg sedišta. Kada je baterija puna, onda vozilo može u bešumnom režimu da prevali oko 100 kilometara, uz mogućnost dostizanja najviše brzine od 140 km/h.

Cenu bešumnog režima plaća vlasnik zbog manje zapremine prtljažnika. Ona je kod hibrida snižena sa 540 litara (kao ranije generacije W213) na svega (golfovskih) 370 litara. Zapremina rezervoara za benzin je 50 litara.

Sva tri hibrida poseduju trakcioni električni agregat snage 129 „konja“ i 440 Nm obrtnog momenta. Verzija s oznakom Mercedes-Benz E 300 e poseduje dvolitarski turbobenzinac s četiri cilindra koji je navijen da isporuči 204 konjske snage i 320 Nm, dok je najviša snaga hibridnog pogonskog sklopa na nivou od 312 „grla“ i 550 Nm. Takav sedan može biti sa zadnjim ili s pogonom na sva četiri kraja školjke.

U verziji Mercedes-Benz E 400 e 4Matic, jasno imamo integralan pogon, dok je turbo mašina navijena na 252 konjske snage i 400 Nm, pa je vršna snaga na nivou od 381 „grla“ i 650 Nm. Sedan nudi masu od 2.265 kilograma i do “stotke” doleti za 5,3 sekunde, ali samo onda kada je baterija puna. Najviša brzina kretanja je ograničena na 250 km/h. Hibridi u osnovnoj ponudi imaju punjač tipa AC na 11 kW. Ko doplati, moći će da se kači i na terminale tipa DC (50 kW).

E Klasa će za razliku od, za broj manje limuzine, i dalje nuditi verzije pokretane šestocilindrašima, kako benzincima tako i dizelima. Takve varijante će biti predstavljene u kasnijoj fazi. Takođe će biti ponuđen i dopunjiv hibrid čije će srce činiti dizel stroj.

Međutim, jedinica u konfiguraciji V8 više neće videti motorni prostor E Klase. Najmalignije verzije s bedžom odeljenja AMG (a koje će takođe biti predstavljene „otom-potom“), pružaće hibridni pogonski sklop.

Enterijer nove E Klase videsmo u februaru. Mercedes je čak i sada publiku udostojio prikazom samo najskuplje verzije novajlije, one sa svim mogućim opcijama i inovacijama. Nova E Klasa nije dobila čeoni panel zvani MBUX Hyperscreen, onaj koji nudi površinu od stakla celom širinom kabine. Takvu imaju modeli iz asortimana EQ.

Umesto toga joj je darivana druga, rekli bismo lepša verzija sa zasebnim instrumentacionim ekranom (12,3 inča) i dva multimedijlna displeja pod objedinjavajućim staklom.

Dijagonala centralnog ekrana je 14,4 inča, dok je opcioni ekran pred očima kopilota dijagonale 12,3 inča. Jedan procesor je nadležan za rad celog sistema. Na ekranu na kom se mogu gledati i video zapisi, ukoliko je saputnik na mestu, ali ukoliko to nije, onda se prikazuje početni ispis ekrana.

Sistem MBUX Superscreen takođe uključuje kameru za pravljenje selfija i ona je na vrhu frontalnog panela. Može poslužiti za potpuni ugođaj tokom video konferencija, ali će raditi samo dok je vozilo parkirano.

Multimedijalni sistem MBUX se sam po sebi pojavio u ažuriranom obliku – s kontrastnim ikonicama i različitom strukturom menija. Kanal 5G je odgovoran za prenos podataka i moguće je instalirati aplikacije razvijene od trećih strana (uključujući video igrice), kao i naprednu glasovnu ispomoć koja više ne mora da se doziva povikom “Hey Mercedes”.

Mercedes-Benz takođe razvija i sopstvenu navigaciju utemeljenu na mapama koje nudi Google. Umesto ključa se mogu koristiti i gedžeti iz Applea s digitalnim ključem (Digital Vehicle Key).

Nova opcija je servomotor ventilacionih otvora: elektronika reguliše smer protoka vazduha u skladu sa izabranim režimom. Ali za razliku od Porschea, E-Klasa zadržava ručke za ručno podešavanje smera i ostalih parametara strujanja vazduha. Možete naručiti Burmesterov audio sistem, a način rada naprednog konturnog osvetljenja kabine sada je vezan za uključenu muziku.

Drugi red za sedenje je postao prostraniji. Imamo dodatnih 17 milimetara po dužini uz još 5 mm dodatnog prostora za glave. Opcioni uređaj za klimatizaciju s četiri zone rada sada omogućava da svaki putnik ima svoj mikroklimatski pojas u tako maloj zapremini pod nebeskom kapom. Svaki putnik će moći da podešava i način protoka vazduha, pa i brzinu rada ventilatora. Sve to se vrši putem panela postavljenog na središnjem tunelu.

Jasno, ništa bez materijala dobijenog reciklažom: Mercedes navodi da će biti korišćeni tokom izrade materijala za završnu obradu.

Nova E Klasa će biti sklapana u glavnoj fabrici Mercedesa, dakle u Zindelfingenu. Sedani će na evropsko tržišt dospeti tokom ovog leta. Sada odlazeća E Klasa (W213) košta najmanje 51,3 hiljada evra u domovini, dok će naslednik očito biti skuplji.

Nakon limuzine očekujemo i lansiranje karavana i proterenske verzije, dok će ona s podebljanim međuosovinskim rastojanjem takođe doći promptno, pa će i Kinezi imati svoju dozu ovog Mercedesa. Očekujemo sve ovo za koji mesec, ne dalje. Ali, kupe i kabriolet će biti izdvojeni u zasebnu porodicu modela koja se preziva CLE. Objediniće i usahle odnosne modele iz C Klase.

To je kraj, Bogu dragom hvala, predstavismo E Klasu baš kako i dolikuje legendi! Kako vam se čini limuzina?

AutoRepublika

(15541)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni spolja baš veoma lepo izgleda.
Unutra je ok i mislim da je sreća da je onaj „tablet“ ispred suvozača samo opcioni 😊
Koeficijent otpora vazduha ( 0,23) za svaku pohvalu, za razliku od veličine gepeka u PHEV izdanju ( 370 litara ).
Motorizacija skroz OK.

Aleksandar Zlatković

Dobro izgleda, s tim da mi se više sviđa unutrašnjost nego spoljašnjost koja je manje više slična prethodniku.

Zaxy

Mozda je trebalo malo veci akcenat baciti na onu tako karakteristicnu „konzervativnu“ osobenost i prepoznatljivost Mercedesa.Prednjica u verziji sa klasicnom maskom je OK,zadnjica previse pomodno i trendseterski,sa strane linija OK.Unutrasnjost je platila danak digitalizacije ali to valjda tako mora.Sve u svemu od 1-5 jaka 4.

Laki

Dali ovaj „fake auspuh“ ide uz ovakav auto?

igi

Nekad bio „ciganski san“, sad kineski. Mada je više kineska java nego san.

Balkanboy

Da nema Mercedes logo na prednjoj masci (ili trokraku zvezdu na haubi, zavisno od opreme) rekao bih neki ružni model Škode.

Pozadi su na sve mislili, ima LED trouglove u stop svetlima, kad se pokvari da bude vidljiviji.

Gde je onaj mrgud i baksuz što se pati sa Mercom, da baci iskren komentar?

Inače je prethodna generacija bila za klasu lepša spolja.
Ovaj put su usrali.

BB

Gledam osnovnu verziju… Nije dildo, nije ni čardak, a opet, uz upotrebu najsavremenije tehnologije, povećaše masu za 125 kg…🤔

s mile

Možda sam omatoreo / sazreo.

Ali, pre 20 i više godina kada izađe nova „mečka“, to je bilo UAUUUU osećaj, fantastične linije, i baš mi se sviđao, drugačiji…

Sada, nema te uauuuu reakcije, jednim delom što omatoreh, a drugim što više toga i nema u vrhunskoj EU trojci. Nekako recikliraju staro.

Sada, neki fin uauuuu osećaj, bude kada vidim pojedine kineze, kako napreduju, i iznenadim se da tako nešto može da potiče sa istoka.

Milan

Ova talasasta prednja svetla totalmo out

BB

model Dragan Maršićanin, sa onim podočnjacima 😀

J4ZZ3R

Eksterijer mi je ok, bočna linija, pogotovu C stub baš odličan. Ne znam da li je čuveni Bruno Sako još živ, ali ako jeste sugurno plače nad ofingerima (vešalicama) u zadnjim svetlima, kao i prednjem braniku koji izgleda kao da ga je pčela ujela, pa se malo otopio na suncu….pri čemu prednji farovi imaju podočnjake tj dve kesice.
Enterijer mi je zbog šarenila katastrofa i nikako mi ne ide sa ovim predivnim novim Mercedes volanom

BB

I meni je bočna linija dobra, nema padajuće linije krova, i super je to uklopljeno da izgleda elegantno a da ima prostora na zadnjoj klupi.
A one „vjetrenjače“ su vjerovatno tu zbog Obnovljivih Izvora Energije 😉

Renault Terminator

Lijepa E klasa.Ne sviđaju mi se ti ekrani,baš ih je Merdža isforsirala,po meni je pretjerala.Autina je,nema šta.

Neko is mase

Moze li neko da pojasni sta je to ‘trakciona baterija’ i ‘trakcioni motor’?

Neko is mase

Mislim sam na objasnjenje na srpskom jeziku.
Ako je pomenuti serijal o ‘trakcionim baterijama’ ili ‘trakcionim motorima’ onda bih radije taj materijal procitao na izvornom jeziku.
Bilo kako bilo, Vama svaka cast za turd.