1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Innocenti Koral
Zanimljivost dana: Innocenti Koral

Zanimljivost dana: Innocenti Koral

9.68K
18
Podelite sa prijateljima:

Tokom svoje dugogodišnje istorije, gotovo svi modeli Zastave su bili ništa više nego prepakovani ili odbačeni modeli Fiata. Neki od njih, kao što su 750/850, 1300/1500 i 128, su proizvedeni pod licencom, drugi poput „Stojadina“ su bili odbačeni prototip modeli koje Italijani nisu planirali za serijsku proizvodnju, a Yugo i Florida, iako su pružali svežiji i moderniji dizajn, su i dalje delili platformu sa nekim drugim primercima.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo se koncentrisati na suprotnu situaciju, to jest na onu kada su Italijani zapravo preuzeli Zastavin proizvod i prodavali ga pod svojom oznakom. Reč je o Innocenti Koralu, a ovaj slučaj je jedan od samo dva takva, odnosno kada je neka inostrana firma kopirala vozila iz Zastave. Jedini preostali slučaj je sa firmom Nasr iz Egipta koja je prodavala modele 101 i 128.

Innocenti brend je osnovan 1947. godine s ciljem proizvodnje popularnih Lambretta skutera. U početku je biznis odlično funkcionisao zahvaljujući podatku da je Evropa još uvek bila u ruševinama, a niska kupovna moć je dozvoljavala kupcima da priušte samo skutere. Ovaj trend neće dugo opstati i već 1961. godine kompanija kupuje licencu britanske firme BMC (British Motor Company) i kreće da proizvodi Mini.

Naslednik BMC-a, British Leyland, kupuje Innocenti 1972. godine i proširuje ponudu modela, dok tokom sedamdesetih godina prošlog veka ova marka postaje druga najprodavanija u Italiji, odmah iza Fiata. Narednih godina na bazi Minija je stigao i poseban Innocentijev model pod identičnom oznakom, a u istoj fabrici se proizvodio i luksuzni Maserati Biturbo.

Ipak, do kasnih osamdesetih godina kompanija upada u tešku finansijsku krizu, a kao potencijalni spasilac stiže Fiat. Italijanski gigant nije imao predstavu kako spasiti marku, posebno zato što je u svojoj ponudi već imao i Autobianchi, Lanciju, Alfu Romeo i bio na pragu da kupi Maserati.

Innocenti je kroz istoriju uglavnom ciljao na jeftine gradske automobile, ali su tu poziciju sada popunjavali razni modeli Fiata, Autobianchija pa i Lancije. Odluka pada da se fabrike iskoriste za proizvodnju modela Fiat Uno, koji bi se zatim uvozio u Južnu Ameriku, kao i na dodatni model s ciljem da bude najjeftiniji novi proizvod u Italiji.

Fiat se zatim obraća našoj Zastavi i primećuje da Yugo ima relativno uspešnu karijeru. Maleni heč ne samo što se uvozio u Ameriku već je takođe bio jedan od najprodavanijih novih proizvoda u istočnoj Evropi. Italijani shvataju da mogu da dobiju kompletan automobil za svega 10.000 lira (oko 1.400 evra) i u junu 1990. godine prvi primerci su napustili fabriku u Kragujevcu.

Innocenti Koral se nije mnogo razlikovao od našeg modela s izuzetkom nekoliko oznaka i dodatne opreme. Italijani su želeli godišnju prodaju od 10.000 jedinica, ali Koral nikada neće prići ni blizu takve cifre.


Slično kao Yugo Koral, ponuda je startovala sa modelom Koral 45, a ispod haube se krio maleni benzinac zapremine 903 kubnih centimetara i 45 konjskih snaga. Iako je bio težak svega 750 kilograma, ovaj automobil je ubrzavao do 100 km/h za 20,1 sekundu i mogao da dostigne maksimalnih 135 km/h.

Oni koji su želeli više snage su mogli da izaberu Koral 55, gde je zapremina motora povećana na 1,1 litar, a snaga na 55 „konja“. Ovaj put ubrzanje do 100 km/h je bilo podnošljivih 15,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 153 km/h. Slabiji od dva agregata je prenosio snagu na prednje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača dok se Koral 55 mogao pohvaliti sa jednom „brzinom“ više. Pored heča sa troje vrata, od 1991. godine u ponudi je debitovao i kabriolet.


Nažalost, Koral nije opravdao očekivanja niti u jednom momentu. Mladim kupcima se nije dopao zastareli stil kao i nizak kvalitet izrade našeg velikana, pa nije bilo potrebno mnogo vremena da se zaključi da je polovnjak iz zapadne Evrope, nažalost bolja kupovina.

Nije pomogla ni reklama sa legendarnim argentinskim fudbalerom Gabrijelom Batistutom. Nepoznato je koliko je Korala prodato, ali treba spomenuti da je ukupna prodaja svih primeraka, uključujući i onih s oznakom Zastave, u Italiji iznosila tek nešto više od 19.000 jedinica dok je mali broj primeraka završio i u Južnoj Americi.

Innocenti Koral se prodavao sve do 1993. godine, ali je uvoz prestao godinu dana ranije iz već poznatih ratnih razloga.

Fiat će nastaviti da koristi fabrike Innocentija sve do 1997. godine, kada će brend zvanično biti ugašen. Vlasništvo nad imenom trenutno poseduje jedna firma iz Švajcarske koja se nada da će debitovati s električnim skuterom pod Innocenti oznakom, i to već do kraja ove godine.

Zoran Tomasović

(9679)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Nekad smo ga plaćali 10000 maraka , a ovi 1400€

Dragan

Znam da je jugo 60 uplaćen u nemackoj za devize koštao 4990maraka a posle nekoliko godina jugo 45 je koštao 10000maraka kad su postojale grupe za kupovinu auta

Don

Ja ga u jugi, čini mi se 89.na 90. platio 10 000 maraka, jugo 60.

Yankee

Nisam siguran da li sam dobro objasnio u tekstu … 10.000 lira je danasnjih 1.400 evra, a toliko je proizvodnja svakog Korala kostala krajem 1980-ih. Nisam siguran za koliko ih je onda Innocenti prodavao.

Nenad

10 000 lira je 10 njemackih maraka.
Mozda si mislio 1 000 000 lira.
Jer 1939.26 lira je 1€

kola

moj caca pred rat uzo golf 2 d i danas ga vozim a bio nesto skuplji od serepe jugo. jugo je bio sramota kako je sklepan i los kvalitet

Nemanja S.

Golf 2 je koštao oko 30.000 maraka.

kola

golf 2 je bio skuplji od stojadina nesto mozda manje od 30 posto ali se cekao dugo to jest nije se mogao lako dobit bez veze i da se neko podmaze mada se ni stojadin nije mogao lako dobit bez casti nekome. kolko je to maraka bilo ne znam al taka je relacija bila a golf je realno vredeo za 3 stojadina. kod mene je golf 2 ustedeo za novog teslu ili mercedes vise je taj presao na lozu zeitin bazno ulje nego na dizel gorivo a presao je skoro milion km iako nema pecizne racunice za kilometrazu. imao je… Pročitaj više »

D_C

Golf II, pogotovo dizel, u periodu 1990-1991 ne da je bio daleko skuplji od stojadina nego i od japanaca koji su u to vreme poceli da se kupuju u vecem broju, Toyote Corolle, Mazde 323 koja je bila puna opreme itd. Mislim da je Golf 2 dizel cak bio skuplji ili barem slicne cene sa Mazdom 626. Nazalost, svi primerci jugoslovenskih casopisa automobilizma koje jos uvek imam iz tog doba, a ima ih za punu fijoku ili dve, a koji su vrlo cesto u sebi sadrzali cenovnik, su trenutno 1600km od mene.

dete_Zastave05

Covece ne zajebavaj svako ima svolje misljenje,vi Bosanverosi normalno da volite Golfa pogtovo Dvicu jer ste je proizovdili u TASu,a mi volimo Yuga jer je bio nase vozilo i proizvodili ga u Zastavi e tako i kod nas ma opet zajebi cenim oba auta,masine su to napravljeno da traje,sve je do odrzavanja kako odrzavas auto tako ce i da traje i do vlasnika kako ga cuva

dete_Zastave05

Aj ne seri kad se ne razumes Yugo je bio klasa u to vreme jos Florida bolja po svemu 13.000DM kostala

Miladin

Моји родитељи су давне 1989 године купили два нова аута:
YUGO Koral 55:6150DM
VW Golf DIESEL GL 5b,5v са шибером,климом,алу фелнама и електричним подизачи с стакала 26000DM.

Zeleni Zub

Egipatski Nasr je radio i kopije Zastavinog Tristaca ,a i Yugo Floride

D_C

Takodje i kopije FSO vozila, 125p i Polonez.

Florida91

Jugo je tokom celo svog toka proizvodnje zamišljen kao low-cost automobil, kao danas Dacia Sandero, recimo. Stoga smatram da je neumesno porediti ga sa Golfom i sličnim modelima. Florida je Golfova klasa.

Zeleni Zub

Pa i jeste neumesno jer Yugo je u klasi Poloa ,Corse,Metroa….

igi

Zanimljivo, u italijanskom tekstu piše da je 55ica imala 57KS.

aca

Turski Tofas je poceo 1986. godine peoizvodnju po licenci za zastavinu ficu!