1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Šta bi bilo da je DeLorean preživeo?
Zanimljivost dana: Šta bi bilo da je DeLorean preživeo?

Zanimljivost dana: Šta bi bilo da je DeLorean preživeo?

2.79K
7
Podelite sa prijateljima:

Istorijat DeLorean DMC-a je jedan od onih koje ni holivudski pisci ne bi mogli za izmisle. Od visokih očekivanja, preko kašnjenja s početkom prodaje, pa sve do toga da je vlasnik i osnivač Džon Dilorian uhapšen s povećom količinom kokaina u posedu, a sve u želji da sačuva svoju kompaniju. O tome smo detaljno pisali pokrivajući temu vezanu za istorijat jednog modela.

Kompanija je na kraju poslovala svega tri godine (1981 – 1983.) i u tom periodu je prodato 8.583 primerka. Međutim, ljubitelji alternativne realnosti su se uvek pitali šta bi se desilo da je DeLorean zapravo uspeo da ostvari sve svoje planove. Džon je ipak uvek pričao da je model DMC-12 tek početak njegovih planova u cilju da prodaja jednog dana dostigne cifru od preko 300.000 jedinica. U ovom izdanju ćemo se osvrnuti na neke modele koji su potencijalno mogli da promene situaciju.


DMC-12 je od prvog dana zamišljen kao kombinacija premijum kupea i sportskog automobila, ali na kraju dana najveće razočarenje je stiglo po pitanju mehanike. Naime, V6 agregat je razvijao svega 130 konjskih snaga, što je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 9,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 185 km/h. Na taj način, DMC-12 je bio značajno sporiji nego Chevrolet Corvette, Datsun 280ZX i Porsche 924 Turbo, a određeni izvori kažu da je upravo turbo tehnologija mogla da napravi razliku.

Period osamdesetih godina je doneo korišćenje turbo punjača u velikoj meri zahvaljujući oštrim zakonima o kontroli izduvnih gasova kao i nekoliko naftnih kriza. Još dok je DMC-12 bio u procesu razvoja, DeLorean je isporučio jedan od primeraka firmi Legend Industries u američkoj saveznoj državi Njujork.

Oni su proizveli dva prototipa koji su podigli snagu na impresivnih 280 konja. To je značajno poboljšalo performanse sa ubrzanjem do 100 km/h za 5,8 sekundi i maksimalnom brzinom od 240 km/h, što je bilo brže nego Porsche 928 i Ferrari 308. Džon je bio toliko oduševljen da je odmah naručio 5.000 jedinica, a za turbo verziju je planirao da traži premijum cenu od 7.500 dolara (oko 18.300 dolara preračunato na današnju vrednost novca).

To je označilo da bi kupac ukupno morao da izdvoji čak 33.000 zelenih novčanica ili preko 80.000 današnjih dolara. Međutim, dok je Legend Industries uspeo da reaguje i krene sa serijskom proizvodnjom – DeLorean je bankrotirao.

Džon je u ponudi želeo i sportski dvosed, pa je jedno vreme pregovarao s cenjenim proizvođačem, kompanijom Triumph. Predmet pregovora je bila kupovina licence za model TR7. DeLoreanova verzija je trebala da stigne sa bogatijim enterijerom i moćnijim agregatom.

Dok se TR7 u Evropi prodavao uglavnom sa 2,0-litarskim benzincem, „Jenkiji“ su dobili moćniji V8 motor zapremine 3,5 litara. Triumph je takođe posedovao dugogodišnje iskustvo sa proizvodnjom sportskih automobila i činio se kao idealan partner. Novitet je trebao da nosi DeLorean 3500 oznaku, ali nikada nije otišao dalje od prototip faze.


Ipak, model koji je imao najveće šanse za serijsku proizvodnju je limuzina pod DMC-24 oznakom, a čak je razvijen i prototip od strane čuvene italijanske firme Italdesign. Džon je u slobodno vreme crtao skice još u novembru 1979. godine, a slično kao i DMC-12, i DMC-24 je trebalo da pruža agregat postavljen pozadi sa zadnjim vratima u takozvanom „gullwing“ (galebova krila) stilu. Jedina razlika je ležala u podatku da je DMC-24 od samog starta planiran sa turbo motorom.

Krajem 1981. godine, Džon je potencijalnim investitorima predstavio prototip model i najavio da će postati deo serijske ponude u roku od dve godine. Po nekim pričama, DMC-24 je zapravo bio zasnovan na Lancia Medusa konceptu iz 1980. godine, koji je takođe dizajnirao Italdesign i koji se Džonu veoma dopao. Ipak, kao i svi raniji pokušaji, bankrot DeLoreana 1983. godine je zaustavilo svaki dalji razvoj.

Džon je imao još neke ideje, kao što su proizvodnja ekstremnog terenca, pa i autobusa za koji je pripremio čak i brošuru iako nijedan model nikada nije proizveden. Na kraju dana, kao što znamo, cela ova bajka je ispala kao veliki košmar…

Zoran Tomasović

(2789)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Preporučujem sjajan film „Driven“ (2018 god). Moram da stavim link jer se lako pobrka sa sličnim filmom https://www.imdb.com/title/tt5592796/

Balkanboj

Iskreno, DMC-12 i danas ima lepe i proporcionalne linije. Velika je šteta što automobil nije urađen do kraja pa ponuđen kupcima već je u prodaji bio poluproizvod koji je uništio svaku dalju šansu za neki uspeh. I motor kao najslabija karika jednog izuzetno zamišljenog automobila.

Zoca

Giugiarov dizajn ove legende nikada nece zastareti!

BojanNeki

Evo ga, ali kompjuter driftuje…
https://www.youtube.com/watch?v=3x3SqeSdrAE

Maxb

Sve mi nešto zvuči kao Tesla i Elon???

BojanNeki

Teško. Ilon je postao multimilioner pre svojih 30-tih prodavši Zip2 firmu Compaq-u a prvu milijardu sa startapom X.com posle poznatim kao PayPal koju je prodao 2002. Te iste godine je već krenuo u svemirski program (SpaceX) a 2003. Tesla motors. Sada ima već mnogo profitabilnih projekata a verovatno najinteresantniji ovih dana je da je lansirao još 60 satelita u nisku orbitu te da ih sada ima 182, više nego bilo koja kompanija na svetu. Na svakih par nedelja ide lansiranje po 60 novih te će ih biti u prvoj fazi ~12.000. Plan je da kroz par godina postane jedini telekomunikacioni… Pročitaj više »

BojanNeki

comment image