1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Britanski superautomobil Lister Storm
Zanimljivost dana: Britanski superautomobil Lister Storm

Zanimljivost dana: Britanski superautomobil Lister Storm

315
1
Podelite sa prijateljima:

Ime superautomobila Listera Storma nam sigurno nije preterano poznato, ali u svoje vreme, ovaj britanski model je želeo da napadne legende kao što su McLaren F1 GTR, Ferrari F40 LM i Jaguar XJ220S u klasi GT1 profesionalnog auto-moto sporta. U neku ruku, Storm je bio sve ono što je spomenuti XJ220 obećavao, a da bi se kvalifikovao za staze, Lister je morao da napravi i dovoljan broj serijskih primerka, čime je legenda rođena.

Priča o Stormu počinje tokom perioda kada se McLaren F1 smatrao najboljim serijskim četvorotočkašem na svetu, a Jaguar obećavao povratak korenima sa svojim modelom XJ220.

Iako je poneo titulu najbržeg serijskog automobila na svetu kada je debitovao, XJ220 je zapravo često kritikovan što je umesto obećanog benzinca s dvanaest cilindara pružao turbobenzinac sa dvostruko manje cilindara. To mu je omogućilo veću snagu i maksimalnu brzinu, ali je izgubio na prestižu i šansi da pokaže vrhunac britnaskog inženjerstva.

Mnogi će pomisliti da je to bio kraj ovog V12 motora, ali ga je preuzela malo poznata firma Lister iz Kembridža i usavršila za svoj model Storm. Ova odluka nije bila slučajna, pošto je Lister nastao 1954. godine baš kao tjuner Jaguarovih modela, ali je vremenom debitovao i sa sopstvenim automobilima u malim serijama.

Firma je želela da se oproba i na trci izdžljivosti pod imenom 24 sata LeMansa početkom devedesetih godina prošlog veka i to konkretno u najjačoj kategoriji GT1. Ali da bi uspeo u takvom pokušaju, Lister je prvo morao da debituje i sa serijskim automobil na kom bi trkač bio zasnovan. Svetlost dana su ugledale obe konfiguracije 1991. godine.

Srce Storma je činio centralno postavljeni 7,0-litarski benzinac sa dvanaest cilindara koji je Jaguar koristio u modelu XJR-9 na trkačkim stazama. Slavio je na uglednim trkama kao što su 24 sata Daytone i 24 sata LeMansa 1988. godine, a važio je za najveći motor sa dvanaest cilindara još od Drugog svetskog rata.

U serijskom izdanju se mogao pohvaliti sa 550 konjskih snaga i maksimalnih 790 Nm obrtnog momenta. Sa masom od 1.664 kilograma, Storm je bio u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 4,1 sekundu i da dostigne maksimalnu brzinu od 335 km/h.

To ga je učinilo jednim od najbržih četvorotočkaša na svetu i ujedno najbržim modelom sa četvoro vrata sve dok nije debitovao Brabus Rocket. Spomenućemo da se snaga prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača, ogibljenje je bilo nezavisno, a kočnice je potpisao Brembo. Kompletna školjka je razvijena od laganih materijala kao što su aluminijum i kevlar, a za dizajn se postarao čovek po imenu Mark Hjuz. Mnogi će reći da je Storm ličio na Aston Martin Virage, ali su recimo vrata pozajmljena sa Volkswagena Corradoa, dok su zadnja svetla sa Audija 80.

Lister je ponudio Storm u serijskom izdanju samo 1993. i 1994. godine po ceni od 220 hiljada britanskih funti, što iznosi 676.375 dolara u današnjoj vrednosti novca. To je rezultiralo da samo četiri primerka budu naručena od čega je tri preživelo do današnjeg dana. Jedan od njih je prodat pre četiri godine za sumu od 215 hiljada dolara.

Iako je njegova drumska karijera bila pomalo razočaravajuća, Storm se mogao pohvaliti veoma uspešnom trkačkom istorijom koja će trajati dugo godina. Na stazama je debitovao 1995. godine na 24 sata LeMansa gde nije uspeo da završi zbog kvara na menjaču. Najveće momente slave je stekao u GT seriji tokom 1997. godine gde su mu konkurencija bili McLaren F1 GTR, Ferrari F40 LM, Porsche 911 GT1 i Mercedes CLK GTR.

Slavio je na nekoliko trka i uglavnom bio najbrži automobil na stazama, a nije zabeležio potpunu dominaciju samo zahvaljujući mehaničkim problemima. Storm je uspeo da osvoji titulu u ovom takmičenju 2000. godine, zatim je bio najbolji i u britanskom GT šampionatu, a na stazama je opstao sve do 2005. godine.

Ovaj automobil nikada nije uspeo da prenese uspeh sa staza na ulice, ali nam je pokazao kakav je Jaguar XJ220 mogao da bude. Ipak, na kraju dana je legenda za sebe, pošto je došao od relativno malog proizvođača, napravio ono što Jaguar nije mogao i pri tomo dominirao na stazama.

A zbog toga zaslužuje posebno mesto u istoriji.

Zoran Tomasović

(315)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jaguar XJ220 bio je preglomazan za ulicu, 5m duzine, i za ono vreme preskup. Ovaj ovde, Lister Storm, izgleda kao da ga je crtao mladji srednjoskolac – naivan dizajn, ni malo atraktivan. Prekomplikovana tehnika, ukljucujuci i V12 motor, pokazala se nepouzdanom – tipicna boljka Jaguara.