1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao i bešumni Maserati GranCabrio
Debitovao i bešumni Maserati GranCabrio
16

Debitovao i bešumni Maserati GranCabrio

414
16
Podelite sa prijateljima:

Temeljni, bazični model druge generacijije Maseratijevog kupea s oznakom GranTurismo je debitovala pre nekih godinu i po dana, i stigla je u tri verzije. Ali, premijera srodnog kabrioleta u Maseratiju je bila izdeljena u nekoliko faza. Prvi koji je predstavljen u februaru je bio benzinac Maserati GranCabrio Trofeo sa trolitarskim biturbo motorom u rasporedu V6 i sa 550 konjskih snaga. Upravo danas i juče smo vozili Maserati GranTurismo s baš takvim pogonskim rešenjem, pa će za koji dan uslediti i test.

Kako bilo, što se trozupca tiče, na redu za premijeru je sad stigla i električna verzija GranCabrio Folgore. Već na prvi pogled je jasno da se spoljašnost dva izvođenja ne razlikuje previše.

Udarne razlike između konvencionalne i baterijske verzije, koju inače uprava Maseratija oslovljava atributom Folgore, tiču se različitih prednjih odbojnika s manjim usisnicima za vazduh (kod električnog izdanja), dok je revidirana i rešetka „hladnjaka“. Dodatno, očigledno je da nedostaju, kod bešumne verzije bespotrebni, završeci sistema za odvod izduvnih gasova.

Da kažemo i da prečnik naplataka noviteta može biti na nivou od 20 ili 21 cola, dok opcione gume donose i sniženi otpor kotrljanju i, shodno tome, bolju autonomiju.

Sklopivi krov od tkanine je opremljen električnim pogonom. Proces transformacije, u našem narodu od davnina poznat kao „Sezame otvori se – Sezame zatvori se“, traje četrnaest sekundi i može se odigrati pri brzinama kretanja vozila koje ne premašuju 50 km/h. Ponuđeno je pet nijansi mekog materijala za krov na izbor (crna, plava, siva, bež i crvena).

Možete naručiti poseban deflektor, iliti štitnik čija je funkcija u domenu smanjenja turbulencije vazduha u kabini, i koji je instaliran na vrhu zadnjeg reda sedišta. Bez ovog dodatka, GranCabrio može da primi četiri odrasla putnika i ovde nema govora o bilo kakvom konceptu „2+2“. Kabriolet već u baznoj verziji ima prednja sedišta sa grejanjem za vrat, koji ima tri nivoa intenziteta dogrevanja. Za tapaciranje se, između ostalog, nudi antilop tipa Econil. Kreiran je korišćenjem recikliranog linoleuma i mreža za pecanje.

Kabriolet GranCabrio Folgore je, posmatran s aspekta mehanike, potpuno identičan kupeu. Ima električni pogonski sklop koji je aktivan na naponu od 800 volti, kao i tri trakciona motora, od kojih su dva na zadnjoj osovini i jedan je na prednjoj. Njihova zbirna maksimalna snaga je na nivou od 829 konjskih snaga i 1.350 Nm obrtnog momenta.

Ovo je dovoljno da kabriolet ubrza do 100 km/h za 2,8 sekundi i da postigne maksimalnu brzinu od 290 km/h. Trakciona baterija kapaciteta 92,5 kWh (83 kWh se koristi) obezbeđuje domet od 419 do 447 kilometara (ciklus WLTP) u zavisnosti od režima vožnje. Maksimalna snaga punjenja jednosmernom strujom je 270 kW, au ovom režimu vraćanje dometa od 100 km će trajati samo pet minuta. Dopuna baterije sa 20 na 80% trajaće 18 minuta.

Električni kabriolet Maserati GranCabrio Folgore staje najmanje zastrašujućih 211 hiljada evra. Međutim, ima i grđe. Manje moćan i manje dinamičan benzinski GranCabrio Trofeo nema za manje od 236 hiljada evra! Slični kupei su za 9 hiljada evra pristupačniji. Početak isporuka električnog kabrioleta će biti organizovan krajem ove godine.

AutoRepublika

(414)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako ignorisemo njegovu cenu, ovom automobilu jednostavno ne mogu bas nista da zamerim – sve je na svom mestu, sve je perfektno. Ipak ne privlaci me, nedostaje nesto sto bi me nateralo da od ushicenja zalepim nos na ekran! Da, to je sportski auto – ali njegova forma zraci staticnost i masivnost a ne dinamiku.

MRN

„njegova forma zraci staticnost i masivnost a ne dinamiku“

Ako može pojašnjenje ?

😊

s mile

Tako ga vidi čovek sa dizajnerskim iskustvom. Meni lično je prelep. A tek tihih 800ks…ludilo u najavi… Ovako nešto provozati nekim planinskim putem, Transfagarašan…. sa osmehom na licu…

Matija

Prihvatam i postujem tvoje odusevljenje. Mislim da ces tek na krivudavom planiskom putu otkriti koliko je ovaj auto masivan i tezak. Dimenzije: 4.966 x 1.957 x 1.365 mm, tezina 2335 kg.

s mile

DOBRO BRE LJUDI…. NEMO MI KVARITE MERAK, VEĆ SAM ZAMISLIO KOLIKO JE TO DOBRO ;-)…;-)…;-)

BB

Ali planinski put bez rupa, što praktično ne postoji. 😜

MRN

Postoje i takvi putevi. Na romansiranim fotografijama … 😊

Matija

Pokusacu, nije lako sve objasniti recima! Na gornjim slikama pogledaj kolika je vizuelna „masa“ karoserije: koliko lima se nalazi oko tockova, ispred prednjeg tocka, na stomaku vozila, iza zadnjeg tocka, itd. Sve je zaobljeno, kao gola tela Rubensovih debeljuskastih lepotica, nigde ni jedne ostre linije da podari malo dinamike i cvrstine, auto kao da se topi! Kada pogledam ovaj stari auto dole, kao da vidim kako vazduh struji oko njega! Kod njega se masa karoserije ispred prednjeg i iza zadnjeg tocka drasticno smanjuje, cela karoserija nalazi se u dinamici, kao odapeta strela. Slicnu kritiku sam uputio onom malom Abarthu od… Pročitaj više »

MRN

Matija,
Hvala iskreno na pokušaju, ali, „ne dobacujem“ tako daleko … 😊

Matija

Sta ti jos nedostaje?

s mile

ma pusti ga, sve te razumeo 🙂

Matija, ne možemo mi, bez trunke iskustva da razumemo ono što ti sa školom i 40g prakse vidiš… treba tu malo više truda

rekoh ti ja nekom prilikom, divim se tvom opisu dizajna…tako lepo, tečno, i često (meni) nerazumljivo, ali lepo opišeš

Matija

Hvala ti na ovakvom misljenju! Veoma je iskreno i dobronamerno! Moje skolovanje sa dizajnom nema bas nikakve veze, tu sam samouk. Osnovni problem u vezi estetike jeste sto ne postoji njena konacna definicija. Eto, pre neki dan je Dejan prikazao istorijski pregled pokusaja raznih filozofa da definisu estetiku. Sadrzaj, ukratko, izgleda ovako: onaj je rekao ono a ovaj ovo a na kraju clanka opet ne znamo sta je to estetika. Ono sto je sigurno, jeste da je dozivljaj estetike individualan, svako to dozivljava na svoj nacin. Da pokusamo jos jednom, da putem poredjenja sa drugim autom shvatimo estetiku Maseratija. Ovde… Pročitaj više »

MRN

„Ovo je dovoljno da kabriolet ubrza do 100 km/h za 2,8 sekundi.“ SUS-u mislim treba 3,5 sekunde.
Ali, kada su u pitanju medjuubrzanja, verujem da električaru treba svega oko polovine vremena koje je potrebno SUS verziji.

Nik900

Preko 200k evra za el sranje jos maserati pa jbt maserari se valjda uzima v8/ v6 , sve ostalo je zezanje.😀😀😀😀

Bungi

Ako jedan Maserati može da spakuje toliko baterija u jedan klasičan kabriolet i da to sve lijepo izgleda, zašto Mercedes ne može to isto da ponovi sa S klasom nego pravi frankeštajne poput EQS-a🤔

BB

Ovo „bešumni Maserati“ to se odnosi da nije za šume?
Kako će ga naš drug MRN testirati? 🤣😂