1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen sedan Genesis G80
Osvežen sedan Genesis G80
25

Osvežen sedan Genesis G80

511
25
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija korejskog sedana Genesisa G80-a je lansirana tokom proleća 2020. godine, i sada je vreme za restilizaciju, jer evo prošlo je već oko tri i po godine. Novajlija sledi recept i scenario koji videsmo kada je nedavno prikazan ažurirani krosover Genesis GV80. Limuzina je dobila pažljivo inoviranu pojavu i moderniju arhitekturu enterijera.

Očuvan je izgled spoljašnosti koji proizvođač opisuje kao atletsku eleganciju (Athletic Elegance). Promene se tiču detalja. Najprimetnija stvar se odnosi na rešetku hladnjaka s dvostrukim dijagonalnim letvicama koje formiraju trodimenzionalnu matricu.

Prednji odbojnik poseduje dekorativne i uspravno postavljene vertikalne useke umesto položenih traka u hromu. Osobene dvodelne prednje svetlosne grupe su izvedene u tehnologiji matriksa i dato im je ime Micro Lens Array. Obezbeđuju superiorniji tok svetlosti, uz jednovremeno smanjenje veličine izvora svetlosti.

Glavna inovacija u pojavi vozila, onda kada ga posmatrate od spolja i to sa  zadnje strane, tiče se završetaka sistema za odvod izduvnih gasova, a koji su skriveni u skladu sa savremenim tokomvima. Novi branik je sada ukrašen dekorativnim elementima u obliku slova V, a koji zalaze u masku hladnjaka. Montirane su dvadesetoinčne felne čiji dizajn podseća na avionski propeler. Paleta raspoloživih boja karoserije je proširena i obuhvataće i novu verziju braon boje. Genesis je zove Brooklyn Brown.

Ipak, promena s najviše značaja je skrivena u putničkoj kabini, gde je instaliran potpuno nov čeoni panel. Dizajner se oprobao u trenutno pomodarskoj arhitekturi s jedinstvenim panelom ekrana, gde su obuhvaćeni multimedijalni sistem i instrumentacioni ekran. Samo, za razliku od automobobila koji koriste dva zasebna, naknadno objedinjena ekrana, Genesis je ovom vozilu dodelio zaista samo jedan širokougaoni monitor u tehnologiji OLED-a. Dijagonala mu je na 27 inča.

Otvori za provetravanje kabine su izmešteni na nešto nižu poziciju, ali su zato ozbiljnije izmenjeni volan, centralna konzola i kućište središnjeg tunela, iako je zadržan rotacioni taster umesto tradicionalne ručice menjača.

U isto vreme je restilizovan i više agresivan Genesis G80 Sport. Rešetka hladnjaka te verzije poseduje saćastu matricu maske hladnjaka, impozantnije usisnike vazduha u prednjem odbojniku i difuzor nazad. U putničkoj kabini se može opaziti finiš s ugljeničnim vlaknika i crvenom ili srebrnom nijansom, dok je obruč upravljača obložen perforiranom kožom.

O tome šta se nalazi „pod haubom“ pojma nemamo jer je proizvođač tajanstven. Ali, zna se da je čak i pre zatezanja bora iz kataloga u Južnoj Koreji povučen turbodizel s 210 konjskih snaga iz 2,2-litarskog bloka. Sada čak i ona limuzina od pre modernizacije nudi samo verzije s turbobenzincima: 2.5 (304 KS) i 3.5 (380 KS), a tu je i električna alternativa koja dobi naziv G80 Electrified (370 KS).

Za kraj ćemo reći da se očekuje da tehničke specifikacije ažurirane limuzine budu objavljene prilikom početka prodaje, što je planirano da se desi pre nego li dočekamo 2024. godinu.

AutoRepublika

(511)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep, elegantan i originalan auto! Genesis bi trebalo da odbaci dva pomodarska detalja:

– preveliku masku hladnjaka
– infomodul u obliku kutije koja je „zasrafljena“ na kokpit, umesto da bude lepo integrisana u „isti“.
(mnogo volim ovaj izraz „isti“! 🙂 )

Laki

Tako je junače.

Kosta

Slažem se, mada me ti detalji nikako ne bi sprečili da pazarim jedan…najveći problem je stanje na računu u banci 😂😂

Matija

Ni mene! Bas mi se dopada! 🙂

Matija

Nekoliko reci o marketing strategiji Genesisa: Prva generacija Genesisa G80 lansirana je 2016 a zivela je do 2020 godine. Bio je to veliki i luksuzan auto ali prilicno neugledan. Iskreno, tada nisam ni znao da postoji. Genesis je brzo shvatio da ovaj model nema velike sanse i odmah je krenuo u razvoj sasvim novog naslednika. Posle samo 4 godine boravka na trzistu prvi G80 zamenjen je novim, koji je skoro identican ovom gore! Posle nepunih tri godine Genesis je modifikovao drugu generaciju i sa nekoliko izmena doveo svoj model na nivo aktuelno najmodernijih vozila! Ovakav tempo razvoja dokazuje ambiciju Genesisa… Pročitaj više »

Kosta

Nije ni taj prvi G80 bio toliko ružan, samo u poređenju sa ovim nema sta da traži. Ovaj model je stvarno lep auto, pogodili su dizajn baš. Što se tiče Fiat-a i WV-a, mislim da nisu uspeli iz drugačijih razloga, Fiat nije imao para da izgura priču (kad se ulazi u ovaj segment gotovo je sigurno da će se neko vreme poslovati u minusu), a WV verovatno nije hteo da puca sam sebi u nogu jer već poseduje luksuzne marke. Mada, meni se Phaeton oduvek svidjao. Zamerali su mu sličnost sa passatom, ali kad su jedan do drugog vidi se… Pročitaj više »

Matija

FIAT nije imao para?! A pokupovao je celu italijansku elitu! U pitanju je nesto drugo – FIAT ima talenta za male automobile, za premium klasu nedostaje mu hrabrost i istrajnost. Suvise dugo su drzali 130 na trzistu, 8 godina, od 1969 do 1977, bez ikakve promene a zatim su jos brze odlucili da ga sahrane. Sada uporedi to sa tempom i akcijama Genesisa. Model 130 i 130 kupe smatram veoma lepim i elegantnim automobilima. Slucaj Phaeton je slican, za razliku od 130 koji je bio 100% originalan, imao je tu gresku da dobije dizajn Pasata. Veliki, skupi Pasat – kome… Pročitaj više »

Kosta

Teško da neko pravi komercijalna, mala vozila kao Fiat. Tu su najbolji. Šta je sve prošao moj Punto van i gde smo sve išli to je za roman 😃 Ovo drugo je već pitanje za WV, šta su mislili i zašto su stali. Ja sam slab na velike i „čudne“ limuzine, pa mi se sviđa. Secam se da je imao i opciju da ne mogu zamagle prozori, toliko su daleko otišli u razvoju i onda sve batalili. Krajnje ne-nemacki od njih

Yankee

U vreme kada se Fiat 130 prodavao, bilo je normala da jedna generacija postoji 7-10 godina. U tom periodu ni rivali iz BMW-a i Mercedesa se nisu cesce menjali. Uz sve to, retko koji Fiat je imao vise od jedne generacije, barem do 1990-ih godina, Fiat je uvek bio poznat po tome sto bi gotovo svaki model penzionisao posle jedne generacije i onda predstavio drugi model sa drugim imenom.
Sto se tice Phaetona, njega je upropastilo samo to sto se zvao VW.

Matija

Toliko o poznavanju principa biznisa u autoindustriji. 🙂

Yankee

Pricas o meni ili Volkswagenu? 😉

Matija

O tebi, naravno. Ti si aktuelan slucaj, Phaeton je davno umro. 🙂

Yankee

Hoces reci da je Phaeton propao iz nekog drugog razloga (tj. da znacka VW nije igrala ulogu u tome)?

Matija

Da, „iz nekog drugog razloga“ – suvise je licio na Pasat, morali su da izmisle originalan dizajn. Strucni mediji su vise puta donosili izvestaje o njegovoj slaboj prodaji, zbog cega sam ga nekoliko puta analizirao – tehnicke podatke, fotografije i nekoliko puta bio sam u prodajnom salonu VWa. Mogu da kazem samo jedno: tehnicki izvanredan auto, pravili su ga perfekcionisti a enterijer je savrsen! Pogled spolja uvek je bio razocaranje – lik Pasata bio je ubedljiv! 🙂 Bilo je nebrojeno spekulacija na temu da li da nosi znak VWa ili mozda „P“ kao posebna marka „Phaeton“. Moje misljenje je da… Pročitaj više »

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija
Yankee

Ne mogu reci nista na racun toga zasto nije uspeo u Evropi, ali u Americi nije uspeo 100% zbog imena i nicega drugog. A s obzirom da je pola prodatih Phaetona trebalo da zavrse u Americi (barem je takav plan bio), Amerika je glavni razlog njegovog neuspeha. Dosta puta sam ti pisao kako Amerikanci sve gledaju kroz imidz i ime. Kao kad bi ti rekao „trebalo je unaprediti taj i taj Chevrolet i podici mu cenu“ (posebno za Corvair), iako takav plan ne bi bio ostvarljiv jer bi onda Chevrolet ulazio u teritoriju Pontiaca, a niko ne bi dao cenu… Pročitaj više »

Matija

OK, prihvatam tvoje argumente za Phaeton. Sve to sto si rekao trebalo je da zna i marketing sluzba VWa. Zasto nije? Ovo nije pitanje za tebe vec za VW.

Yankee

Volkswagen posluje u Americi jel bese od 1948. godine i od kada su prestali da prodaju originalnu Bubu, na prste jedne ruke se moze nabrojati koji njihovi auti su u Americi zabelezili komercijalni uspeh. Ne mislim samo na komercijalne promasaje poput Phaetona i Arteona vec generalno na vecinu njihovih modela. Eto Passat na primer, proveli su 40 godina pokusavajuci da uvale evropskog Passata u Americi. I uvek sa istom pricom, „jeste da je manji od konkurencije i pri tom kosta vise od konkurencije, ali ima bolju zavrsnu izradu, bolje se ponasa na putu, itd“. I 40 godina im je trebalo… Pročitaj više »

Matija

„sto je Volkswagenu trebalo 40 godina da ukapira da specificno evropski auto ne moze da prodje u Americi?“ – To se i ja pitam! 🙂 Pravo pitanje glasi: „zasto posle 40 godina nisu to shvatili?“ Jer, ista prica se ponavlja sa Amarokom i sa Arteonom. Sustinski problem je taj sto VW pokusava da izadje iz imidza masovnog i jeftinog proizvodjaca. Ali ne zna kako! 🙂 To je skup velikog broja na izgled sitnih faktora ali u zbiru su odlucujuci! To je sustina moje analize: emblem, dizajn, motori, itd.

Lazar

Genesis trenutno jako dobro prodaje svoje proizvode , naročito is SUV game.

Često se za njih treba čekati i platiti i više od MSRP cene .

Dizajn je očigledno legao USA potrošačima tako da nema potrebe da mi dajemo lekcije i savete dizajnerskom timu.

Ocene na testiranjima su dobre, utisci reviewera idu od jako dobrih do ushićenja 🙂

Elem iz prvog lica množine ima tu i problemčića , naravno kao i svuda, ponešto se pokvari ponešto zeza itd.

Sve u svemu ne treba tražiti dlaku u jajetu . Ko je traži završi u dosadnom i preplaćenom Lexus-u.

Kosta

Mislim da takav skok treba proučavati na fakultetima kao pozitivan primer poslovanja, ni iz čega su napravili bum za relativno kratko vreme (kratko što se tice auto industrije). Kao da FK Jadar Gornji Dobrić udje u ligu šampiona. Danas sam, čisto sportski, otišao na sajt Genesis-a da sastavim svoj G80…vrlo brzo sam ušao u dvosoban stan u Beogradu. Azijati jednostavno rade stvari drugačije, dosta su učili od drugih, sad drugi mogu da uče od njih

Matija

Posalji svoj komentar Jenkiju! Trebalo bi da postane biznismen. 🙂

Yankee

Sto da meni nesto salje, meni je sasvim jasno zasto je Genesis postao uspesan. Imaju dobru ponudu, ali to je zapravo samo razloga. Auto kao auto nije dovoljan da privuce kupca – mnogo je bitnije kako se salon ponasa prema musterijama i tu je Genesis prepisao mnogo toga od Lexusa. Secam se kad sam pisao pricu o Lexusu LS400, bila je bas analiza o tome. Lexus je kontaktirao vlasnike BMW-a, Mercedesa i slicnih i od njih saznao da su jako nezadovoljni iskustvom u salonima jer ih svabe tretiraju bas lose, kao da musterijama treba biti cast sto im BMW i… Pročitaj više »

Matija

Sada i tetga prodaje auto! 🙂

'79 DeVille

Moje iskustvo sa BMW je bas potpuno drugacije. Nikada me niko drugi nije kao musteriju boje tretirao nego oni.

Matija

Posalji Jenkiju! 🙂