1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen I.D. Crozz koncept
Volkswagen I.D. Crozz koncept
0

Volkswagen I.D. Crozz koncept

219
0
Podelite sa prijateljima:

“Svi u napad”

U senci “Dizelgejta“, kada je kažnjen rekordnim sumama i bio primoran da povuče veliki broj automobila sa ulica, Volkswagen se odlučio okrenuti onome šta je najpopularnije ovih dana – električnim automobilima. Publika je ranije imala prilike da se upozna sa raznim konceptima, a na ovogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu je svetlost dana ugledao i I.D. Crozz i najavio da je kompanija korak bliža serijskoj proizvodnji.

Veliki planovi

Volkswagen želi da napravi električnu revoluciju sličnu onoj koju je napravio sa dizel motorima pre četrdesetak godina, pa samim tim sprema veliku ofanzivu. Prvi čovek brenda Herbert Diess je ranije potvrdio da će I.D. familija biti prva od njih i u samom startu će pružiti pet vozila. Četiri su već potvrđena, a reč je o I.D. heču, I.D. Crozz krosoveru, I.D. Buzz minibusu i na kraju sedanu, dok će onaj poslednji biti predstavljen kasnije (reč je o većem krosoveru).

Heč, krosover i minibus su već debitovali, a sedan se očekuje na salonu automobila u Ženevi u martu. Diess je najavio da posle njih na tržište stiže i električni automobil sa retro dizajnom, ali to ne znači da će tradicionalni benzinci i dizeli nestati sa tržišta. To znači da će se I.D. dugo godina prodavati paralelno sa Golfom, posebno u državama koje ne nastoje da povećaju njihovu prodaju pa samim kupci i nemaju imperativ da ih kupe.

Prvi čovek cele Volkswagen grupe Matthias Muller je otišao korak dalje i objavio još veće planove. On je izjavio da će nemački proizvođač vozila predstaviti 80 novih električnih modela do 2025. godine, a do 2030. godine svaki model u ponudi će imati električnu verziju. Od spomenutih 80 vozila, oko 50 će biti čistokrvni električni automobili uz još 30 takozvanih “plug-in“ hibrida. Muller je dodao da će takvi proizvodi biti i pristupačni širim narodnim masama, a da će ceo posao koštati kompaniju čak 20 milijardi dolara. Rani plan zahteva distancu do 500 kilometara sa jednim punjenjem baterija, ali kako se 2030. godina bude približavala tako bi cifra trebalo da poraste do 1.600 kilometara. Do tada, godišnja proizvodnja bi trebalo da pređe cifru od milion vozila, dok se do 2020. godine očekuje cifra od 100.000 vozila.

Dizajn & enterijer

Volkswagen je originalno predstavio I.D. Crozz na Salonu automobila u Pekingu početkom godine dok model iz Frankfurta pruža nešto realnije linije što nam govori da je korak bliži serijskoj proizvodnji. Cilj je bio sporiji linije sportskih automobila sa krosoverima i nemački proizvođač vozila je u velikoj meri uspeo u toj nameri. Njegova dužina iznosi 4.625 milimetara, uz širinu od 1.891 milimetar i visinu od 1.609 milimetara. Publika još uvek nije upoznata da li će prednja kontra vrata ući u serijsku proizvodnju, a u poređenju sa ranijim konceptom najveća promena se odnosi na dizajn LED farova i 21-inčne felne. Iako dizajn deluje izuzetno futuristički, on je i dalje u prepoznatljivom Volkswagenovom stilu i deluje kao evolucija sadašnjih modela, a takođe je značajno odignut od zemlje bez obzira što je reč o gradskom vozilu koje nikada neće sići sa asfalta.

Po pitanju enterijera nema mnogo informacija. Volkswagen je potvrdio samo podatak da će zapremina gepeka biti identična onoj sa serijski Tiguana, što nam govori da je reč o cifri od 515 litara. Ranije slike enterijera nam potvrđuju da je reč o futurističkom dizajnu, sa mnogo boja i različitih materijala i bez dugmića, pa bi tako sve komande trebale biti kontrolisane preko većeg monitora. Koncept je doneo i podeljena zadnja sedišta, ali će serijski model gotovo sigurno imati klupu.

Mehanika

I.D. Crozz pokreću dva električna motora i to po jedan u svakom delu vozila. Onaj u prednjem delu razvija 101 ks dok veči elektromotor u zadnjem delu razvija 201 ks, čime se dolazi do cifre od 302 ks. To je za 67 ks manje nego što je I.D. Buzz razvijao kada je predstavljen na Salonu automobila u Detroitu početkom godine, ali 134 ks više od I.D. heča kada je debitovao prošle godine na salonu automobila u Parizu u septembru (treba spomenuti da je heč imao samo jedan motor). Menjač je u stanju da koristi snagu iz svakog motora po potrebi, čime se energija koristi do maksimuma. Baterije zapremine 83 kWh se nalaze u podu, a I.D. Crozz je u stanju da pređe 498 kilometara između punjenja, ili oko 200 kilometara više nego sadašnji e-Golf. Baterije se takođe mogu napuniti 80% za samo 30 minuta na brzom 150 kW punjaču. Njegove performanse su takođe solidne, sa ubrzanjem do 100 km/h za šest sekundi i maksimalnom brzinom od 179 km/h.

Zaključak

Volkswagen više nema pravo na grešku i svako novo ulaganje mora da se isplati, pošto je “Dizelgejt“ u velikoj meri ispraznio kasu. I.D. familija za sada nudi upravo ono šta kupci žele i nema sumnje da je Tesla bio glavna inspiracija. Volkswagenovo ime je još uvek dosta jako, barem na evropskom tržištu, pa bi I.D. svakako trebalo da bude popularan izbor. A da li će to biti dovoljno i da li su ljubitelji benzinaca i dizela spremni da zamene svoje automobile električnim proizvodom pokazaće vreme.

Zoran Tomasović

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments