1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Ford sprema model Mustang Raptor?
Da li Ford sprema model Mustang Raptor?
0

Da li Ford sprema model Mustang Raptor?

327
0
Podelite sa prijateljima:

Od kada je prvi model sa značkom Raptor debitovao pre već petnaestak godina, Ford nije krio da je plan da javnosti ponudi takvu konfiguraciju na više od jednog modela. Original je bio zasnovan na bestseleru pod oznakom F-150, ali smo od tada videli i Ranger i Bronco s tim indeksom. Poruka je jasna i američki gigant želi da vidi Raptor kao ceo jedan podbrend za vozilima s ekstremnim terenskim mogućnostima.

Očekivali bismo da bi naredni na redu mogao da bude Bronco Sport, Explorer ili pak SuperDuty, ali kako prenose mnogobrojni američki mediji – to će zapravo biti Mustang.


Ono što na prvi momenat zvuči kao suluda ideja i još jedna u nizu novinarskih patki, zapravo i nije toliko daleko od realnosti. Ako Porsche može da nudi izdanje Dakar svog sportiste zvanog 911, i to za sve one koji vole da siđu sa asfalta, pa zašto i Ford ne bi mogao da uradi isto sa Mustangom?

Vest je prvi preneo sajt „Ford Authority“ koji je inače u prošlosti postao poznat po tome što je dolazio do informacija nedostupnih „običnim smrtnicima“. Njihove priče bi pokretale lavinu drugih medija da ispitaju tačnost i u većini slučajeva bi Ford Authority bio u pravu. Oni se prozivaju na „bliske izvore“ i tvrde kako će 2026. godine da stigne i Mustang Raptor, neke dve godine nakon što potpuno novi model debituje.

Ovo je inače poslednje izdanje Mustanga pokretanog motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i naslednici će biti dostupni samo na struju. Zatim se navodi da Ford želi da napravi pristupačniju alternativu baš spomenutom Porscheu 911 Dakaru.

Trebalo bi da ga pokreće atmosferski 5,0-litarski benzinac s osam cilindara i 500 konjskih snaga dok bi jedini menjač bio desetostepeni automatski menjač. I ranije su postojale priče da Ford sprema opcioni pogon na sva četiri točka, ali on nije bio spreman za 2024. godinu. Međutim, ovaj put Raptor bi morao da ima takvu opremu pošto bi bilo nezamislivo da stigne samo sa pogonom na zadnje točkove.

Ostale modifikacije će se zasnivati naravno na ogibljenju i boljoj zaštiti površine ispod samog vozila, odnosno boljoj protekciji podvozja. Kolege sa sajta „Car & Driver“ su otišle korak dalje i kažu da će Raptor pokretati 5,2-litarski benzinac sa kompresorom i preko 700 „grla“, kao što je slučaj sa sadašnjim modelima poput nazvanih F-150 Raptor R i Shelby GT500.


Ford Authority nam kaže da će početna cena iznositi oko 90 hiljada američkih dolara kao i to da će Raptor biti samo jedna u nizu specijalnih konfiguracija. Ponovo se očekuje Shelby GT500, a biće dostupan i u kabrioletskom izdanju posle dužeg niza godina. Ford svakako želi da pošalje svog velikana u penziju na spektualan način i ne sumnjamo da bi Mustang Raptor šokirao svet. Međutim, čelnici kompanije nisu bili voljni da nam podare više detalja i dali su samo onu tipičnu izjavu „ne možemo još uvek da komentarišemo buduće modele“.

Bilo kako bilo, do 2026. godine je ostalo još dosta vremena, a do tada uživajte u priloženim ilustracijama koje ilustruju kako bi Mustang Raptor mogao da izgleda.

AutoRepublika

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments