1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Za razliku od svih, Tesla neće insistirati na visokoj stopi profita već na obimu prodaje
Za razliku od svih, Tesla neće insistirati na visokoj stopi profita već na obimu prodaje

Za razliku od svih, Tesla neće insistirati na visokoj stopi profita već na obimu prodaje

368
9
Podelite sa prijateljima:

Šef kompanije Tesla Inc, Ilon Mask je u sredu dodao novu vatru na plameni rat snižavanja cena četvorotočkaša koji je krenuo krajem prošle godine, navodeći da će proizvođač elektromobila koji kontroliše, akcenat baciti na rast fizičkih pokazatelja prodaje, pre nego na maksimizaciju profita, a kako bi se prilagodio opadajućoj fazi u kojoj se nalazi privreda.

Kompanija je ostvarila najnižu bruto dobit na nivou tromesečja, u poslednje dve godine, i tako nije uspela da dostigne prognozirane cifre, a sve je posedica agresivnog sniženja cena na važnim tržištima kakvo su američko i kinesko, što je učinjeno u želji da se raspiri tražnja i otrese navalentna konkurencija.

Vrednost akcija proizvođača sa sedištem u Ostinu koji je lociran u saveznoj državi Amerike koja se zove Teksas, pala je za 6% tokom jučerašnjeg berzanskog dana.

„Bolje je isporučiti veći broj vozila s nižim ukalkulisanim maržama, i iskoristiti taj obim u budućnosti, onda kada budemo pružali bolju autonomiju,“ kazao je Mask analitičarima tokom konferencijskog poziva. Takođe je rekao i to da, uprkos tome što privreda ostaje da posluje u uslovima nestabilnosti, proizvođač nastavlja da beleži veći broj porudžbina od proizvodnih mogućnosti.

Mask, koji je ranije rekao i da bi voleo da Tesla ove godine isporuči dva miliona jedinica, nije želeo da to ponovo potvrdi, već se i juče držao zvanično proklamovanog cilja firme, a on podrazumeva 1,8 miliona isporuka u ovoj godini. „Zabrinjavajuće cifre koje karakterišu poslovanje, prodaju Tesle u Kini nagoveštavaju da tražnja za vozilima brenda slabi više nego što je očekivano, a sve zbog jače lokalne konkurencije na tržištu novih EV,“ kaže Džes Koen, viši analitičar pri portalu Investing.com.

Tesla je u izjavi kazala da i dalje veruje u to da će stopa poslovne dobiti ostati na najvišem nivou, kada se analiziraju svi veliki proizvođači automobila. Kompanija je izvestila o ukupnoj bruto marži od 19,3%, što je manje od, na tržištu očekivanih 22,4%, sudeći po 14 analitičara koje je intervjuisao Refinitiv. Pride, tokom prethodnog kvartala je ostvareno 24% bruto dobiti, preračunao je Reuters.

Tesla nije izvestila o bruto marži koju ostvaruje u proizvodnji automobila, a upravo to je cifra za koju su najzainteresovaniji akcionari i potencijalni investitori. Ipak, Mask je kazao da je u uslovima slabašne privrede teško dati neku relevantnu prognozu u pogledu stope profita. Juče je Tesla objavila da je prosečna cena automobila pala u prvom tromesečju u poređenju s prošlogodišnjom, ali nije pružila više informacija na tu temu.

Analitičari navode da bi proizvođač EV možda morao da dodatno snizi cene, nakon što se našao pod pritiskom rata niskim cenama u Kini, a dodatno i u svetlu novootvorenih fabrika u Berlinu i u Teksasu. Zalihe Tesle u prvom tromesečju su bile na nivou od 14,38 milijardi američkih dolara, dok je prošle godine to bilo na nivou od 6,69 milijadri dolara.

Bilans tokova gotovine je pokazao da su se rezerve keša istopile za sumu od 154 miliona dolara tokom prvog kvartala, a to bi išlo i dalje, to jest jaz bi bio dublji da nije bilo priliva u iznosu od 1,6 milijardi dolara, i to po osnovu dospeća ulaganja.“

Novi modeli

Mask je tokom 2020. godine najavio planove proizvodnje nove baterijske ćelije koja bi prepolovila trošak najskuplje komponente elektromobila, ali se od tada firma muči da uspostavi proizvodnju tih ćelija. Tesla namerava dda svede troškove montaže na polovinu, ali ne navodi kada će debitovati s dugo iščekivanim pristupačnim električnim vozilom. Ljubitelji Tesle već neko vreme čeznu da vide inovacije i podmlađivanje palete.

Mask je u januaru izjavio da će Tesla započeti s proizvodnjom Cybertrucka ovog leta, ali serijska proizvodnja neće moći biti pokrenuta pre sledeće godine. Juče je čovek isto kazao da je očekivao da se događaj vezan za isporuku  Cybertrucka dogodi u trećem tromesečju 2023.

Neto dobit Tesle je pala za približno četvrtinu, u odnosu na komparativni lanjski period, i iznosiala je 2,51 milijardi dolara. Na to je uticala viša cena sirovina, troškovi logistike i popravki vozila u garantnom roku, a uticaje je imala i težnja za što bržim pokretanjem montaže baterijskih ćelija tipa 4680.

Korigovani prihod od vanrednih stavke je bio u ravni s očekivanim i prognoziram od strane kuće Refinitiv.

AutoRepublika

(368)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Nešto mi se čini da će evropski proizvođači usvojiti istu politiku… ne zato što žele već zato što će morati…

današnja dva naslova

Zeekr 001 i Zeekr X do kraja godine i u Evropi

Kineski HiPhi počinje s prodajom tri modela u Evropi

tako da … stegnite kajš…

da vidim da li će u buduće da imaju pad prodaje 18%, a rast profita 18%…

garbage

Tesla 3 / 42.000 EUR, ID3 / 45.000 EUR, Renault Megane 47.000 E – svi sa baterijom od cca 60kW. MG4 / 38.000 EUR.

Bas me zanima tko bi iz ovog odabrao VW ili Megana ? Ne mislim da su losa vozila, ali bi cijenom trebali biti blizi MG4 a ne skuplji od Tesle.

moron

Sve ovo su cene u HR? Bez uračunatih eventualnih subvencija ?

garbage

Tako je . Ovo su pune cijene u HR, ako se netko ogrebe za subvenciju moguće to ide još 9.000 EUR dolje. Još se ne zna kada će biti natječaj, obično bude jednom godišnje pred ljeto. Znači Tesla 3 bi trebala biti cca 33.000 EUR.

moron

U svetu strujaša i modela koje si pobrojao, to bi za Teslu bi sa subvencijom bila jako konkurenta cena.

BB

Taj MG4 je najavljen u BiH po cijeni od 48500 KM, dakle 25000 EUR za osnovnu verziju (LFP baterije)… Sa tom cijenom taj auto se čini vrlo ozbiljnom varijantom. Imam jednog prijatelja taksistu kome idealno paše…

Matija

Tesla je prvi poceo sa strategijom povecanja cena u brzom ritmu pa je sada prvi koji ide unazad. Lepo je navukao sve ostale proizvodjac da podizu cene, to im se ocigledno dopalo i isplatilo jer su svi povecali profit uz smanjen obim prodaje. E, sada dolazi test izdrzljivosti – ko ce moci sada da prati Teslu u obaranju cena? Prva reakcija EU proizvodjaca bila je odrecna – „necemo da pratimo Teslu!“ Sada je otvoreno pitanje koliko dugo ce izdrzati Teslinu konkurentnost? Bice dovoljno da samo jedan EU proizvodjac obori cene, za njim ce krenuti lavina ostalih da ne bi izgubili… Pročitaj više »

s mile

što bi rekli u jednom filmu; oćeš, oćeš, samo još nisi obaveštena…

padaće cene

moron

Slažem se sa tobom. I ja mislim da će ovaj potez Tesle ( ako istraje u svom naumu ) uticati i na cene ostalih ( pre ili kasnije ).