1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prikazan i Polestar 4
Prikazan i Polestar 4

Prikazan i Polestar 4

911
6
Podelite sa prijateljima:

Polestar 4 predstavlja najsvežiju prinovu rastućoj paleti proizvođača nastalog unutar holding Geely. Novi krosover se smešta u kategoriju između sedana po imenu Polestar 2 i većeg modela Polestar 3. Negde je u sredini, kako po pitanju gabarita, tako i kada se priča o cenovnom pozicioniranju. Kompaktni krosover prihvata stilski pravac zadat konceptnim modelom Polestar Precept. 

Taze Polestar 4 će biti dostupan kako s jednim, tako i s duetom električnih agregata. Verzija s dva motora proizvodi 544 konjskih snaga i obilje obrtnog momenta, pa je zato i moguće da do „sto na sat“ dobaci za svega 3,8 sekunde, na koji način se kvalifikuje za neoficijelnu titulu najbržeg serijskog automobila pomenute marke. Ikada! (kao da marka ima istoriju dugu par decenija…) Podatak je ipak vredan pažnje i pomena, pre svega jer je Polestar 1 imao više snage, a ipak je ovaj novi dokazano bolji u sprinterskoj disciplini.

Varijanta s idejom pružanja najduže autnomije nosi samo jedan motor i moć od 272 konjske snage koje se šalju na zadnji par točkova. Preliminaran podatak o dometu noviteta je dat spram američkih standarda EPA i on indikuje više od 500 kilometara vožnje s jednom dopunom ćelija. Verzije namenjene naglašenom dometu nose baterije kapaciteta 102 kilovat-sati, uz mogućnost dopune na punjačima tipa DC od 200 kW, kao i AC od 22 kW. Model 4 poseduje dvosmerno punjenje uz mogućnost vraćanja struje u elektromrežu, a trebalo bi reći da je i toplotna pumpa deo serijske opreme.

Polestar 4 debituje s novom funkcijom optimizacije vozačkog iskustva, a za koje se može opredeljivati u potrazi za idealnim balansom između besnih performansi i impresivnog dometa. Poslednje navedeni akcenat baca na efikasnost pa se tada isključuje prednji motor kako bi se uštedela struja. To je moguće zahvaljujući spojnici koja je ugrađena.

Režim Performance izoštrava odziv motora i angažuje ih oba da rade na vrhuncu moći i to neprekidno. Dvomotorna verzija poseduje poluaktivno vešanje, dok Polestar oprema novajliju naplacima prečnika od 20 do 22 inča. Na njih su nakačene gume Pirellija ili pak Michelina.

Krosover promoviše nisko postavljeni, aerodinamčni nos, sklopive ručice za otvaranje vrata, kao i prozorska stakla lišena rama. Nema zadnjeg prozorskog stakla, dok je standardno stakleno prduženje krova rastegljeno sve do iza glava putnika sa zadnje klupe.

Krosover Polestara koji predstavljamo meri 4.839 milimetara po dužini, širok je 2.139 mm, dok je visok 1.544 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2.999 mm, pa je tako skandinavski SUV, po tom parametru veliki koliko je to i Audi Q7, iako je nešto kraći.

Pitanja bezbednosti su centralna tema ovog Polestara. Poseduje devet vazdušnih jastuka, dvanaest kamera i jedan radarski sistem dopunjen s dvanaest ultrazvučnih senzora. Vozačima su informacije dostupne posredstvom displeja dijagonale 10,2 inča koji se nalazi ispred upravljačkog stuba, ali je dostupna i jedinica od 14,7 inča, koja dolazi u vidu projekcionog ekrana na vetrobranu, kako bi šofer ostao usredređen na drum. Nudi i snežni režim kojim se menjaju slova u prikazu tako da ne budu više bele, već žute boje. Projekcioni ekran je fraza koju koristimo da opišemo sistem HUD.

Monitor informativno-zabavnog sistema je pejzažno postavljen i poseduje dijagonalu od 15,4 inča. Koristi operativni sistem Android Automotive OS i pruža integrisane funkcije Androida, tipa Google Maps, Google Assistant i Google Play store.

Apple CarPlay je takođe uključen, a kupci mogu da se opredele i da doplate za muzički sistem marke Harmon Kardon. Na taj način se za njihov audio doživljaj stara garnitura od 12 zvučnika. Ako se ruka još dublje zavuče u džep, dobije se paket Nappa Pack, na koji način se i postava zvučnika uvećava za četiri komada koji su locirani u par, u naslonima za glave na prednjim sedištima.

Polestar će ponuditi ovaj elegantni krosover uz mogućnost poručivanja nekoliko paketa koji donose nove opcije. Tako paket Plus Pack baca fokus na unapređenje tehnologije modela i opreme koja pospešuje komfor. Potom paket Plus Pro Pack donosi karoserijske dodatke različitih boja uz elektrohromatski stakleni krov i dodatnu rasvetu u unutrašnjosti. Imamo i ranije pomenuti paket Nappa Pack koji se može naručiti i uz Plus Pack, a tada je na raspolaganju i mogućnost uživanja u funkciji masaže, dok ste uvaljeni u sedišta presvučena kožom tipa Nappa, koja su pride i ventilirana.

Dalekometna verzija je dostupna uz paket Performance Package, a on uključuje specifično podešavanje šasije nazvano Polestar Engineered. U ovom trimu se dobijaju naplaci prečnika 22 cola, četvoroklipne kočne čeljusti koje je razvio legendarni Brembo, pa i zlatni detalji na kočnom sistemu, bezbednosnim pojasevima. Doživljaj dopunjuju i kapice na ventilima guma, a koje su takođe zlatne farbe.

Proizvodnja Polestara 4 će krenuti ovog novembra. Biće sklapan u Narodnoj Republici Kini, gde će ujedno biti prvo i ponuđen. Kompanija namerava da pruži više pojedinosti o verzijama namenjenim drugim tržištima, pa se tako na severnoameričkom očekuje tokom 2024.

Konstruktor je indikovao i uvodnu cenu krosovera. Ona će prilikom lansiranja biti oko 60 hiljada američkih dolara, ali to nije konačan, više je preliminaran podatak. Više će se znati onda kada se omogući upis na listu čekanja.

AutoRepublika

(911)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„debituje s novom funkcijom optimizacije vozačkog iskustva, a za koje se može opredeljivati u potrazi za idealnim balansom između besnih performansi i impresivnog dometa. Poslednje navedeni akcenat baca na efikasnost pa se tada isključuje prednji motor kako bi se uštedela struja“

Koja je tada maksimalna brzina i koje je ubrzanje?

Da li je primenjen recept koji ( za maksimalni domet ) koristi BMW za i7 ( „u režimu koji maksimizira domet i koji nosi naziv Max Range, brzina kretanja je limitirana na nekih 90 km/h.“ ) ?

Zoran

Centralni retrovizor služi samo za pogled na zadnju klupu?

Matija

Ha, ha, ha, dobar vic! Srednje ogledalo je ekran na kome se vidi okolina iza vozila. Na krovu, sasvim pozadi, nalazi se ispupcenje u kome je kamera. Resenje mi se dopada, sigurno daje mnogo siru sliku nego obicno ogledalo, koje mora da se bori protiv naslona za glavu na zadnjim sedistima i sa malim zadnjim staklom! Ono sto bih drugacije uradio nego Polestar jeste da taj ekran, vecih dimenzija, postavim na prednji pult. Razlog: sve ono sto stoji na prednjem staklu ometa vidik vozacu: ne vidim semafor a u desnoj krivini moram da savijam vrat da bih video ispod retrovizora!

Matija

Polestar 4 je elegantna limuzina sa sportskim karakterom, lezi nisko iznad asfalta i naglaseno je aerodinamicno oblikovana – na njemu ne vidim nista zbog cega bi trebalo da se nazove „krosover“! Dopada mi se!

s mile

Nemo tako, Toyota doda 11mm klirensa i dobije krosover / suv… jarić

ovde nisu cepidlačili, sigurno su dodali bar 20mm klirensa = krosover …. 😉

Matija

Ma hajde, auto lezi nisko kao Karera! 🙂