1. Home
  2. Sajmovi
  3. Dodge Challenger Drag Pak spreman za stazu
Dodge Challenger Drag Pak spreman za stazu
0

Dodge Challenger Drag Pak spreman za stazu

115
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da su Amerikanci veliki ljubitelji trka na pravcu. Takozvani NHRA (National Hot Rod Association) je osnovan još tokom pedesetih godina prošlog veka s ciljem da populariše trke na četvrtini milje (402 metra), a koliko je ovaj šampionat bio popularan najbolje pokazuje podatak da su mnogi proizvođači nudili spremne trkačke primerke direktno iz fabrike.

Danas su neka druga vremena, ali Ford, Chevrolet i Dodge i dalje nude takve modele. Mustang Cobra Jet i Camaro COPO su najzvučnija imena, ali prethodnih godina i Dodge Challenger Drag Pak je počeo da pravi ime za sebe.

Osveženi model je nedavno debitovao na Sajmu tjunerskih proizvoda SEMA u Las Vegasu, a američki gigant je zapravo otkrio izuzetno malo detalja. Naime, iz Dodgea kažu da ne žele da odaju svoje tajne Fordu i Chevroletu pa će tako tek budući vlasnici Challengera Drag Paka moći da se uvere šta konkretno pruža.

Ono šta Fiat-Chrysler korporacija jeste izjavila je da se ispod haube krije V8 agregat zapremine 354 kubnih inča (5,8 litara) sa kompresorom, ali je nepoznato koliku snagu razvija. On će moći da pređe četvrtinu milje za samo 7,5 sekundi. Radi poređenja, prethodnik je takođe pružao istu opciju, kao i atmosferski motor zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) koji je prelazio četvrtinu milje za osam sekundi. Jedini menjač kao ocija jeste „automatik“ koji prenosi snagu na zadnje točkove.

Jedna velika promena u poređenju sa serijskim modelom je ogibljenje gde NHRA još uvek dozvoljava veće modifikacije. Dodge kaže da je sarađivao sa firmom Strange Engineering sa ciljem da smanji brojke koje pokazuju težinu, a pomoć je stigla i u vidu laganih 30-inčnih Mickey Thompson pneumatika.

Tu je i veliki broj električnih pomagala po pitanju bezbednosti, ali i na račun dijagnostike mehanike koji će pomagati vlasnicima da lakše uklone probleme.

Prethodna generacija Drag Paka je osvojila titulu u upravo završenoj sezoni dok će novitet debitovati početkom naredne godine sa ciljem da odbrani titulu.

AutoRepublika

(115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments