1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alfa Romeo Milano konačno predstavljen sa par zanimljivih verzija
Alfa Romeo Milano konačno predstavljen sa par zanimljivih verzija
31

Alfa Romeo Milano konačno predstavljen sa par zanimljivih verzija

3.78K
31
Podelite sa prijateljima:

Alfa Romeo Milano je trenutno najmlađi izdanak francuske modularne platforme CMP (Common Modular Platform), za koju je konačno „vezan“ pogon na sve točkove. Ime Milano nije novo za Alfu – osamdesetih godina prošloga veka nosila ga je severnoamerička verzija limuzine Alfa Romeo 75. Ukupna dužina krosovera Milano je 4,17 m, širina 1,78 m, visina 1,5 m.

Još u januaru, u fazi najavljivanja modela, postalo je poznato da su konstruktori i testeri Alfe Romea posebno pažljivo pristupili finom podešavanju šasije Milana – kažu da će fanovi cikati od oduševljenja.

Milano će imati dve električne verzije: slabija Elettrica ima jedan elektromotor na prednjoj osovini snage 156 KS i bateriju kapaciteta 54 kWh, čija je potpuna napunjenjenost dovoljna za 410 km dometa po WLTP-u.

Snažnija električna verzija se zove Elettrica Veloce i pozicionirana je kao sportska: snaga elektromotora je povećana na 240 KS, Torsenov diferencijal sa ograničenim proklizavanjem ugrađen je između prednjih točkova, razmak od tla je smanjen za 25 mm, oslanjanje ima tvrđe stabilizatore, a na prednjoj osovini su ugrađeni dodatni stabilizatori. Moćne disk kočnice od 380 mm sa čeljustima sa četiri klipa, a upravljanje je jedno od najoštrijih u klasi, sa prenosnim odnosom od 14,6. Dinamičke karakteristike još nisu objavljene.

Milano neće imati čisto „ugljovodonične” verzije; benzinci će biti blago hibridni sa nazivom „Ibrida“ u kombinaciji sa pogonom na prednje točkove ili pogonom na sva četiri točka. Pogonski sklop Ibride je dobro poznat iz drugih modela Stellantisa.

Ulogu motora sa unutrašnjim sagorevanjem ovde igra 1,2-litarski benzinski turbo motor treće generacije PureTech snage 136 KS. Električni motor je deo automatskog 6-brzinskog menjača e-DCS6 sa dve spojnice i pričvršćen je, logično, za motor sa unutrašnjim sagorevanjem; elektromotor je napona 48 volti i snage 28,5 KS. Litijum-jonska baterija se nalazi ispod vozačevog sedišta; ne može se puniti iz eksternog izvora, ali dovoljno veliki kapacitet ove baterije omogućava da se automobil kratko vreme vozi isključivo na struju.

Verzija Ibrida Q4 sa pogonom na sve točkove dizajnirana je na isti način kao i ova sa pogonom na prednje točkove, s tim što je dopunjena drugim elektromotorom od 28,5 konjskih snaga na zadnjoj osovini. Zadnji elektromotor uglavnom deluje kao pomoćni motor i aktivira se na komandu elektronike kada je to potrebno (na primer, prilikom naglog pokretanja ili proklizavanja prednjih točkova), ali pri brzinama do 30 km/h, prinudno se trajno može aktivirati pogon na sva četiri točka.

Jasno je da ne možete računati na sportsku dinamiku sa benzinskim motorom od 136 konjskih snaga, ali u svakodnevnom životu i na klizavim putevima verzija Ibrida Q4 će biti veoma praktična.

Dizajn Alfe Romea Milana možete proceniti na osnovu fotografija: prve recenzije na mreži ukazuju na to da je novi proizvod uspešan u estetskom smislu. Za krosover, postoje dve opcije dizajna za znak brenda na prednjem kraju – Leggenda (tradicionalna fina mreža i staromodni natpis Alfa Romeo na njoj) i Progresso (logo Alfa Romeo je uvećan ovde, sa grubom mrežom iza). Maksimalna veličina točkova je 20 inča.

Unutrašnjost Milana takođe verovatno neće razočarati obožavatelje Alfe Romea: ekran instrument table od 10,25 inča ovde je stilizovan tako da može da prikazuje brojčanike sa strelicama. Multimedijalni ekran od 10,25 inča sa ugrađenom veštačkom inteligencijom (Chat GPT) okrenut je prema vozaču i stvara osećaj kokpita.

Bočni vazdušni kanali na prednjem panelu imaju tradicionalni „Alfa Romeo“ okrugli oblik. Sabelt obezbeđuje prednja sportska sedišta sa integrisanim naslonima za glavu i moćnom bočnom podrškom kojih se ne bi ni superautomobil postideo. Električne verzije imaju glavni prtljažnik zapremine 400 litara i mali prtljažnik napred (zapremina nije navedena), gde je zgodno odložiti kabl za punjenje. Oprema je obećana da bude bogata, do drugog nivoa autopilota po „SAE“ klasifikaciji.

Porudžbine za Milano u njegovoj debitantskoj verziji Speciale već se primaju: hibridna verzija Ibrida sa pogonom na prednje točkove košta od 29.900 evra, slabija električna verzija Elettrica – od 39.900 evra. Verzije Ibrida Q4 i Elettrica Veloce će se naći u prodaji kasnije ove godine. Alfa Romeo Milano će se proizvoditi u fabrici Stellantisa u poljskom gradu Tihi, gde se takođe proizvode krosoveri Fiat 600 i Jeep Avenger. Korporacija Stellantis očekuje da će od sledeće godine krosover Milano činiti oko 40% godišnjeg obima prodaje Alfe Romea i da će postati glavni pokretač rasta brenda na evropskom tržištu.

AutoRepublika

(3778)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Mokka u novom odijelu

Matija

Mokka?! FIAT 600!

Mustang

od hjundaji bajuna je 2x skuplji, ali zato je 5x lepši, mogu samo zamisliti koliko bi keša dali vlasnici mercedesa poršea ili audija da njihovo auto ovako izgleda

M M

Da je Porše ovakav, ne bi ga niko kupio.
Nije druže Porše vašarski proizvod.
Vidiš da ova Alfa liči na ukras za jelku

Matija

Tako je druze, ti si shvatio sta je estetika! 🙂

M M

Ti ne vidiš malo sarkazma, i crnjaka….
Relno, vidiš na šta je spala Alfa. Kao da se radi onekom Azija karu. Koreja i sl…
A samo pogledaj ovaj pisoar na prednjem grilu. Ovo se umetnik prosro….

Matija

🙂 🙂 !

MRN

Kad može Toyota Aygo X sa 72 ks I na točkovima od 18″, može I ova Alfa na 20″ 😀
Ali, lepo ovo Stellantis prepakuje. Dobro izgleda.
Koji im još model ima i AWD (do 30 km/h) ?

M M

Ja mislio ovo neki novi čeza Reno. Kaptur i sl…..
A od pozadi Škoda Skala
Kad Alfa. Alfa Đip, bez Đipa….. Još ako se bude kvarila kko što zna, komplet doživljaj

Balkanboj

Nije ovo Alfa, ovo je PSA u ružnom odelu sa znakom Alfe.
Ako se i bude krvarila, to će biti jedino zbog psa „tehnologije“.

Matija

Slazem se! Tvrdim da je ovo prepakovani FIAT 600.

DUDE

CH-R, ti li si?

Kitittelj

Opet previsoka vrata i premali prozori – puskarnice a la CHR!

Kitittelj

Od pozadi dosta podseca na novog Priusa, napred isti Captur.

Zoca

PSA protekcija:Na predstavljenom C3 (jeftinijem)nove lepse, masivnije i zaobljene.kvake ili rukohvati na vratima,a na Alfi stare- inaugurisane jos na modelima Pezoa i Citroena iz 2000-tih.To je sto se vidi.

BB

Ali zato je Alfa skuplja 😉

Matija

Ono sto mi je prvo palo u oci, to ovaj nemoguci haos na prednjem zidu! Cemu sluzi ova gomila detalja, koji su jos neharmonicno stilizovani i rasporedjeni! Najvece razocaranje pradstavlja crni trougao u sredini koji bi trebalo da predstavlja onaj lepi alfin simbol, sav u hromu i sa njenim obojenim znakom. Kod nekoliko dizajnerskih vizija hipoteticnih novih Alfinih modela video sam prednji zid koji ima grafiku Tonalea. Tonaleov jedini dizajnerski kvalitet jeste njegov prednji zid sa veoma harmonicnim i dinamicnim linijama farova i ostalih elemenata. Ocekivao sam da ce taj dizajn biti primenjen ovde ali, na zalost, nista od toga!… Pročitaj više »

Laki

Užasno izgleda!

Balkanboj

comment image

Matija

Bravo! Isto poredjenje koristim kod novog Golfa! 🙂

Balkanboj

A najžalije od svega je što sam ja u duši Alfista i pripadnik BMW klana… I oba moja omiljena proizvođača prave nove modele čiji dizajn je blago rečeno, upitan.

Laki

U kamenolom poslati sve dizajnere koji grde dva rasna i plemenita brenda!

BB

Oni bi i kamen upropastili 🤣😂

Matija

To je i moj slucaj. Od BMWa sam digao ruke, pratim ga samo iz radoznalosti. Kod Alfe sam dugo godina cekao na prekretnicu – nista od toga.

Laki

Tako je junače.

Vladimir

Svi ovi što pisu fijat,prepakovana Tojota..

Zavide drugima što mogu sebi da prijušte ovog lepotana….

Trt

….a u prodaji od 2026

Trt

Kros over ivicnjak. Jedino sedista imaju originalni dizajin, ali upropastise sa ovim ciganija crvenim stepovima. Stopovi Tipo, kvake od nekog svabe, napred reno, ko ciganska svadba… sa strane Astra ili tako nesto, tockovi podvuceni pod krila, mozes da stavis duple ko na kamionu. Kopiraju samo najruznije stvari, a uvek imali najlepsa resenja detalja

Mustang

švabe gledajte i učite se kako se crta automobil
nije više fora staviti kockaste farove i bočne lajsne i govoriti o nekom vanvremenskom dizajnu, odnosno u prevodu „pa mi ne znamo kako se dizajnira automobil“
napravili su passat cc ali pošto je onako solidno izgledao morao je se brzo povući i naravno unakaziti

Renault Terminator🇷🇺Z

Nisam odavno napljuvao Alfu…nije bilo potrebe,prodaje skoro da i nema tako da je svako pljuvanje suvišno,kupci su rekli svoje o Alfi.
Em đubar,em čardak,znači smeće na kvadrat…i tako će i proći na tržištu kao i svaka Alfa do sada.

s mile

Današnja vest

„Vlada naterala Alfa Romeo da promeni ime novog modela, više se ne zove Milano!“

potrajali sa imenom nedelju dana…