1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Hibridni duo predstavljen – Mercedes-Benz GLC i GLE
Hibridni duo predstavljen – Mercedes-Benz GLC i GLE

Hibridni duo predstavljen – Mercedes-Benz GLC i GLE

1.75K
1
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka Mercedes-Benz nije želela da sačeka otvaranje Salona automobila u Frankfurtu pa je već predstavila hibridne verzije popularnih SUV modela: GLC i GLE.

Mercedes-Benz GLC je zamenio vremešni GLK tokom 2015. godine, kada je predstavljena standardna verzija dok je na Salonu automobila u Njujorku, održanom naredne godine, promovisana i varijanta sa siluetom kupea. U ponudi su se nalazile opcije sa benzinskim i dizel agregatom, a mogla se kupiti i hibridna verzija.

Ranije ove godine, predmetni model je osvežen, a tom prilikom su preoblikovani branici, maska hladnjaka, svetlosna signalizacija, a upotrebljeno je i više „hromiranih“ detalja. Sada je pred nama nova, atraktivna verzija, iza čije oznake GLC 300 e 4MATIC plug-in hibridno vozilo.

Razlike u odnosu na klasični SUV s benzinskim ili dizel motorom ne postoje, barem kada pričamo o dizajnu eksterijera, ukoliko naravno izuzmemo nalepnice za označavanje konkretne verzije i mesto predviđeno za priključak na struju. Unutrašnjost je, takođe identična, uključujući i multimedijalni MBUX sistem koji poseduje ekran osetljiv na dodir i glasovne kontrole.

Mercedes GLC 300 e 4MATIC će biti ponuđen uz treću generaciju hibridnog pogonskog sklopa koji uključuje dvolitarski četvorocilindarski benzinski turbo motor uz razvoj 211 konjskih snaga. Tu je i litijum-jonska baterija kapaciteta 13,5 kW/h, a ona čuva i energijom snabdeva elektromotor koji isporučuje 123 konjskih snaga. Ukupna moć pogonskog sklopa iznosi 320 konjskih snaga i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ traje svega 5,7 sekundi a maksimalna brzina iznosi 230 km/h.

Baterija će uskladištiti dovoljno struje da pomenuti krosover može biti izmešten sa jednog, na 39 do 43 kilometara udaljenog drugog mesta, a cifre su izvedene uz uvažavanje pravila zacrtanih kroz WLTP protokol. Kada se vozač opredeli za isključivo korišćenje električnog dela pogonskog sklopa, onda neće moći da se zaleti preko 130 km/h. Prosečna i kombinovana potrošnja je deklarisana na nestvarnih 2,2 do 2,5 litara na svakih 100 kilometara.

Sledeći novitet koji čeka frankfurtsku zoru biće Mercedes-Benz GLE hibrid. Daimlerov predstavnik iz ovog segmenta je zamenio ML verziju tokom 2015. godine. Istoivremeno je predstavljena i kupe verzija velikog SUV-a koji je i ranije posedovao hibridnu verziju – GLE 500e.

Pomenuti hibrid prethodne generacije je koristio benzinski motor za duet s elektičnim agregatom, ali su se stvari promenile u aktuelnoj iteraciji, jer novi GLE plug-in hibrid kombinuje dizel jedinicu u verziji označenoj sa GLE 350 de 4MATIC.

U odnosu na konvencionalnu verziju, zadnja osovina noviteta je unapređena na način kojim je omogućena ugradnja baterije kapaciteta 31,2 kWh. Mercedes GLE je opremljen, baš kao i manji brat s povišenom pozicijom sedenja, dvolitarskim motorom s četiri cilindra. Za implementaciju u ovom vozilu, iskorišćena je dizel jedinica koja isporučuje 194 konjske snage. Pomenuta konjica će biti pojačana s 136 „električnih grla“.

U zbiru, snaga ovako koncipiranog pogonskog sklopa dostiže 320 „konja“ uz 700 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, a oni koji pažljivo čitaju, brzo će shvatiti da su to preslikane karakteristike (u ovoj priči predstavljenog) manjeg hibrida. Sprint od 0 do 100 km/h traje za 1,1 sekundu duže nego kod mlađeg brata, ali teško da će ko protumačiti ovu verziju modela GLE, inertnom i sporom. Maksimalna brzina je takođe poputno zadovoljavajuća za jedan veliki SUV, a iznosi 210 km/h.

Kada se za pogon koristi samo električni motor, onda je brzina ograničena na 160 km/h. Električna autonomija iznosi 90 do 99 kilometara u skladu s WLTP ciklusom). Baterija može biti dopunjena od 10 do 80% kapaciteta za samo 20 minuta, dok je dopuna do svih 100% moguća za svega trideset minuta. Kombinovana potrošnja glasi (ma koga vi zafrkavate? p.a.) 1,1 litar na 100 kilometara.

Čisto poređenja radi da podsetimo da je hibridni krosover ovog segmenta ali iz prethodne generacije, označen sa GLE 500e koristio elektromotor koji razvija 116 konjskih snaga, ali i V6 turbo benzinski motor. Ukupna snaga pogonskog sklopa je iznosila 333 ks, dok je maksimalan obrtni moment iznosio 480 Nm. Električna autonomija je iznosila samo 30 kilometara.

Hibridni duo ulazi u evropske prodajne salone svega par dana nakon premijere.

AutoRepublika

(1745)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„novi GLE plug-in hibrid kombinuje dizel jedinicu u verziji označenoj sa GLE 350 de 4MATIC.“

Pa, bravo, šta drugo reći. A i za deklarisani WLTP domet na struju.