1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi žele da prisvoje patente koje drže entiteti iz „neprijateljskih država“
Rusi žele da prisvoje patente koje drže entiteti iz „neprijateljskih država“
9

Rusi žele da prisvoje patente koje drže entiteti iz „neprijateljskih država“

296
9
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana je postao javan i aktuelan predlog istaknutog političara u Ruskoj Federaciji koji je došao na ideju da se ponište svi automobilski patenti koje drže pravna (i fizička) lica iz takozvanih „neprijateljskih zemalja“, a da se potom i prenesu u vlasništvo ruskih kompanija. Sličnu radnju je tokom brojnih godina sprovodila i Kina.

Na ovu ideju je došao Valerij Vasilijev koji radi na poziciji zamenika rukovodioca ekonomskog komiteta saveta Ruske Federacije. Mera poništenja stranih patenata bi mogla pojednostaviti proces konstrukcije vozila od strane ruskih inženjera, a delo bi se moglo smatrati pravednim u kontekstu uvođenja sankcija prema domovini Vasilijeva. Pored toga, lokalna automobilska industrija bi mogla da dobije vetar u leđa i od strane sertifikacionog tela u smislu korišćenja svih dozvola izdatih na teritoriji Evroazijske unije.

Vasilijev je pojasnio da želi da se promoviše put kopiranja proizvodnih dostignuća iz razvijenih zemalja, posebno u oblasti razvoja karoserije, proizvodnje rezervnih delova i konstrukcije vozila generalno. Inostrana saznanja bi mogla biti iskorišćena i za kreaciju domaćih, ruskih automobilskih brendova. Drugim rečima, Vasilijev se zalaže da se iskoristi recept koji su primenili Kinezi, oni isti koji su danas jedni od lidera u automobilskoj industriji.

Inače, u ovim okolnostima Rusi se snalaze da nadomeste manjak u ponudi robe izazvane sankcijama zapadnih zemalja. Tako je broj uvezenih automobila preko Gruzije, u prva dva meseca 2023. godine, čak utrostručen. Ukupna vrednost tako uvezenih automobila je dostigla sumu od 13,5 miliona američkih dolara u uvodna dva meseca. Sve ove vesti je prenela agencija RIA Novosti.

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Nisu to „tzv neprijateljske zemlje“ već ih je Rusija zvanično proglasila neprijateljskim zemljama. Te „razvijene“ neprijateljske zemlje su ukrale preko 300 milijardi dolara Ruskih para koje su ležale u bankama zapadnih zemalja.To je ta poznata zapadna civilizovana demokratija koja otima tuđe i onda nama i ostalim narodima izmišljaju toplu vodu o ljudskim pravima a vamo pokrali,pobili i zatrovali sve što su mogli.Klasično licemjerje. Tako da je ovo sasvim logičan i opravdan potez Rusije.Oni su trenutno u ratu sa cijelim Nato-m i Amerikom na čelu. Rusima jedino gdje škripi je auto industrija,to i oni sami priznaju,jedino su tu zapadne civilizivane demokratske… Pročitaj više »

Tomislav

Kad ne umeju da naprave peglu, oni ce da je ukradu. Jel ti stvarno pratis ovaj YT kanal i ne primecujes govornu sintezu ?

Renault Terminator

Znači ukrali su negde 1200 vagona i 100-ak lokomotiva i pobedeli Švajcarce,Njemce i Francuze na tenderu🤣.A čije su ukrali kada su bolje od zapadnih lokomotiva😁?
Pa to ne možeš čuti ni na cnn ni na bbc🤣…
Jok,pratim tebe šta botuješ i troluješ ovde,ti si mi najrelevantniji i najobjektivniji izvor informacija🤣..

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Renault Terminator
Matija

Koriscenje tudjih patenata Rusi mogu da sprovedu samo na svojoj teritoriji i na teritoriji svojih saveznika. Tu im niko nista ne moze. Svaki pokusaj izvoza u druge zemlje bice zakonski sprecen.

BB

A to je malo? 😀

Renault Terminator

A saveznici cijela Afrika,Južna Amerika i skoro cijela Azija,saveznike u Evropi neću da računam jer su smješni pored ovih saveznika😁

Neko is mase

Pored cinjenice da oko 85 svetske populacije su saveznici, ko ce da ih spreci?

Tomislav

„Velikom većinom glasova Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje „ruska invazija na Ukrajinu“.

Moskva se u rezoluciji poziva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine.

Rezolucija, koja je dobila podršku 141 od 193 članice UN-a, uključujući Srbiju došla je na kraju hitne sednice Generalne skupštine koja je u ponedeljak počela na inicijativu Saveta bezbednosti.

Protiv je bilo pet država, i to Rusija, Belorusija, Severna Koreja, Sirija i Eritreja, dok je 35 bilo uzdržano.“

Jesi li siguran da si dobro obavesten ?

Renault Terminator

Pa ti reče da se nećeš javljati do jseseni😂…

„Velikom većinom glasova Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje „ruska invazija na Ukrajinu“.

UN odavno nije reprezentativan više ni zašta na planeti.Služi i uvažava samo Američke interese.Tako da to možeš okačiti mačku o rep.Srbija je živ primjer koliko je UN smješna organizacija.