1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW-u malo opala prodaja u prvom tromesečju, ali se planovi za godinu ne menjaju
BMW-u malo opala prodaja u prvom tromesečju, ali se planovi za godinu ne menjaju

BMW-u malo opala prodaja u prvom tromesečju, ali se planovi za godinu ne menjaju

179
0
Podelite sa prijateljima:

BMW ostaje na liniji koja omogućava da se ispune zacrtani poslovni ciljevi koji podrazumevaju blago uvećana prodajna postignuća za ovu, u odnosu na prošlu godinu. Ovo uprkos tome što je obim prodaje u prvom kvartalu bio nešto lošiji u odnosu na prošlogodišnji skor. Objava koju prenosimo je došla ranije danas od samog nemačkog proizvođača.

BMW je dakle objavio da je u prvom tromesečju tekuće godine ka kupcima otpremio 588.138 vozila, što je za svega 1,5% manje nego u uporednom periodu iz 2022. godine. Svetlija strana priče se tiče plasmana električnih vozila. Njihova prodaja je narasla za 83,2% u odnosu na komparativ, što će reći da je u ovom kvartalu prodato 64.647 automobila.

Ako se čovek malo udubi u iznete podatke, videće da je veći prodajni uspeh u odnosu na prvi kvartal prošle godine, BMW indeksirao samo u Sjedinjenim državama, gde je pozitivni pomak bio vidan: 11,4%. U apsolutnim pokazateljima, to znači da je prodato 89.750 automobila s plavo belim grbom (i amblemima ostalih brendova koje kontroliše div iz Minhena). Matična marka BMW je više nego udvostručila prodaju elektromobila u ovom kvartalu, pa je obim isporuka bio reprezentovan kroz brojku od 55.979 jedinica.

Na drugoj strani, osmeh ispari kada se pogleda prodaja u Kini. Razlog je minus od 6,6%, ali je ovde izneto očekivanje uprave kompanije da će do oporavka tražnje na kineskom tržištu doći u ostatku godine. Opet, minus je zabeležen i u Evropi gde je on na nivou od 1,9%. Tiče se činjenice da je prošle godine u većem delu kvartala tu bilo uključeno ono što se poentira na ruskom tržištu, ali su u međuvremenu politički vrhovi zapadnog sveta shvatili da samo njihove vojske imaju pravo da upadaju na tuđe teritorije, pa su uveli sankcije Ruskoj Federaciji. Kako bilo, Kinezi trljaju ruke.

Ako je neka uteha BMW-u, i grupacija Volkswagen je zabeležila pad prodaje u prva dva meseca ove godine, ali je rast videla i u Kini i u Severnoj Americi. Ipak, uprava BMW-a ostaje ubeđena da će plan poslovanja za ovu godinu biti ispunjen, uprkos „izazovnom poslovnom okruženju“, navode Bavarci u pisanoj izjavi.

„BMW grupa je na najboljem putu da zabeleži opšti rast prodaje u 2023,“ reče Peter Nota, član upravnog odbora kompanije zadužen za brigu o kupcima, markama i prodaji. „Glavnina rasta prodaje cele grupe će se odnositi na plasman električnih vozila i modela s najviše prestiža,“ dodao je on.

BMW, uostalom kao i rivalske marke, nastavlja da gura elektrifikaciju u nadi da će tako ostvariti ekološke ciljeve i fazno ukidanje motora SUS, do 2035. godine, kako glase aktuelni planovi Evorpske unije.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments