1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tavarez obrazlaže kako namerava da elektromobile učini dostupnim svima
Tavarez obrazlaže kako namerava da elektromobile učini dostupnim svima
2

Tavarez obrazlaže kako namerava da elektromobile učini dostupnim svima

714
2
Podelite sa prijateljima:

Troškovi kancelarija, dilera i dobavljača, odnosno stručno rečeno, administrativni, opšti i prodajni troškovi moraju se spustiti na neki niži nivo, kako bi vozila koja su pogonjena električnom energijom deponovanom u baterijama, postala pristupačna, kaže harizmatični šef PSA grupacije Karlos Tavarez.

Proizvođači automobila moraju preduzeti radikalne korake kako bi smanjili cenu električnih vozila, redukujući troškove po pomenutim linijama. Karlos Tavarez je naglasio eksplicitnu neophodnost da se pristupi procesu premošćavanja razlike između troškova razvoja električnih vozila i njihove prodaje, dovoljno visokom profitnom stopom, što je trenutno moguće samo kroz subvencije. Ujedno, po njegovom mišljenju, to mora biti prvi prioritet proizvođačima automobila.

„Pristupačnost elektromobila širem sloju kupaca će biti izazovni cilj za postignuće u ​​narednih pet godina, i tu mislim da će glavni problem biti u pogledu troškova“, rekao je on za Financial Times. „Pomak u pogledu visine troškova mora da dođe pre svega iz smanjenih izdvajanja za nekretnine i troškove distribucije, jer će se sve komponente strukture troškova morati kombinovati, da bi se postigla ta pristupačnost.“

Proizvođači automobila i potrošači u Evropskoj uniji imaju koristi od oko 12.000 evra subvencija za svaki električni automobil koji se pribavi, i to kroz podsticaje i druge mere, rekao je.

„Ovo je jaz koji moramo da zatvorimo ako želimo da ponudimo što većem broju građana baterijske četvorotočkaše, što znači da se pomenute kategorije troškova moraju „napasti“ po svim osnovama“, elaborira dalje Tavarez.

PSA, koji je preselio svoje sedište sa Jelisejskih polja na periferiju Pariza, i to radi uštede novca još pre nekoliko godina, namerava da načini još radikalnije poteze smanjujući gustinu kancelarijske mreže koja je ionako ispražnjenu tokom pandemije, dok zaposleni rade od kuće.

„Smanjićemo našu zavisnost od nekretnina“, rekao je gospodin Tavarez. „Ovo će svakako predstavljati korist za zaposlene. Potrošiće manje novca na prevoz zbog odsustva potrebe da putuju na relaciji „kuća – posao – kuća“ i imaće bolju ravnotežu utroška životnog vremena u profesesionalne i privatne svrhe.“ PSA bi održavao kancelarijske prostore, da se timovi sastaju po potrebi, dodao je.

Ova promena omogućiće kompaniji da održi svoju profitabilnost, istovremeno povećavajući prodaju baterijskih i hibridnih vozila kako bi se tako ispunila nova pravila koja su evropska tela donela u pogledu nivoa emisija.

Komentari Portugalca Tavareza stižu samo dan nakon što je PSA iznenadio industriju koja je posrnula zbog svetske zaraze novim korona virusom, objavom da su ostvarili profit za prvih šest meseci ove godine u neto iznosu od 595 miliona evra, i to kroz sektor u kojem većina glavnih igrača očekuje gubitke.

Kao i svi proizvođači automobila koji posluju u Evropi ili Kini, PSA pojačava svoje kapacitete za proizvodnju električnih vozila očekujući porast potražnje kasnije tokom decenije.

Kompanija je u utorak predstavila novu platformu koja će biti osnova za sve njene modele od 2025. godine nadalje. To će omogućiti proizvodnju vozila koja mogu preći 650 kilometara sa jednim punjenjem. O svemu pobrojanom ste već mogli da se informišete na našim stranicama, a priče nisu pobegle nigde sa portala, pa ako ste ih propustli, nećete morati puno da „kopate“ unazad, da biste došli do njih.

Čekajući spajanje PSA grupacije sa Fiat-Chryslerom, što će stvoriti trećeg najvećeg svetskog proizvođača automobila po prihodima (kako procenjuje redakcija lista Financial Times), može rezultirati da italijansko-američki konglomerat prebaci svoja vozila na PSA arhitekturu i prateće sisteme. Ovo bi bilo slično potezu Opel-Vauxhalla nakon preuzimanja od strane PSA grupacije, što se odigralo tokom 2017. godine.

„Kako smo dve kompanije koje se spajaju, imovina dve porodice će biti dostupna svima nama“, rekao je on, dodajući da će elektrifikacija  pretežno severnoameričke linije vozila iz FCA korporacije, zavisiti od brzine izmene propisa u SAD.

Pripajanje galske sa FCA grupom je dogovoreno još u decembru, ali se suočava sa strogim nadzorom evropskih organa za zaštitu konkurencije.

Iako je Tavarez rekao da će pažljivo pratiti novčanu poziciju spajanjem novostvorene grupacije, rekao je da „nije pravi trenutak“ za raspravu o planiranoj specijalnoj dividendi od 5,5 milijardi evra za akcionare FCA grupe, kako bi se izjednačila vrednost dve entiteta pre „merdžera“.

Dodao je: „Bio bih arogantan da bih upravo sada predvideo budućnost. Jedino što možemo učiniti je da naše kompanije zahvaljujući našem trudu i znanju, postanu agilnije, robusnije i otpornije.“

AutoRepublika

Izvor: Financial Times

(714)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Novi rezovi i otpuštanja … „Bravo“ za EV trend

BojanNeki

Ja čitam da ako ne „daju gas“ i ne spuste cenu električnim vozilima garantovano propadaju. Previše superiornije konkurencije dolazi.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki