1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nemački proizvođači praktikuju različite strategije nakon promene regulative u Kini
Nemački proizvođači praktikuju različite strategije nakon promene regulative u Kini
0

Nemački proizvođači praktikuju različite strategije nakon promene regulative u Kini

276
0
Podelite sa prijateljima:

Tri najveće nemačke automobilske grupe usvajaju različite strategije vezane za kontrolisanje lokalnih zajedničkih poduhvata u Kini.

Volkswagen grupa, primera radi, smatra da rapidan razvoj tržišta u tehnološki progresivnoj zemlji kao što je Kina, u najmanju ruku zahteva razmatranje kompletne vlasničke strukture. Poređenja radi, Daimler ne vidi potrebe da reaguje, dok je BMW grupa već sada iskoristila mogućnost da osigura veći udeo u profitu iz zajedničkih poduhvata.

Aktuelna dilema proizilazi iz novog zakona, koji višedecenijske zahteve, po kojima se stranim proizvođačima dozvoljava da posluju na najvećem svetskom tržištu isključivo kroz zajedničke poduhvate s lokalnim partnerima, gde oni mogu da poseduju najviše 50 odsto, čini olakšavajućim.

Proizvođači električnih vozila sada mogu da posluju nezavisno, kako bi podsticali dalju elektrifikaciju voznog parka, dok će proizvođači fokusirani na motore s unutrašnjim sagorevanjem morati svojim partnerima iz zajedničkih poduhvata da obezbede više vremena da se pripreme za liberalizaciju.

BMW je bio prvi koji je iskoristio prednosti nove regulative, promenjene prošle godine, kao deo poteza da se ublaže trgovinske tenzije koje je inicirao američki predsednik, Donald Tramp.

U oktobru 2018., kompanija se složila sa svojim lokalnim partnerom, Brilliance China Automotiveom, da poveća udeo na 75 odsto sa 50 odsto, ne kasnije od 2022., kada će postepeni ukidanje biti dovedeno do kraja. Akcionari kineskog proizvođača automobila, koji je u privatnom vlasništvu, odobrili su sporazum na sastanku održanom u januaru.

„Tržište premijum automobila u Kini raste brže nego bilo gde drugo na svetu, a mi samim tim želimo veće parče kolača“, rekao je direktor finansija bavarske marke, Nikolas Peter.

Kao deo ključnog dogovora, partneri u okviru zajedničkog poduhvata će potrošiti 3 milijarde evra na proširenje proizvodnih kapaciteta u dve fabrike u Šenjangu na više od 650.000 jedinica godišnje početkom naredne dekade, s 490.000 vozila proizvedenih prošle godine.

Opisujući ovaj potez kao „logičan korak“, Peter je rekao da je BMW zadovoljan s novim kontrolnim udelom, ali ne planira da ga poveća.

„Smatramo da je razumno u poslovanju na ovako velikom tržištu, da zadržimo partnerstvo“, rekao je Peter, čovek koji je takođe odgovoran za Kinu kao član odbora.

U međuvremenu, generalni direktor VW grupe, Herbert Dis, rekao je da se proizvođači automobila suočavaju s prekretnicom u Kini. Nakon decenija uloge proizvodne osnove i ključnog tržišta za evropske modele, ova zemlja se sada pozicionira na čelo tehnologija pametnog prevoza, rekao je Dis.

„Kina je jedina glavna ekonomija na svetu s jasnim planom da uspostavi električni prevoz kao novi standard“, rekao je on. „Ova zemlja diktira tempo.“

Volkswagen planira da odgovori lokalizacijom istraživanja i inženjeringa u okviru grupe, s tim što će se polovina od 20.000 eksperata u ovim oblastima fokusirati na najmnogoljudniju zemlju na svetu.

Ulozi su visoki: VW grupa je u mnogo većoj meri zavisna od Kine nego što je to BMW. Oko 42 odsto svih automobila marki VW grupe je prošle godine isporučeno kineskim kupcima, a kompanija trenutno kontroliše gotovo petinu ukupnog automobilskog tržišta.

Međutim Volkswagen je takođe u složenijoj situaciji uodnosu na BMW. Kao prvi proizvođač koji je ušao u Kinu 1985., VW je pomogao transformaciji automobilske industrije u ovoj zemlji a Volkswagen marka nastavlja da dominira u segmentu velikoserijskih automobila.

Bilo kakav pokušaj da poveća svoj udeo od 50 odsto u Shanghai Volkswagen Automotiveu ili 40 odsto u FAW Volkswagenu, mogao bi da podrazumeva pravo malo bogatstvo. Velike državne kompanije, kao što su SAIC Motor i FAW grupa, poseduju višestruke zajedničke poduhvate sa stranim proizvođačima automobila. To ih čini mnogo snažnijim i samopouzdanijim od Brilliancea, firme koja je u privatnom vlasništvu i u velikoj meri zavisna od BMW-a kada je profit u pitanju.

Prošlog meseca, Dis je opravdao odluku da preuzme odgovornost za Kinu, time što je sugerisao da planira da u toku ove godine donese odluku o potpunoj promeni strategije grupe vezanu za tržište, uključujući i potencijalnu promenu u vlasničkom udelu.

Po raznim izveštajima, VW bi po prvi put mogao direktno da otkupi ekonomski interes u svom trećem i najnovijem partneru, kompaniji JAC, što je potez koji je Dis potvrdio u Šangaju. JAC bi razvio novu platformu za mala električna vozila, zajedno sa Seatom.

Na pitanje da li bi diskusije u vezi s potencijalnim povećanjem udela mogle već sada biti u toku, Dis je odlučio da bude „misteriozan“: „Mi imamo nove planove u glavi za sva tri zajednička poduhvata; svaki će nam biti potreban u budućnosti a naša strategija će biti od međusobne koristi za sve.“

Daimler, sa svoje strane, zauzima neutralan stav. Mada je odlazeći šef kompanije, Diter Ceče, rekao da je kompanija uzela u obzir novu regulativu, on nije izrazio bilo kakvu želju da povede diskusiju o tome sa svojim partnerima iz BAIC Motora.

„Ukoliko bismo razmatrali izvlačenje bilo kakvog zaključka iz toga, sigurno je da bi naši partneri  bili prvi s kojima bismo o tome prodiskutovali, i to ne javno“, rekao je Ceče.

Bilo kako bilo, on je osporio osnovnu tezu šefa VW-a, Disa, da bi nova konkurencija i tehnologije trebalo da podstaknu novi pristup.

„Mi ne smatramo da tržišna utakmica zahteva drugačiju postavku od one koje imamo danas; to su dva nezavisna pitanja“, rekao je Ceče. „Ni stremimo tome da idemo napred u različitim poljima transformacije, ali to nije povezano s pitanjima oko akcija.“

Priredio: Pavle Barta

 

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments